19 / 04 / 2024

Tüpraş'ın dönüşüm tesisinin inşaatı tamamlandı!

Tüpraş'ın dönüşüm tesisinin inşaatı tamamlandı!

Tüpraş'ın, İzmit Rafinerisi'nin yanında, bin 523 dönümlük alan üzerine kurulan, 3 milyar dolarlık sanayi yatırımı olan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 15 Aralık'ta resmi açılış gerçekleşecek.



Tesisin devreye girmesiyle Türkiye'nin dizelde ithalata bağımlılığın azalacağı ve cari açığın düşürülmesine 1 milyar dolara yakın bir katkının yapılacağı bildirildi Böylelikle Türkiye'nin yıllık 17 milyon ton olan motorin tüketiminin 11 milyon tonu Tüpraş'ın yerli üretimiyle karşılanacak. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 15 Aralık'ta resmi açılışı gerçekleştirilecek olan Tüpraş'ın Fuel Oil Dönüşüm Tesisi, finansman gideri, iskele, demiryolu gibi ilave alt yapı yatırımları ile birlikte toplam 3 milyar dobra ulaşan rakamla Türkiye tarihinin tek seterde gerçekleşen en büyük sanayi yatırımı olacak Tesis Ocak 2015 itibariyle tanı kapasiteyle çalışır hale gelecek. Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin açılışı öncesinde. Tupraş'ın İzmit tesislerinde basını bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu. 

Tııpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut tesis hakkında bilgi verdi. soruları cevapladı. 

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu. enerjinin Koç Topluluğu nun en stratejik faaliyet alanlarından biri olduğunu kaydetti. Memioğlu. Tupraş'ın Koç Topluluğu bünyesine dâhil olduğu 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen yatırımlar ile enerji sektöründe Türkiye'nin milli bir değeri olma misyonunu koruduğunu ve dünya enerji piyasasının önemli oyuncularından biri haline geldiğini anlattı. 

Memioğlu. şöyle devanı etti: "Bugün bulunduğumuz Fuel Oil Dönüşüm Tesisi de dâhil olmak üzere, milli değerimiz Tüpraş'a Koç Topluluğu bünyesine katılmasının ardından geçtiğimiz 9 yılda 5-2 milyar dolar yatırını gerçekleştirdik. Tiipraş'ın Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlaması için yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Koç Topluluğunun kurucusu merhum Vehbi Koç'un 'Ulkeııı varsa ben de varım' düsturundan hareketle, zorlu piyasa koşullarına karşın Türkiye'nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızla gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın da ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz." Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Türkiye'de tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımını tamamladığını ve iskele ve demiryolu bağlantıları ile finansman giden dahil toplam 3 milyar dolara mal olan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin test aşamasına başarıyla geçildiğini dile getirdi. Türkiye'nin, bugün dizel ihtiyacının büyük bir bölümünün ithalatla karşılandığına dikkat çeken Memioğlu. "Fuel Oil Dönüşüm Tesisinde üretilecek 2.9 milyon tonluk motorin ile yerli üretim miktarımız da 11 milyon tona yükselmiş olacak. Türkiye'nin dizel ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak olan yeni tesisimizdeki bu üretim ile yurtdışına ödenen 1 milyar Amerikan Doları da ülkede kalacak" dedi. 


Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ise yerli üretimin artmasıyla birlikte Türkiye'nin Akdeniz havzasındaki motorine olan talebinin daha da azalması nedeniyle tüketicilerin dalıa ucuza motorin satın alma şansı ortaya çıkacağını belirterek "Bu şekilde Akdeniz'de motorin fiyatının düşmesine dolaylı etkisi olacak ve Türkiye'de tüketiciler motorine daha az ödeyecekler" dedi. Erkut. 2008 krizi sonrası Akdeniz ve Avrupa coğrafyasında yer alan 60*a yakın rafinerinin kapandığına dikkat çekerek "Bu yatırımla Tupraş'ın daha rekabetçi hale getirmeyi hedefledik" dedi. 

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut Türkiye'nin en büyük şirketi Tupraş'ın uluslararası rekabet gücünü artıracak yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin devreye girmesi ile birlikte sahip olduğu tüııı rafinen tesislerinin maksimum kapasiteyle çalışacağını ve Euro V standartlarında çevreci beyaz urun üretimi gerçekleşeceğini vurgulayarak."4.2 milyon ton siyah ürünümüz de yeni tesisimizde 2.9 milyon tonu motorin olmak üzere 3-5 milyon ton değerli beyaz ürün ve 700 bin ton petrol kokuna dönüştürülecek." İzmit Rafinerisi'nin 1 birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretildiğini gösteren Nelson Kompleksitesi'ni 7.78'den. 14.5 seviyesine yükselterek. dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerinden birisi olacağını kaydeden Erkut. FuelOil Dönüşüm Tesisi'nin toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 ıııetre uzunluğundaki iskeleden oluştuğunu söyledi. Siyah ürünleri İzmir. Kırıkkale. Batman ve İzmit Rafinerileri'nden deniz ve demiryolu ile yeni tesise getireceklerini anlatan Erkut. bu kapsamda T. Esra ve T.Aylin adlı iki tankeri de Tiipraş'ın iştiraki Ditaş'ın filosuna dâhil ettiklerini belirtti. 

2011'de inşasına başlanan tesisin inşaat ve montajı süresince ortalama 10 bin kişinin istihdam edildiğini aktaran Yavuz Erkut. projenin yapımında kullanılan materyallere ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Kullanılan çelik ile 6 tane Eyfel Kulesi inşaa edilebilir. Boruları uç uca eklememiz durumunda ise Edirne'den Kars'a kadar 6" çapında boru hattı döşenebilir. Depolama tanklarının kapladığı alana / futbol sahası yapılabilir, kullanılan betonla da 5 bin konut inşa edilebilırdi.Tüpraş'm İzmit. İzmir. Kırıkkale ve Batıııan'daki 4 rafinerisinde toplam A bin 700 çalışanıyla faaliyet gösterdiğini aktaran Yavuz Erkut. PuelOil Dönüşiim Tesisinde de 500 kişinin istihdam edileceğini ifade etti. 


SORULARI DA CEVAPLADILAR!


Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut. petrol fiyatlarına ilişkin soru üzerine. "Burada iki faktör var. Birincisi petrol ve petrol ürünleri diğeri ise döviz kuru. Bu çerçevede gerçekten biz kamuoyuna. Türkiye tüketicisine, en kaliteli ve en ucuz fiyattan ikmal yaptığımızı düşünüyoruz." cevabını verdi. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu da yeni yatırıma ilişkin. "Elbette özelleştirmelere bakıyoruz. İhalelere neler oluyor diye bakmak lazım. Yeni bir Şeye bakıyoruz. Elbette ki kaynaklarımız var. Ama biz ayağımız basacak projeler yaparız diyoruz. Şuanda önümüzde öyle bir proje yoktur." ifadelerine kullandı. Memioğlu, Kuzey İrak'tan petrol alımının sorulması üzerine, şunları kaydetti: "Soıııo'dan alıyoruz. Kuzey ırak'tan da alabiliriz. Biz her zaman söylüyoruz. Sonuçta bu stratejik bir konudur. 


Ayrıntılı Haber


Geri Dön