26 / 04 / 2024

Turizm bölgelerindeki tesislerin niteliği artırılacak!

Turizm bölgelerindeki tesislerin niteliği artırılacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgelerinde bulunan tesislerin niteliğinin artırılmasını sağlamak için hazırlanan Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlemeye göre; Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinde Bakanlık belgeli tesislerin niteliklerinin yükseltilmesi için teşvik edilecek.

Bakanlık'ın hazırladığı 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında ilan edilen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinde, turizm tesislerinin daha nitelikli hale getirilmesi için dört ve beş yıldızlı oteller ile dört ve beş yıldızlı tatil köyleri için ek avantajlar sunan "Turizm Tesisler Uygulama Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik kapsamında bulunan düzenlemelerle yüksek harcama eğilimine sahip ziyaretçilerin, Türkiye'ye çekilmesi ve gelen ziyaretçilerin kalma sürelerinin uzatılması için Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinde Bakanlık belgeli tesislerin niteliklerinin yükseltilmesi amaçlanacak. 

Mevcut bulunan imar haklarına uygun olması şartıyla Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te yer alan tüm turizm tesislerinin yer aldığı bu bölge ve merkezlerde, yatırımcılar tarafından talep edilmesi durumunda, sadece dört ve beş yıldızlı oteller ile dört ve beş yıldızlı tatil köyleri için yönetmelikte yer alan mevcut duruma ek avantajlardan yararlanılacak. 

Bunlar dışında yer alan tesislere ilişkin uygulamalar, 3194 sayılı İmar Kanunu'na dayanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve imar planları ile yürütülecek.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve imar planları ile bütünleşen yönetmelik, dört ve beş yıldızlı oteller ile dört ve beş yıldızlı tatil köyleri için güncel mimari eğilimlere yönelik yeni çözümlemeler sağlanacak.

Konaklama birimlerinin yapılanma koşulları düzenlendi 

Yönetmelikte bulunan turizm tesislerinin hizmet kalitesinin üst seviyelere çıkarılması amacıyla konaklama birimlerinin yapılanma koşulları ile bu birimlere hizmet eden yardımcı ve tamamlayıcı unsurlara ilişkin düzenlemeler bulunuyor. 

Düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin, yönetmelik kapsamında belirlenen esaslar çerçevesinde Bakanlığa başvuru yapılabilecek. 

İlgili yerel idarelere de belirli sorumluluklar yüklendiği yönetmelik kapsamında turizm tesislerinin konut gibi farklı kullanımlara imkan verecek şekilde kullanılmasının önüne geçilmesi sağlanacak.

Yönetmelikten yararlanan tesisler, Bakanlıktan aldıkları turizm belgelerinin iptal olması durumunda bunu başka bir amaç için kullanamayacak; belge iptal gerekçelerinin giderilmesi halinde tesisler yeniden faaliyete başlayabilecek. 
 


Geri Dön