26 / 04 / 2024

Türk müteahhitleri Irak'ta nasıl rol alabilir?

Türk müteahhitleri Irak'ta nasıl rol alabilir?

Dünyada Çin’in ardından ikinci sıraya yerleşen Türk müteahhitler Irak'ı yeniden inşa etmeye hazırlanıyor. Türk müteahhitler, 90 milyar doları bulan yeniden imar çalışmalarından pay alacak.



Dünyada Çin’in ardından ikinci sıraya yerleşen Türk müteahhitler, terör örgütü DAEŞ ile savaşta büyük bir yıkımla yüz yüze kalan Irak’ın yeniden imarı için hazırlanıyor. 

Bu kapsamda Türk müteahhitler Bağdat’a çıkarma yaparak önemli işbirliği anlaşmalarına imza attı. Yapılan anlaşma çerçevesinde Türk müteahhitler, 90 milyar doları bulan yeniden imar çalışmalarından pay alacak. 

Türk müteahhitler terör nedeniyle bir süre ara verdiği Irak’ta bugüne kadar 26 milyar dolarlık iş yapmıştı. Türk şirketlerin tüm dünyada bugüne kadar yaptığı iş tutarı ise 380 milyar doları buluyor. NTV'de yer alan habere göre; Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, katıldığı canlı yayında sorulara cevap verdi.

Türk müteahhitleri Irak ta nasıl rol alabilir?

Türk müteahhitleri Irak'ta nasıl rol alabilir?

Türk müteahhitleri dünyaca 123 ülkede iş yapıyor. Ancak Irak Türkiye'ye en çok geri dönüş veren ülke oldu. Diyelim ki 100 liralık bir iş alıyorsak onu 90 lirası Türkiye'ye geri gelen paradır. 

Irak gördüğümüz kadarıyla savaşı bitirmiş durumda. Bölgede güvenlik en üst seviyeye çıktı. Bizim 5 milyar dolar taahüt sözümüzün ardından anlaşmalar için cevap bekleniyor. 

Irak'ın yeniden inşaası hangi projeleri kapsıyor?

Barajları, havaalanları, yolları, binaları, ihtiyaca göre hastaneleri ve altyapıyı kapsıyor. Tüm bu hizmetler için biz 5 milyar dolar söz vermiş bulunduk. Irak bizim için en iyi pazardır. Geçmiş döneme bakıldığında Irak'la 36 milyar dolarlık iş yapmışız. 


Geri Dön