19 / 04 / 2024

Türk mühendislerden Uganda'ya köprü!

Türk mühendislerden Uganda'ya köprü!

Türk mühendis liderliğindeki 9 uluslararası gönüllü mühendis, Uganda'da Bududa bölgesinin Bukalasi köyüne gitti. Mühendisler, köylülerle yaya köprüsü inşa etti.



Türk mühendis liderliğindeki 9 uluslararası gönüllü mühendislerin İngiltere, İtalya, Avusturya'dan sonra ki hedefi Uganda'ya gitmek oldu. Türk mühendisin ekip liderliğinde Uganda'da köprü yaptı. Elgon Dağı eteklerindeki Bukalasi köyü sakinlerine köprü yapmayı öğreten mühendiler, imece usulü yaya köprüsü inşa etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Namawukulu yaya köprüsü Türk mühendis Sercan Durukan proje liderliğinde yapıldı. Bugüne kadar yaptıkları projelerden söz eden  Durukan, "Dokuz gönüllü vardı. Gönüllülerin 5'i İngiltere'deki bir firmadan geldi. Projenin yarısı onlar tarafından finanse edildi. İtalya'dan 2 mühendis, Avusturya'dan 1 mühendis geldi. Türkiye'den ben katıldım ve ekip lideri olarak görev yaptım. Gönüllüler olarak birbirimizle önce elektronik posta yoluyla haberleştik, sonra Uganda'da buluştuk." açıklamasında bulundu.

Durukan, "Bukalasi yoksul bir köy. Özellikle yağmur döneminde ve kışın çocuklar okula gitmekte zorlanıyordu. Köy halkı acil sağlık hizmetlerine ulaşamıyor ve nehri yaya olarak geçmek isterken ciddi ölümler meydana geliyordu. Bu köprü öncelikli olarak onların okula ve sağlık hizmetlerine ulaşımını sağlayacak." diye konuştu.

Köy halkından büyük bir misafirperverlik ve ilgi gördüklerini söyleyen Durukan, 2 haftada köprü yapımının tamamlandığını söyledi. 

Durukan, proje sonunda yerel halkın köprü yapım teknikleri konusunda eğitildiğini, böylece ileride köprünün bakımını da yapabileceklerini anlattı.

Projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Durukan, farklı ülkeden ortak bir amaç için bir araya gelen gönüllü mühendislerin sadece bir nehri aşan değil, insanlar arasındaki dil, kültür ve sosyal bariyerleri de aşan bir köprü inşa ettiklerini de söyledi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü öğretim üyesi ve Uluslararası Köprü Mühendisliği Birliği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Alp Caner ise Uganda’da sağlık, eğitim veya istihdam gibi kritik kaynaklara güvenli ulaşım imkanı olmadığını söyledi.

Uganda'daki Bukalasi köyü gibi izole kalmış yerleri kalkındırmak amaçla inşa edilen köprünün önemini belirten Caner, "Bu köprüyü yapma teknikleri oradaki halka öğretildi. Köylüler köprü yapımına dahil oldu. Bu köprüler yapılırken oradaki yerel malzemeler kullanılıyor. Orada bulunan tahtalar, halatlar değerlendiriliyor. Mesela bu bir asma köprü. Orada birkaç tane araba jantı bulundu ve halatlar janttan geçirildi. Köprü yapılırken çok az modern malzeme, olabildiğince doğal ve geri dönüşüm malzemeleri kullanıldı." diye konuştu.


Geri Dön