19 / 04 / 2024

Tolga Çehreli: İnşaat sektörünün uzun vadedeki geleceği oldukça iyi!

Tolga Çehreli: İnşaat sektörünün uzun vadedeki geleceği oldukça iyi!

RoyalGroup Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Çehreli, Türkiye’deki inşaat sektörü ve konut yatırımları hakkında bilgi verdi.



RoyalGroup’un yaptığı ve devam ettirdiği projeler hakkında bilgi veren RoyalGroup Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Çehreli, "İşini iyi yapan, kaliteden taviz vermeyen, müşterisi üzerinde sağlam bir güven tesis eden firmalar satış hedeflerine daha yakın çizgilerde ilerliyor” dedi.


Tolga Bey öncelikli olarak sizi tanıyabilir miyiz?


Aslen Trabzonluyum ve 42 yaşındayım. Hayatı boyunca inşaat ile uğraşan bir aileden geliyorum. 24 yıldan bu yana inşaat sektörü ile ilgileniyorum. İstanbul Anadolu yakasında; Ataşehir, Ümraniye, Kartal, Pendik bölgelerinde sayısız inşaat projeleri yaptık. Bugüne kadar teslim ettiğimiz anahtar sayısının 5000 civarında olduğunu düşünüyorum. İnşaatını yaptığımız konutlarda, bir ailenin ihtiyacı olan tüm konforu ve güvenliği sağlamak bizim en önemli ilkemiz. Üç çocuk sahibiyim, bir ailenin nasıl bir konutta yaşamak isteyeceğini ve hangi özelliklere dikkat ettiğini biliyorum. Bu nedenle inşaatlarımızı yaparken tüm bu özellikleri göz önüne alıyoruz.


RoyalGroup hakkında ve grup olarak yaptığınız, yapacağınız projeler hakkında biraz bilgi verir misiniz?


Royal grup, 2013 yılında üç şirketin bir araya gelmesiyle oluşan bir beraberliktir. Emeğin ve gücün birleştirilmesi, iş hayatında çok önemli sonuçlar doğurur. Profesyonel yönetim anlayışı ile güveni esas alarak devam eden bu birliktelikler yıllar boyunca istikrarlı ve güzel işler getirir. Biz de şu anda ortaklarımızla birlikte özellikle Kartal bölgesinde yapılan birçok projede beraber yürüyoruz.


RoyalGroup, ilk olarak Topselvi’deki Skyblue İstanbul Rezidans projesiyle işe başladı. Başarıve memnuniyetle kule inşaatını bitirerek konut sahiplerine anahtarlarını teslim ettik.


Şu anda RoyalGarden Kartal Rezidans projesi, 400’den fazla daire inşaatı ile devam ediyor. İnşaatın %70’i tamamlandı diyebilirim.  2017 yılının sonunda anahtar teslimi yapacağız.  Ayrıca Kartal’ın yeni trendi olan Yakacık bölgesinde iki büyük proje;  RoyalGarden Yakacık ve RoyalGarden Yaka Park’ın hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Birkaç ay içerisinde bu projelerimizin yapımına başlamayı düşünüyoruz.


Yapımı tamamlanmak üzere olan RoyalMarin Business Center projesi de yakında hizmete girecek. Özellikle bu proje, bizim için İstanbul genelinde bir ilk olacak. Mimari çizimi ile fark yaratan proje, fonksiyonel büyük ofis alanları ile büyük lüks bir yat formunda tasarlandı. Projenin planı ve tasarımı çok beğenildi. Şimdiden çok fazla taleple karşı karşıyayız ve tüm bu talepleri değerlendiriyoruz.


Ayrıca RoyalGroup’un önemli bir başarısını da ifade etmek istiyorum. Her yıl İngiltere’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve Dünya İnşaat Oscarları olarak nitelendirilen İnternational Property Awards Yarışması’nda bu yıl Türkiye’yi temsilen 15 proje yer alıyor. Bu projelerin arasında‘RoyalGarden Kartal ve Skyblue İstanbul’ projelerimizle RoyalGroup olarak bizler de bulunuyoruz. Böylesine prestijli bir yarışmada ülkemizi temsil edecek olmak bizim için gurur verici. Ekim ayında yapılacak olan finallerde yedi ayrı dalda yarışacağız. 


İnşaat sektörü hakkında bir değerlendirmede bulunur musunuz?


İnşaat sektörü; canlı, hareketli ve likiditenin döndüğü bir sektör. Hatta bazı çevrelerde lokomotif sektör olarak da değerlendiriliyor. Özellikle büyük kentlerdeki kentsel dönüşüm hamleleri, inşaat sektörünün uzunca bir süre canlı ve yüksek performansta devam edeceğine işaret ediyor. Biz de bu isabetli öngörüyle yapısal tedbirlerimizi alarak kendimizi geleceğe hazırlıyoruz. Sektörün; yakın, orta ve uzun vadedeki geleceğinin oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. 


Genel olarak konut satışları istenilen seviyede mi? Sektörde beklentiler nelerdir?


Konut satışları, beklentilerin gerisinde. Ancak bunun önemli birkaç sebebi var. Ülkenin içinden geçtiği zor zamanlar, bunun ekonomiye yansımalarının negatif etkileri, rekabetin büyük ölçülere ulaşması, maliyetlerin yüksek oranlara çıkması ve satış fiyatlarının zorunlu olarak artırılması gibi etkenlerle konut satışlarında beklenen çizgiyi yakalamak kolay olmuyor. Ancak buna rağmen işini iyi yapan, kaliteden taviz vermeyen, müşterisi üzerinde sağlam bir güven tesis eden firmalar satış hedeflerine daha yakın çizgilerde ilerliyor. 


Referandum sonuçlarının, inşaat sektörüne etkileri görülmeye başlandı mı? Olumlu mu, olumsuz mu etkiler var?


Ülkemizin içinden geçtiği siyasi çalkantılar elbette sektörümüzü etkiliyor. Referandum öncesinde bir durgunluk hâkimdi. Fakat referandumdan sonra bu durgunluk bir nebze olsun hareketliliğe dönüştü. Bugünlerde Ramazan ayından dolayı bir yavaşlama mevcut olsa da bayram sonrası için güzel ve olumlu beklentilerimiz var. 


Kullanım veya yatırım amacı ile konut alacak olan vatandaşlara ne tür tavsiyelerde bulunursunuz? Kredi faiz oranları istenilen seviyede mi?


Kullanım veya yatırım amacıyla konut alacak olan insanlara ilk tavsiyem, güvenilir markalar üzerinde durmaları. Satın alacakları konut ya da işyerlerini; lokasyon yönünden özellikle de ulaşım kolaylıkları açısından iyi analiz etmelerini öneriyorum. Rekabet ortamının büyüklüğü her zaman için konut alıcısının menfaatinedir. Dolayısıyla bir konut alırken acele etmemeli, iyi araştırmalı, kendi alanında uzun yıllar deneyime sahip, kalitesiyle, teslimattaki başarısıyla kendini kanıtlamış yüksek profilli firmaları tercih etmeleri gerekiyor.


Kredi faizlerinin daha fazla yükselmemesi elbette sektörümüzdeki satışları olumlu etkileyecektir. Ancak ülkenin faiz politikaları sadece inşaat sektörüne göre belirlenmez. Genel ekonomik gidişattaki etkiler göz önüne alınarak faiz politikalarında değişikliğe gidilir.


Ticari Hayat


Geri Dön