26 / 04 / 2024

Türk inşaat işçileri Malta’da mahsur kaldı!

Türk inşaat işçileri Malta’da mahsur kaldı!

Çalışmak için Türkiye’den Malta’ya giden 80 inşaat işçisi, 19 gündür grev yapıyor. Uçuşlar kapalı olduğu için Türkiye’ye de dönemediklerinden bahseden işçiler, ‘Sesimizi ne Türkiye ne de Malta yetkililerine duyurabildik’ diye konuştu.



Koronavis sürecinde işçiler açısından hak kayıpları sık sık gündemde yer alıyor. Türkiye'den Malta'ya çalışmaya giden 80 işçi de ücretlerini alamadıkları nedeniyle 19 gün boyunca eylem yapıyor.

Deutsche Welle Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre; Malta'da Fortina Contracting Ltd. isimli Maltalı bir şirket ile TACA İnşaat isimli Türk şirketin ortak projesinde çalışan Türkiye'den 80 işçi, ücretlerinin aylar boyunca ödenmediğini ancak seslerini duyuramadıklarını söylüyor.

23 Mayıs'ta iş bıraktılar

23 Mayıs tarihinden beri iş bırakma eylemine devam eden işçiler, dün başlattıkları açlık grevini ise TACA İnşaat sorumlusundan maaşların ödeneceği sözünü alınca sona erdirdi.

Kimine üç, kimine beş aydır ücret ödenmediğini söyleyen işçiler TACA İnşaat'ın dün akşam yaptığı teklifin ise 2'şer maaş ödemesi olduğundan bahsetti. Ailelerini Türkiye'de bırakıp çalışmaya geldiklerini anlatan işçiler "Bayramda bize tek kuruş harçlık dahi yatırılmadı” diye konuştu.

İşçilerden biri "Bizi mecbura koştular, uçak yok, gelemediğimiz için yarım maaş yatırıyorlar. Onu da elden veriyorlar. Sözleşmeye hiç uymadılar, bizi esir gibi çalıştırdılar. Otelde kalıyoruz ama inşaat alanına gitmek için 15 dakika yürüyoruz. Haftanın altı günü sabah 7.00'den akşam 18.00'e kadar çalışıyoruz. Polis kontrolü olmazsa pazar günleri de çalıştığımız oluyor” diye konuştu. 

İnşaatın yaklaşık iki yıldır sürdüğünü ve kendisinin 2019'da işe başladığını anlatan işçi, sekiz aylık çalışma süresinde üç aylık maaş aldığını öne sürüyor.

‘Malta'da kaydımız çıkmadı’

Yapılan denetimlerde Malta'daki işçi bulma kurumunda kayıtlarının olmadığını öğrendiklerinden bahseden işçi, yaşadıkları sorunlarla ilgili Malta hükümetinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) de başvuruda bulunduklarını ancak CİMER'den bir yanıt alamadıklarını söylüyor.


Geri Dön