25 / 04 / 2024

Trabzon Kalesi ve surları yapılaşma nedeniyle tehdit altında!  

Trabzon Kalesi ve surları yapılaşma nedeniyle tehdit altında!  

Trabzon'da Roma döneminde Tabakhane ve Zağnos vadileri arasında yer alan ve yüksek kaya kitlesi üzerine kurulan Trabzon Kalesi'ne bitişik yapılar yapıldı...



Trabzon'da Roma döneminde Tabakhane ve Zağnos vadileri arasında yer alan ve yüksek kaya kitlesi üzerine kurulan Trabzon Kalesi ve surları günümüzde yapılaşma sebebiyle tehdit altında.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Ortahisar Mahallesi’nde Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki kale surlarına bitişik yapılar yapıldı. Yapılaşma sebebiyle kale surları tahrip oldu, görüntü kirliliği de oluştu. Trabzon Kalesi ve surlarının restore edilerek koruma altına alınması talep ediliyor.

Trabzon Kalesi ve surları yapılaşma nedeniyle tehdit altında!  

“TEHDİT EDİYOR”

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Coşkun Erüz, etrafındaki yapıların kale surlarını tehdit ettiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:

-Trabzon´da tarihi kent ve modern kent birbirinden ayrışmadığı için kentte tarihi kalenin üzerine çok büyük bir yapılaşma baskısı var. Aşağı Hisar’ın büyük bir kısmı yapılan binalarla birlikte tahrip oldu. Şu anda Ortahisar ve Yukarıhisar korunuyor gibi görünüyor.

-Osmanlı döneminden itibaren kalelerin artık savunmadan çıkıp da yaşam alanlarına dönmesi ile birlikte o alanlarda bir şekilde tapulandı ve hak sahipleri tarafından kullanılmaya başladı.

-Cumhuriyet dönemi ile birlikte de koruma altına alınamadığı için kalenin içinde yapıların bir kısmı yıkılarak yerlerine modern betonarme yapılar yapıldı.

-Bu da kale surlarını tehdit ediyor. Çünkü tarihi surun statik yapısının üzerine konulan betonarme yapılar surlara baskı yapıp, tahrip ediyor, aynı zamanda çok çirkin bir görüntü ortaya koyuyor.

Trabzon Kalesi ve surları yapılaşma nedeniyle tehdit altında!  

“KAYBETMEK ÜZEREYİZ”

Bölgenin istimlak edilmesi ve betonarme binalardan arındırılması için çağrıda bulunan Erüz, surların turizme kazandırılmasını gerektiğini de vurguladı.

Erüz şu şekilde konuştu:

"Restorasyon çalışmalarında da sura baskı uygulamayacak ve gezilebilecek şekilde bir çalışma yapılarak tarihi kent dokusuna buraların kavuşturulması gerekiyor. Tarihi görünümlü modern binalar değil gerçekten Osmanlı dönemi cumbalı tarihi evlerin yapılması gerekiyor.

Şimdiki gibi üzerine taş kaplama yapılmış kimliksiz binalar oralara kondurulmamalı. Şu anda Trabzon´un kalesini kaybetmek üzereyiz. Bir an önce önlem alınmalı. Hem yaşayan hem de turistik mekân olarak buraların kullanılması gerekiyor."

Trabzon Kalesi ve surları yapılaşma nedeniyle tehdit altında!  

KORUYUN ÇAĞRISI

Kent sakini Fuat Dikkanoğlu ise, evlerin tapulu olduğunu ve zamanında dokunun korunamadığına dikkat çekerek, “Kendi tapuları üzerine ev yapmışlar. Ama kalelere yapışık yapmışlar evlerini. Şimdi o evlerin çoğu yıkıldı. Yıkılırken de surların bir kısmı da yıkıldı. Buralar turist çekmek için çok uygun mekânlar. Belli çalışmalarla burası turizme kazandırılmalı” diye konuştu. 

Uzungöl’e özel koruma planı hazırlandı!


Geri Dön