17 / 04 / 2024

TOKİ'ye borcu olanlar dikkat!

TOKİ'ye borcu olanlar dikkat!

TOKİ'den ev alan vatandaşlar sözleşme imzaladıktan sonra ödeme sürecine başlıyor. Bu süreçte konut alan vatandaşlar tarafından TOKİ'ye çok fazla soru geliyor. İşte TOKİ borç ödeme ile ilgili çok sık sorulan 9 soru ve cevabı...



Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) konut satış sonrası işlemleri Gayrimenkul Satış Sözleşmesi hükümlerine göre yürütülüyor. Sistemde yer alan bilgilerinizde değişiklik olması durumunda temerküz şubenize müracaat ederek bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.

Artış endeksleri ile ilgili olarak; TOKİ'nin uygulamalarında esas alınan oranlar, yorumlara sebebiyet vermemek amacıyla  TOKİ  tarafından hesaplanmıyor, ilgili ve yetkili kurumlar olan Maliye Bakanlığı (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) ve Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (Yayın ve Bilgi Dağıtım Daire Başkanlığı)’ndan talep ediliyor. Yazılı olarak temin edilen oranlar hiçbir değişiklik yapılmaksızın aynı şekilde kullanılıyor.

TOKİ'nin üretmiş olduğu ve kredilendirmek yoluyla karşılıklı imza altına alınan "Gayrimenkul Satış Sözleşmesi" karşılığında satışa sunduğu gayrimenkullerden TOKİ ile borç ilişiği kalmayan ve kat mülkiyeti tesis edilmiş gayrimenkul alıcılarının tapu tescil işlemleri için bir an önce banka şubesine başvurmaları ve adlarına tapu tescil işlemlerinin yapılmasını mağduriyet olmaması açısından TOKİ tarafından önemle bildiriliyor. 

TOKİ'den gayrimenkul satın alan vatandaşların aklında bu süreçle ilgili bir çok soru var. İşte TOKİ'ye çok sık sorulan sorular;

1-    Konutumun borcunu ödemeye devam ettiğim halde bakiye borcum neden azalmıyor?
Her 6 ayda bir sözleşmenizde belirtilen endeks oranındaki artışlar toplam borcunuza yansıtılmaktadır. Toplamda ödenen tutar da bu nispette değişmektedir.

2-    Konutumun geri ödemelerini geciktirdim. Süre verilirse borcumu ödeyeceğim?
Süre verme yetkimiz bulunmamakta olup, gecikme halinde ödeme tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizi ile beraber ödenmesi gerekmektedir.

3-    Konutumun geri ödemelerini geciktirirsem sıkıntı yaşar mıyım?
İki taksit ve üzerinde ödeme yapmayan konut alıcılarına iki adet ihtarname gönderilir, 30 günlük süre dolduktan sonra Banka aracılığıyla İdaremize tüm dosyaların gönderilmesiyle beraber yasal işlem süreci başlatılır. Dava sonuçlanınca tahliye işlemi gerçekleştirilir.

4-    Ara ödeme yaparak konut taksit tutarlarımı düşürme imkanı var mıdır?
Ocak ve Temmuz aylarında ara ödeme yapılabilmektedir.

5-    Borcumu tamamen kapatabilir miyim?
Kalan borç bakiyesinin tamamını ödeyerek borcunuzu kapatabilirsiniz.

6-    İndirim kampanyası yapılacak mı? / İndirim kampanyası ne zaman yapılacak? / İndirim kampanyasında indirim oranı nedir?
İdaremizin sürdürmekte olduğu faaliyetleri kapsamında, nakit planlaması doğrultusunda idaremizin kaynak ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak, daha önceki indirim kampanyalarına çeşitli nedenlerle dahil olamayan konut alıcılarının idaremize iletilen talepleri de göz önünde bulundurularak, geri ödemeleri devam eden gayrimenkuller için indirim kampanyaları düzenlenmektedir.
İdaremizce kampanya uygulanmasına karar verilmesi halinde www.toki.gov.tr sayfamızdan ve basın aracılığıyla kampanya koşulları hakkında duyuru yapılmaktadır.

7-    Ödemelerimi yapamıyorum/zorlanıyorum. Taksit ödemelerini dondurabilir miyim/durdurabilir miyim? - Taksit sayısını artırabilir miyim?
İdaremiz konut satışlarında taksit dondurma, erteleme veya taksit artırma gibi bir uygulama bulunmamaktadır.

8-    Konutumu iade etmek için başvurduğumda alacağımı neden kısa sürede alamıyorum?
Konutunuzun fesih/iade işlemi sırasında İdaremizle imzalamış olduğunuz Gayrimenkul Satış Sözleşmesi fesih edileceği için İdaremiz talimatıyla Müşavir firmalarca hazırlanan tespit tutanakları beklenmektedir. Tutanakların İdaremize ulaşmasının ardından ödemeler yapılmaktadır.

9-    Konut sahibi vefat etti, mirasçılar ödemelere devam edebilir mi, nasıl bir işlem yapılması gerekir?
Mirasçılar, veraset ilamı çıkarttıktan sonra  hep birlikte Bankaya başvurarak ödemelere devam edebilirler veya haklarından feragat eden mirasçılar varsa onlardan alınacak Feragatname ile diğer mirasçılar ödemelere devam edip hak sahibi olabilirler.

 

TOKİ'den 355 TL taksitle ev fırsatı!
 


Geri Dön