24 / 04 / 2024

Türk Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

Türk Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

Türk Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi kapsamında en az 3 yıl süre ile Türkiye'de ikamet etmeleri şartının getirilmesi amaçlanıyor.



Türk Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında  yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanabilmeleri için en az 1 milyon Amerikan doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarında taşınmaz satın almaları ve en az 3 yıl süre ile Türkiye'de ikamet etmeleri şartının getirilmesi amaçlanıyor. 

Türk Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

GEREKÇE

Türkiye, içinde bulunduğu coğrafyada ve çevresinde yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı milyonlarca insanın sığındığı ülke haline gelmiştir. Özellikle siyasi istikrarsızlığı olan ülkelerin maddi durumu elverişli vatandaşları Türkiye'den mülk alma yoluyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı elde etmektedirler. TUİK verilerine göre; ülkemizde 2020 yılı içerisinde yabancılara toplam 41.298 konut satışı yapıldığı belirtilmektedir. Bu konutların ise ağırlıklı olarak İran, Irak, Afganistan, Libya ve Yemen gibi siyasi istikrarsızlıkların, hatta iç savaşların yaşandığı ülkelerden oluştuğu görülmektedir. Yabancı ülke vatandaşları için ülkemizde konut sahibi olma konusunda teşvik edici bir diğer unsur ise; 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. maddesi uyarınca; “ 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen..." yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabileceğinin hüküm altına alındığı yasal düzenlemedir.  Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için sadece 250.000 Amerikan Doları karşılığında mülk alarak, “yönetmelik” ile Türk vatandaşlığını bu derece kolay kazanmaları toplumumuzda rahatsızlık yaratmaktadır. Bu kanun teklifiyle, yabancı ülke vatandaşlarının en az 1.000.000 ABD Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarı taşınmaz almaları ve bu kişilerin en az 3 yıl süreyle Türkiye'de ikamet etmeleri kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı kazanmalarının “kanunla” düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci maddesinin birinci fikrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. 
"e) En az 1.000.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 1.000.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancılardan (b) bendi kapsamındaki koşulları sağlayan ve en az üç yıl süreyle Türkiye'de ikamet edenler.” 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Geri Dön