24 / 04 / 2024

Trampa nasıl gerçekleşir?

Trampa nasıl gerçekleşir?

Bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemine trampa deniyor. Bu tarz işlemler Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. Peki, trampa nasıl gerçekleşir? İşte, trampa işlemleri..



Trampa nasıl gerçekleşir?

Trampa başka bir deyişle tapu takas işlemi, Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. Trampa işleminin yapılabilmesi için  karşılıklı borçların ifasının sona ermiş olması gerekiyor. 


Trampa işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olma şartı aranmıyor.  Ancak, Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışamıyor. Bu hususta tarafların kendi aralarında bir anlaşması gerekiyor. 


Trampa işlemi hakkında ki hükümlere Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Trampa işlemi için sınırlamalar söz konusu olmuyor. Farklı şehirlerdeki mallar içinde takas yapılabiliyor. Peki,trampa nasıl gerçekleşir?


Trampa nasıl gerçekleşir?

Diyelimki, 100 metrekarelik bir dükkan var. A kişisinin bu dükkan yerine bir daireye ihtiyacı var. B kişisinin ise farklı bir yerde 60 metrekarelik bir evi var ve bu kişinin de bir dükkana ihtiyacı var.  


Söz konusu olan bu dükkan ile ev eğer aynı değeri taşıyor ise bunlar değiş-tokuş yapılabiliyor. Trampa bu şekilde sağlanıyor. 

Şöyle ki; 100 metrekarelik dükkan ile 60 metrekarelik ev aynı değerde ise A ve B kişisi de kendi aralarında bir değer eşitliği üzerinden anlaşmış oluyor. 


Trampa işleminde gereken belgeler neler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön