19 / 04 / 2024

Toplu yapılarda ortak yerler nerelerdir?

Toplu yapılarda ortak yerler nerelerdir?

Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış konutlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu tür toplu yapılarda ortak yerler nerelerdir?



Toplu yapılarda ortak yerler nerelerdir?

Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapı olarak ifade ediliyor.


Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şartı aranıyor. Ancak bu parseller arasında kalan ve imar plânına göre yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamuya ayrılan yerler için bu şart aranmıyor. Peki, toplu yapılarda ortak yerler nerelerdir?


Toplu yapı kapsamında olup, bütünüyle bu kapsamdaki bağımsız bölümlerin ortak kullanma ve faydalanmasına tahsis edilmiş bulunan parsellerin malik hanesine, tahsis edildikleri toplu yapı kapsamındaki diğer parsellerin ada, parsel, blok ve bağımsız bölüm numaraları gösterilmek suretiyle tapu siciline kaydedilir ve bu suretle tahsis edildikleri parsellerde bulunan bağımsız bölümlerin ortak yeri olur.

 

Toplu yapı kapsamında bulunan birden çok yapının ortak sosyal ve alt yapı tesisleri bulundukları parsel veya yapıya bakılmaksızın, tahsis edildikleri bağımsız bölümlerin ortak yeri sayılır.



Toplu yapılarda ortak giderlere katılım!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön