19 / 04 / 2024

Türk işadamları yurtdışında arazi alıyor!

Türk işadamları yurtdışında arazi alıyor!

Türkiye'deki tarım politikası tartışması iş adamlarını yurt dışında yatırım yapmaya itti. Birçok ülkeden arazi alan yatırımcılar gayrimenkul ve turizm yatırımına yöneldi.



Türkiye’de tarım politikası tartışılırken Türk işadamları tarıma yatırım yapmaktan vazgeçti. Gayrimenkul ve turizme yatırıma yönelen işadamları ABD’den Etiyopya gibi birçok ülkede arazi alıyor. 


İşte Türk yatırımcılarının yurtdışındaki arazi ve projeleri...


En önemli yatırımlar Afrika’da


Sudan: Adana’daki Ceyhan Girişimci İş Adamları Derneği’nin üyeleri ülkedeki ilk araziyi aldılar. 20 bin dönümlük alanda inşa edilmiş süt çiftliği kiralayan üyeler, araziyi 33 bin dönüme çıkardı. 


Etiyopya: Üç Türk işadamı tarafından Omo Valley’de 30 bin hektarlık arazi kiralandı. Pınar Un’un eski genel müdürü olan Öksüzhan 30 bin dönümlük araziyi 99 yıllığına kiraladı. Türk işadamı Muammer Öksüzhan ise başkent Darüsselam’da arsa kiraladı. 


Zambiya: Ali Demir İnşaat ve Gıda firması Seranga şehrinde 5 bin dönümlük arazi kiraladı. Şirket, Sudan’da da 10 bin dönümlük arazinin de sahibi.


Nijerya: Hakan Özel, Ateş Okta, Ömer Cürebal ve Kenan Yalavaç isimli girişimciler tarafından kurulan Anatolia Agroculture şirket 5 bin dönüm arazi kiraladı. 


Arjantin: Bursalı Alara Tarım Ürünleri AŞ’nin ortağı ve genel müdürü Kerim Taner 2005 yılında 400 dönümlük arazi satın aldı. 


ABD: Gaziantep asıllı şirket Boyhan Gıda, 2007’de ABD’de 8 bin dönümlük arsa satın aldı. Ayrıca, Lexin Capital, 2011 yılında 22 milyon dolara, 2013’ün sonunda ise 81 milyon dolara arazi satın aldı.


Suudi Arabistan: İzmitli gıda yatırımcısı şadamı Zeki Yetim, Medine’de 50 dönümlük arazi aldı. Ayrıca arazinin üzerinde 5 bin metrekarelik dinlenme tesisi de mevcut.


Pakistan: Anadolu Grubu 20 bin dönümlük arazi satışı gerçekleştirdi. 


Malezya: SYB Meynar Turugha şirketi bölgede  12 bin dönümlük arazi alıp faaliyet gösteriyor. 


Makedonya: Sütaş ülkeden 40 hektarlık bir arazi satın aldı. Cevahir Holding'in de Üsküp’te 835 dönümlük bir arazisi bulunuyor. 


Bulgaristan: İşadamı Ali Soydan'ın bölgede ilk olarak 5 bin dönümlük kiraladığı arazi daha sonra 10 bin dönüme çıktı. 


Almanya: İşadamları Çetin Ay ve Remzi Durmaz 480 hektarlık bir arazi satın aldı. Arsanın içinde 206 yataklı Helios Bergisch-Land Hastanesi’nin yanı sıra parklar, mini göller, yürüyüş yolları olmak üzere oldukça geniş bir yeşil alan mevcut.


Ukrayna: Ateşler Gıda Sanayi A.Ş. ülkede 10 yıl vadeli 30 bin dönüm arazi kiraladı.



Dünya


Geri Dön