16 / 04 / 2024

Türk - Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin temeli atıldı!

Türk - Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin temeli atıldı!

Erdoğan, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi temel atma törenine katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Bu eser çok işlevli niteliğiyle de milletimizin aynı zamanda bir yüz akı olacaktır" dedi.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi temel atma törenine katıldı. Başbakan Erdoğan, "Bu eser çok işlevli niteliğiyle de milletimizin aynı zamanda bir yüz akı olacaktır" dedi. Başbakan Erdoğan, Amerika temaslarının ilk durağında, buradaki Türk toplumu tarafından yaptırılan ve Türk hükümetinin desteğiyle yürütülen Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi projesinin temel atma törenine katıldı.


Erdoğan, törende yaptığı konuşmaya, merkezin projesini başlatan, arsasının alımında ve projenin geliştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Bir iftar programı için 7 yıl önce bölgeye geldiğini anlatan Erdoğan, "Adeta gecekondu gibi bir yerde bir iftar yaptık. O akşam bu projenin aslında zihinsel oluşumunu, kurgusunu tesis ettik" diye konuştu.


Türk kültürüne yakışır, büyük bir kültür ve medeniyet merkezi kurulması konusunda süreci hızlandırdıklarını kaydeden Erdoğan, "İnanıyorum ki bu merkez sadece Türkiye'den gelenlerin değil, Amerika'da yaşayan tüm dostlarımızın da gelip gideceği bir yer haline gelmelidir" ifadesini kullandı.


Erdoğan, merkezin 2014 Ekim ayında bitirileceği bilgisinin kendisine verildiğini dile getirerek, "2014 yılı Ekim ayında da Rabbim ömür verirse açılış töreninde yine birlikte bu heyecanı, bu coşkuyu yaşayacağız" dedi.


Klasik Osmanlı mimarisinin çizgilerini taşıyacak merkezin, farklı medeniyetlerin buluşmasına da katkı sağlayacağını anlatan Erdoğan, "Medeniyetler ittifakının önemli bir aktörü durumunda olan Türkiye'nin de bu medeniyetler ittifakının oluşumu noktasında bu merkezin önemli bir yer haline gelmesi bizim için bir iftihar meselesi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Projeye destek verdikleri için ABD yönetimine, projenin oluşmasında ve gelişmesinde katkı sağlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile hayırseverlere de teşekkür eden Erdoğan, "İsteriz ki bu yoğrulan hamurda herkesin katkısı olsun. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti devleti burayı evelallah yapar. Fakat buraya değen eller ne kadar fazla olursa o zaman burası çok daha anlamlı olur" ifadesini kullandı.


"Bu eser kültür ve medeniyet anlayışımızın da simgesi olacak"


Erdoğan, merkezden Amerika'ya eğitim görmek için gelen gençlerin de istifade edeceğini, burada kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılacağını, İslam eserlerinin tanıtılacağını, konferanslar düzenlenebileceğini kaydetti.


Başbakan Erdoğan, "Bu eser, bizim kültür ve medeniyet anlayışımızın da simgesi olacak. Son dönemlerde bildiğiniz gibi İslamafobia gibi yanlış bir aktarımın, yanlış bir yaklaşımın olduğu şu dünyamızda aslında İslam'ın o kardeşlik sinyallerini, o kardeşlik yaklaşımını, o hoşgörü yaklaşımını inşallah bu merkez vermek suretiyle bunun ne kadar yanlış olduğunun da en güzel ifadesi olacak" diye konuştu.


Merkezin tamamlanmasıyla Maryland eyaletinin çok farklı bir zenginliğe kavuşacağını vurgulayan Erdoğan, "Bu eser çok işlevli niteliğiyle de milletimizin aynı zamanda bir yüz akı olacaktır. Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi projesinin toplumda aynı zamanda bir korku değil, sevgi ve müsamaha ilkesine dayalı olarak birlikte yaşama anlayışının da bir ifadesi olacak" yorumunda bulundu.


Başbakan Erdoğan, sözlerinin sonunda, tesisin 2014 Ekim ayında tam anlamıyla hizmete açılması konusunun takipçisi olacağını ifade ederek, yetkililere "Ona göre. Gelir burada yatarsınız kalkarsınız. Bu işi bitirmeniz lazım" diye seslendi.


Erdoğan, daha sonra merkez içindeki caminin temel alanına geçti ve mihrap kitabesini törenle yerine koydu.


DÜNYA


Geri Dön