18 / 04 / 2024

Türk tasarımcılara İtalya'dan ödül yağmuru!

Türk tasarımcılara İtalya'dan ödül yağmuru!

208 ülkeden 12 binin üzerinde eserin katıldığı yarışmada, 'Yılın Tasarımcısı' da dahil olmak üzere 16 ödül alan ünlü tasarımcı Hakan Gürsü ve 5 ödül alan Serel Seramik'in de aralarında bulunduğu 50'ye yakın ödül Türkiye'ye gitti.



Dünya çapındaki en prestijli tasarım yarışmaları arasında yer alan, en iyi tasarımları, tasarım konseptlerini, ürünlerini ve hizmetlerini ödüllendiren, A' Design Award, 2013-2014 dönemine yönelik sahiplerini buldu. 


Avrupa Birliği Tasarım Ofisi'nin desteğiyle 2010 yılından beri dağıtılan A' Design Award ödülleri, İtalya'nın kuzeyindeki Como kentindeki Villa Gallia'da gerçekleştirilen gala gecesiyle dağıtıldı. 


İnovasyon ve tasarımın gelişmesiyle ülkelerin ekonomik rekabet gücünü artırmayı hedefleyen A' Design Award ödülleri, 50 jüri üyesinin 12 bin 536 eser arasından seçtiği ve 105 gruba ayrılan 758 tasarıma verildi. 


YAPI KATEGORİSİNE SEREL DAMGASI 


Türkiye'den Vestel, Arçelik ile Kale Grubu da çeşitli kategorilerde ödüllendirilirken, söz konusu yarışmaya ilk kez katılan Serel Seramik Sağlık Gereçleri, Yapı Kategorisi'ne 5 ödülle damgasını vurdu. 


Fonksiyonel ve yenilikçi yaklaşımlarla, tasarım değeri yüksek ürünler sunmayı amaçlayan SEREL Tasarım Ekibi, Serel Wave lavabo ile Gold Ödül (A' Design Gold Award), Purity Klozet ile Silver Ödül (A' Design Süver Award), SEREL PURİTY üe Bronze Ödül (A' Design Bronze Award), 4Life Çift Hazneli Lavabo üe Bronze Ödül (A' Design Bronze Award) ve 41ife Klozet ile de A'Design (A'Design Award) ödülüne layık görüldü. 


Zafer Doğan, Aldorat Sunar, Didem Durmaz, Ali Yıldız ve Metin Murat Elbeyli'den oluşan tasarım ekibi geçen yıl da Amphora Asma Klozet tasarımı ile prestijli bir diğer ödül olan Red Dot Design Award'dan da ödülle dönmüştü. 


EN ÇOK ÖDÜL ALAN TASARIMCI 


Türkiye'den 25'e yakın tasarımcı ve tasarım ekibinin ödüllendirildiği etkinlikte, geçtiğimiz yıllarda Türkiye'yi dünya sıralamasında ikinciliğe taşıyan ekibi ile ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu, bu yıl 15 ödül birden kazanarak 'En çok ödül alan tasarımcı' unvanını korudu. 


ODTÜ Teknokent'te yer alan katma değerli ürün tasarım merkezi Designnobis bünyesinde geliştirilen tasarımlardan 'Steam' buharla demleyen çaydanlık, 'Platin Ödül' üe onurlandırılarak 'En iyi ev aleti' seçildi. 


Bunun yanı sıra, mobilyadan elektronik ürüne, ulaşım aracı ve aydınlatmaya, pek çok farklı kategoride ödülün verildiği tasarım ekibi, son 4 yılda toplam 46 ödül üe rekor sayıda kazanı elde etti. Gürsu'ya ayrıca burada, International Association of Designers'm 'Yılın Tasarımcısı' ödülü de verildi. 


EN BÜYÜK ÖDÜLÜ TÜKETİCİ VERİYOR


 Tören ardından basın mensuplarına açıklama yapan, 30 yılı aşkın süredir seramik sağlık gereçleri üretimi yapan SEREL'in bağlı olduğu Elginkan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, bu yıl ödüle doymadıklarını söyleyerek, daha fazla ödül almak istediklerini dile getirdi. 


Akçen, tüketicinin istediği yeniliği yakaladıklarına inandıklarını ifade ederek, "Her zaman yenilik, yenilik ve yenilik" dedi. Serel Seramik ve Matel A.Ş. Genel Müdürü Ercüment Arıcı ise, "Amacımız ödül almak değil. Bu ödüller yaptığımız işin sadece doğal bir sonucu. Bundan sonra yaptığımız her güzel işe ödül alacağız, çünkü Serel, değişimi çok iyi takip ediyor, değişime göre kendisini geliştiriyor" diye konuştu. 


En büyük ödülü tüketicinin verdiğinin altını çizen Arıcı, "Türkiye'deki Pazar payımız, 5 yılda 5 kat arttı. Bu da tüketicinin bize verdiği ödüldür. Bunu daha da arttırmak istiyoruz" dedi. 


MİKROP TUTMAYAN TASARI 


Serel'in, değişen müşteri taleplerini çok iyi takip ettiğini dile getiren Arıcı, 5 yıl önce stratejik bir karar aldıklarını belirterek, "Üretim gamını orta ve üst segmente yönelttik. Yani alt segment üretim yapmayı bıraktık. Orta ve üst segmentteki ürünlerin tasarımı ve fonksiyonlarının daha yukarıda olması gerekiyor" diyerek, tasarım ekiplerinin bu beğeni ve algıya cevap verecek tasarımlar yapmaya başladıklarını anlattı.  


Ankara Son Söz 


Geri Dön