16 / 04 / 2024

Emekli kira yardımı nasıl alınır?

Emekli kira yardımı nasıl alınır?

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, Ankara'da 108 şube başkanının katılımı ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, TOKİ projelerinde emeklilere ait kontenjanın yüzde 50'ye çıkarılması ve emeklilere kira yardımı gibi konular ele alındı...



Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen 108 şube başkanının katılımıyla toplanan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, emeklileri yakından ilgilendirecek konular hakkında toplantı yaptı. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonrası TÜED Başkanlar Kurulu, şu kararı verdi, "Haziran ayının son haftasında ve temmuz ayında elektriğe, çaya, şekere ve birçok maddeye yapılan yüzde 15 zam, emekli aylıklarına yapılan artışın üç katıdır. Böyle bir artış sistemiyle emeklilerimizin aylıkları küçülmeye devam edecektir. Enflasyon nedeniyle aylıklarda oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emeklilerimize refahtan pay verilmelidir."

Emekli bayram ikramiyeleri TÜFE oranında artırılsın talebi

Yeni Akit'in haberine göre, TÜED Başkanlar Kurulu, emeklilerin büyük bir bölümünün ev sahibi olmadığı ve emekli aylıkları içerisinde ev kirasının önemli bir gider kalemi olduğu tespitinde bulundu ve hükümetten şu talepte bulundu:

Emekliye yakacak parası verilecek mi? 

"Kira fiyatlarındaki artış ve ısınma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halkı tüketim harcamalarını yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylık alan bir emeklinin gelirinin yaklaşık yüzde 60'ına denk gelmektedir. Emeklilerimizin bilhassa kış aylarında yakıt ve kira desteğine ihtiyaç duyduğu açıkça ortadadır. Hükümetten talebimiz, zorlu kış koşullarında geçimlerine katkı sağlayacak şekilde emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' adı altında ek bir ödemenin yapılmasıdır." 

TOKİ konutlarında emekli kontenjanı yüzde 50’ye çıkartılacak

Kirada oturan emekli için iki talep gündemde.  TOKİ  konutlarında emekli kontenjanı yüzde 50’ye çıkarılacak ve muhtaçlara her ay kira yardımı yapılacak. 

Vatandaşlara düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı sunan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) halen konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırırken; TÜED bu oranın yüzde 50’ye çıkarılmasını talebinde bulunuyor. Yine TÜED, ev sahibi olmayan emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 lirasının kira ve ısınma ihtiyaçlarına gittiğini söyleyerek, “Emeklilere kışın kira ve yakacak yardımı yapılsın” çağrısında bulunuyor. Taleplerin gerçekleştirilmesi durumunda, TOKİ her projedeki konutlarının yarısını emeklilere ayıracak, daha çok emekli ev sahibi olma şansına sahip olabilecek. 

Diğer taleple ise emekliler kirada oturdukları süre boyunca kira yardımıyla rahatlayacak. TÜED, yaptıkları Emekli Profili Araştırması’nda, her 3 emekliden birinin kirada oturduğunu tespit ettiklerini vurguluyor.

TOKİ dar gelirli ve emekli başvuru şartları 2019!


Geri Dön