18 / 04 / 2024

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm tepkisi!

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm tepkisi!

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Tozkoparan Mahallesi'nde yaşayan kişilerle görüştü. Tozkoparan Mahallesi sakinleri, bölgelerinde yapılan kentsel dönüşümle ilgili şikayetlerini ve tepkilerini dile getirdi.



CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Tozkoparan Mahallesi'nde yaşayan kişilerle görüştü. 

T24'te yer alan habere göre; Tozkoparan'da bölgeleri riskli alan ilan edilen ve konutlarını boşaltmaları talep edilen sakinler kentsel dönüşüme tepkili. "Kentsel değil rantsal dönüşüm oldu, psikolojik olarak biz burada öldük" ifadelerini kullanan mahalle sakinleri, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın kendilerine baskıda bulunduğunu ileri sürdü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "Eylem yapın" ifadelerini kullandığına dikkat çekerek, Güngören Belediyesi'nde oturma eylemi yapacaklarına vurgu yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla Tozkoparan Mahallesi riskli alan olarak belirlendi ve kentsel dönüşüm yapılmasına karar verildi. 22 Aralık 2020'de 900 eve yollanan "30 gün içerisinde evleri terk edin” ifadelerine yer verilen tahliye tebligatları yargıdayken, bazı dosyalara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Süreç kapsamında yıkım işlemlerinin başlatılması için, hala yaşayan vatandaşların bulunmasına rağmen kanunlar sebebiyle evlerde doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerinin iptalleri yapılmış, itirazların ardından ise tekrar açılmıştı. Yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulunan ve duruma tepki gösteren bazı vatandaşlar, bugün Barış Parkı'nda CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'yla görüştü. 

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm tepkisi!

"Devletin gücünü alarak insanlara baskı yaptılar"

Güngören Belediye Başkanı'nın kendileriyle görüşmediğini dile getiren Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, “Tozkoparan'da bugüne kadar kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm oldu" diye konuştu. Buradaki kişilerin hepsinin dar gelirli, aylık bin 500, 2 bin Türk Lirası ile geçimini sağlayan kişilerin olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Kentsel dönüşüm altında buraya bir proje getirdiler. Buraya öyle bir şey yaptılar ki bir anda sabah uyandık, 'Burayı bir ay içinde boşaltın, boşaltmadığınız taktirde elektriğiniz suyunuzu keseceğiz' dediler. Daha sonra biz hukuki sürecimize başladık. Bu süre içerisinde anlamaya çalıştık, gerçekten olabilir mi diye. Şaşırdık, bilgi kirliliği var, belediyeden arıyorlar 'Bir ay içerisinde evleri boşaltın' diyorlar. Yaşlı insanlar var, elektriklerimiz kesilirse ne olacak? Tabii bu süreçte mahkemeye verdikten sonra hukuki süreç başladı bu süre içerisinde Güngören Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından buradaki insanlara 'aba altından sopa gösterilip', 'Eğer evlerinizden çıkmazsanız banka hesaplarınıza 300 ile 350 bin lira para yatırılıp sizi zaten buradan çıkartacağız' dediler. Tırnak içerisinde söylüyorum, devletin gücünü alarak insanlara baskı yaptılar.

"Psikolojik olarak 60,70 yaşındaki insanları öldürdüler"

Şundan çok eminiz devletimiz çok güçlü bir devlet her yere yardım etti. Meğer buradan bir rant elde edilecekti, madem Tozkoparan'dakilerin inşaattan paraya ihtiyaç vardı, neden biz pandemide başka ülkelere yardım ettik. Tekrar ediyorum biz Tozkoparanlılara ödeme gücü yok. Buradaki insanlar 60, 70 yaşında ne kadar yaşarlar kimse bilmez. Ama emin olun biz burada psikolojik olarak öldük. Psikolojik olarak buradaki 60, 70 yaşındaki insanları öldürdüler. Sizlerden rica ediyoruz, devletin yaşam hakkına, sağlık ve barınma hakkını vatandaşına verme zorunluluğu olduğu halde şu an bizim yaşam hakkımızı, barınma hakkımızı, sağlık hakkımızı elimizden alıyor. Sizden rica ediyoruz, bizim sesimiz olun Ekrem İmamoğlu’nu da buraya getirin lütfen bunu görüşün."

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm tepkisi!

"Cumhurbaşkanı dedi, biz de Güngören Belediyesi önünde oturma eylemi yapacağız"

Dernek Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, konuya ilişkin açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kendilerine "Eylem yapın" dediğine dikkat çekere, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar Belediyesi'nde bir vatandaş 'Cumhurbaşkanım bizi kandırıyorlar, verdikleri sözü tutmadılar' dedi. Cumhurbaşkanı da dedi ki 'Gelin belediyenin önünde eylem yapın.' Biz de Güngören Belediyesi önünde bir oturma eylemi yapacağız. Sizleri de davet ediyoruz bir vatandaş olarak gelin bizim yanımızda olun oturma eylemine katılın."

Tozkoparan Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm tepkisi!

Kaftancıoğlu: Kararlı mücadelenizle, hakkınız önünde sonunda teslim edilecektir 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da vatandaşların konuşmalarını dinlemesinin ardından konuya ilişkin konuştu. Kaftancıoğlu, şunları söyledi: 

"Ben inanıyorum ki buradaki kararlı mücadelenizle birlikte, hakkınız, hukuk çerçevesinde sizlere eninde sonun teslim edilmek zorunda kalınacaktır. Evet çok zor süreçlerden geçiyoruz siz Tozkoparan'da bu barınma sorununu yaşıyorsunuz. Çekmeköy ilçesinde aynı benzer durumları yaşayanlar var. Sadece şunu bilin, hakikaten bu zor sürece rağmen, işleri bugün getirilen bu zor süreçten olumluya çevirebilmek imkansız değil. Burada ben CHP İl Başkanı olarak hem de Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu'nun sürekli bizlere söylediği gibi 'Haklının yanında durarak, olabildiğince sesinizi duyurmaya, yanlış olanı doğruya evirmeye çalışacağım' diyorum hepinize teşekkür ediyorum."

"Her siyasetten her partiden çok zarar gördük yani yeter"

Görüşmeler sırasında, Tozkoparan Mahallesi’nde yaşayan bir başka vatandaş da kendilerine verilen sözlerin tutulmadığının altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ben buraya Tozkoparan'da daire satın almaya gelmedim. Burası tapulu yerimiz. Garibanı, yaşlısı var. Ben emekliyim, ötekisi yaşlı, ötekisi ihtiyar, iş bulamıyorlar, lisede, üniversitede çocukları okuyor. Üniversite benim kızım okuyor. Ben ne yapayım ya. 900 günde emekli oldum ya. Mesut Yılmaz’ın zamanında (ANAP döneminde) sekiz sene emeklilik bekledim. Her siyasetten, her partiden çok zarar gördük. Yani yeter. Bu parka 4 tane bina olur. Burada çok büyük rant var. 200 bin lira 15 yıl sonra 450 bin TL olacak ben nasıl ödeyeceğim ya? 15 sene ben ne yapayım ya. Bin lira, bin lira. Aralık ayında iş duruyor tekstilde, kundurada. Nisan ayında açılıyor. 4 ay bu işçiler ne yiyecek ne içecek? 15 sene sonra 450 bin liralık dairemi ben 50 bin liraya satamam. Rica ediyorum sayın Cumhurbaşkanım biraz merhamete gelin, biraz destek verin."

Tozkoparan'da hukuki süreç başladı!

Tozkoparan Mahallesi’ndeki tahliye ve yıkımlara tepki!


Geri Dön