23 / 04 / 2024

Türk Hava Kurumu kira bedellerini yeniden belirleyecek!

Türk Hava Kurumu kira bedellerini yeniden belirleyecek!

Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı, mahkeme kararıyla kurumu idare etmek için atandıklarını dile getirerek, "Hedefimiz, buranın mal varlığını korumak ve kollamak. Kiraları yeniden belirleyeceğiz." dedi.




Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı,  Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, THK'nin bu yıl 95'inci yaşının kutlanacağını, kurumun Atatürk tarafından ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için kurulduğunu dile getirdi.

Türk Hava Kurumu kira bedellerini yeniden belirleyecek!

Anadolu Ajansı'nda yer alan haebre göre, THK'nin tarihsel gelişim süreci, yönetimi, gelirleri ve uluslararası iş birlikleri hakkında konuşan Aşcı, "Atatürk, THK'yi kurarken gelirleriyle birlikte kuruyor. THK'nin geçmiş dönemlerdeki karar defterlerine baktığımızda, bütçelerindeki disiplin, bakanlıklardaki, kamu idarelerindeki bütçe disipliniyle aynı olduğu görülüyor. Bütçenin takibi var, kalemleri var, kalemler arasında harcamaların nasıl yapılacağı var. Şubelerin nasıl denetleneceği var. Devletteki nizam burada kurulmuş, gelirlerle desteklenmiş, harcamalar da kuruş kuruş takip edilmiş." dedi.

"Biz, 9. Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla kurumu mal varlığı ve idari yönleriyle idare etmek üzere kayyum olarak atandık. THK'nın her türlü yönetim organı şu anda bizde." diye konuşan Aşcı, acil ele alınması gereken konuları belirlediklerini ve ona göre hareket etmeye başladıklarını söyledi.

Kurumun toplam borcu 1,7 milyar lira


Zarara uğratılan kurumun borçlarının yeniden yapılandırılması için bankalarla görüştüklerini ve sürecin devam ettiğini dile getiren Aşcı, kurumun, 1,2 milyar lirası bankalara olmak toplam 1,7 milyar lira borcu bulunduğunu söyledi.

Kurumun kurtuluşunun borçların yeniden yapılandırılmasında olduğunu söyleyen Aşcı, "Hedefimiz, buranın mal varlığını korumak ve kollamak. Kurumun mal ve mülklerinin kira gelirlerinden memnun değiliz. Kiralar ya tahsil edilmemiş ya da çok düşük. Bu nedenle anlaştığımız bir şirket var. Bu şirket, kurumun mallarının bulunduğu yerlerdeki kiraların rayiç bedellerini araştırarak, kurumun malının kirasının ne kadar olması gerektiğini bize rapor halinde sundu."

"Milletin malı, milletin hizmetinde olsun"


Elazığ'da yaşanan deprem sonrasında THK'ye ait otelin, önce AFAD ekiplerine, sonra evleri hasar gören kişilerin kullanımına açıldığını söyleyen Aşcı, "Milletin malı, milletin hizmetinde olsun." diye konuştu.

Aşcı, THK'nin 2010'a kadar Atatürk'ün verdiği direktifler doğrultusunda havacılığı Türk gençliğine sevdirmek, tanıtmak ve buradan savaş pilotluğuna kadar giden eğitim sürecinde faaliyette bulunmak üzere çalışmalarını sürdüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

"Büyük vizyona uygun olarak milletin bağışlarıyla  İzmir  Efes, Antalya Karain, Eskişehir İnönü, Erzincan’da olmak üzere 4 havaalanımız var. Bunlardan Eskişehir İnönü'de bin dönüm arazi üzerine kurulmuş, 400 öğrenciyi aynı anda barındırabileceğimiz muazzam bir eğitim tesisimiz var. 2010'da havacılık ve uzay eğitimleri verilmek üzere Etimesgut'ta THK Üniversitesi kurulmuş. Üniversitenin yanında havaalanı var, orada bulunan THK Teknik'te uçaklara bakım ve tamir yapan şirketimiz var. Aynı zamanda Türkiye'nin en iyi uçuş okulu olan THK Uçuş Okulu bulunuyor. Eğitim sonrası öğrencilerimiz, THY'de yardımcı pilot olarak işe başlayabiliyor. Akademik eğitim, pratik uygulama, havaalanı var. Çok doğru bir karar ancak yönetim zafiyetleri nedeniyle üniversite gelişememiş, ekonomik sıkıntılar yaşamışlar. Çok pahalı olan uçuş eğitimi için öğrenciler tam burslu alınmış. Öğrencilerin bir kısmından sadece eğitim ücreti almışlar. Eski yönetimden kalan 200 öğrenci var, onları mezun etmeye çalışıyoruz. Çünkü o çocukların hiçbir suçu yok."

Bir işletmenin geliri olmadan hayatta kalma şansı olmadığını söyleyen Aşcı, "Gelirleri ve mal varlığı bulunan kurum, yanlış uygulamalar nedeniyle finansal olarak sıkıntıya girmeye başlamış. Bu konular yargıya intikal etmiş, bunlar sadece yönetimsel yanlış mı yoksa başka bir kasıt mı var diye bakılıyor." diye konuştu.

Aşcı, THK'nin 2010 yılından sonra büyük sermayeli şirketlerin sahibi olan, uçak yapmak gibi iddialı çalışmaları bulunan kurum haline geldiğini anlatarak, Sağlık Bakanlığına ambulans helikopter, Tarım ve Orman Bakanlığına orman yangınlarını söndürme hizmetleri verildiğini belirtti.

 


Geri Dön