28 / 03 / 2024

Türk limanları uluslararası arenaya açılıyor!

Türk limanları uluslararası arenaya açılıyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, belli oranda yük ve yolcu kapasitesine sahip Türk limanlarının, uluslararası limanlarla “kardeş liman” anlaşmaları imzalanması için çalışma başlattı...



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türk limanları ile deniz ticaret trafiğinin yoğun olduğu ya da ikili ticaret ilişkilerinin artırılması istenen limanlar arasında kardeş liman mutabakat muhtıraları imzalayan Genel Müdürlük, bu uygulamayla limanlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı, yatırım ve finans konularında işbirliği, teknik destek ve yardım ortaklığı, liman teçhizatlarının bakım tutumlarında işbirliği, düzenli hat kurulması gibi konuları imza altına aldı.


Türkiye, ilk defa 2009 yılında İstanbul Marport limanı ile İskenderiye limanı arasında kardeş liman mutabakat muhtırası imzaladı. Söz konusu muhtıranın imzalanmasıyla başlayan süreç, bugün itibariyle 7 limanın yaptığı mutabakat zaptlarıyla devam etti. 


 


- Kardeş Limanlar Paylaşım Platformu 


 


Yeni ve ilave kardeş liman anlaşmaları yapılması konusunda faaliyetlerini hızlandıran Genel Müdürlük, deniz ticaretinin artması için Türkiye limanlarının diğer ülke limanlarıyla uluslararası anlamda bir iletişim ağına sahip olmalarını hedefliyor. Bu amaçla kurulan ve www.denizticareti.gov.tr adresinden ulaşabilecek olan Platform ile liman işletmeciliği konusunda faaliyet yürüten sektör paydaşlarının diğer ülkelerin limanlarıyla kardeş liman ilişkisi kurulması konusunda talep, bilgi ve tecrübelerini bir araya getirerek paylaşılan bilgileri derleyerek muhatap kurumlarla paylaşılması ve kısa sürede mutabakat muhtıraları imzalanarak işbirliğinin yasal çerçevesinin oluşturulması amaçlanıyor.


AA


Geri Dön