20 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı Harem Dairesi'nde restorasyon Kasım'da bitecek!

Topkapı Sarayı Harem Dairesi'nde restorasyon Kasım'da bitecek!

Sarayda müzik eğlenceleri ve bayramlaşma törenlerinin yapıldığı hünkar sofası ve müzik odasının restorasyonu kasım ayında bitirilecek



Topkapı Sarayı'nın harem dairesinin en büyük kısmını oluşturan hünkar sofası ve müzik odasının restorasyonu tamamlanıyor. İl Özel İdaresi tarafından yürütülen çalışma 2012 Şubat ayında başladı. Toplam 2 milyon 800 bin lira bütçe ayrılan proje kapsamında, mevcut yapıdaki tüm kalem işlerinde canlandırma yapıldı, mevcuttakiler korundu, bozulanlar düzeltildi. Altın varaklar, çinilerin onarımı sedef korkulukların onarımı ve yenilenmesi yapılıyor. 


SÜRPRİZ DESEN ÖRNEĞİ 


Altın varaklar ve çinilerle süslenen tavanın restorasyonu sırasında sıva altında geleneksel Türk işçiliğinin önemli desen örneklerinden olan malakariler tespit edilerek aslına uygun restore edildi. III. Murad Has Odası'yla hamamlar arasında yer alan Hünkar Sofası ölçüleriyle Harem'in en büyük mekânı olarak biliniyor. İlk biçimiyle inşaatı III. Murad Has Odası'ndan sonra, 1580-90 yılları arasında yapıldı. Harem'in müzikli eğlenceleri, toplantıları, bayramlaşma ve diğer törenlerinin yapıldığı bu büyük sofada, harem halkının padişahların tahta çıkışı ve bunu izleyen günlerde Eyüp'teki türbelerde yapılan kılıç kuşanma törenlerinden sonra, bağlılık ve tebriklerini sundukları bilinir. Restorasyon çalışması kasım ayında tamamlanacak.


Zeynel Yaman / SABAH


Geri Dön