26 / 04 / 2024

Turkcell Superonline, 2.3 milyarlık fiber optik altyapı yatırımı yaptı!

Turkcell Superonline, 2.3 milyarlık fiber optik altyapı yatırımı yaptı!

Dev grupların telekomünikasyon şirketlerini bünyesine katarak önemli bir güç haline gelen Turkcell Superonline, 6 yılda 2.3 milyarlık fiber optik altyapı yatırımı yaptı. Genel Müdür Erkan, "Yatırım hamlemiz sürüyor" dedi




Devlerden şirket satın alarak yoluna devam eden Turkcell Superonline, son yıllarda yakaladığı hızlı büyüme performansıyla dikkat çekiyor. Sabancı'dan Sabancı Telekom, Çukurova'dan Superonline, Ülker'den Global İletişim, Zorlu'dan Deksarnet'i alan şirket son olarak Sancak Grubu şirketi Metronet'i bünyesine kattı. Organiğin yanı sıra inorganik büyümeye önem veriyoruz. Büyük gruplardan teknoloji şirketlerini birer birer alıyoruz. Satın almalar yoluyla büyümemiz sürecek" diyen Genel Müdür Murat Erkan'la yatırım planlarını konuştuk. 


 Son yıllarda gösterdiğiniz büyüme performansıyla dikkat çekiyorsunuz. 2014 sizin için nasıl bir yıl oldu? 

Her yıl yüzde 35-40 aralığında büyüyoruz. Geçen yıl da yüzde 35 büyüdük. Yılın ilk çeyreğinde bu oran 38'lere çıktı. Türkiye pazarında ciddi penetrasyon eksikliği var. Bu konuda OECD ülkelerinin çok gerisindeyiz. Bu büyümek için daha çok imkânımızın olduğunu gösteriyor. Ancak bu hızla devam etmesi mümkün değil. Normal trende dönecektir. Dünyada büyüme sektörü rakamları tek haneli hatta Avrupa'da küçülen ülkeler bile var. 


 Satın almalar yoluyla büyüdünüz. Bu sürecek mi? 

Türkiye pazarında 200'ün üzerinde lisans almış operatör var. Bu kadar şirketi kaldıracak bir pazar yok. Sektörümüz konsolidasyona çok müsait. Satın almalarımız sürecek. 


 Yatırımlarınızın büyümenizdeki rolü ne oldu? 

2008'de yatırım hamlesi başlattık. Kriz dönemi olduğu için bize insanlar "çıldırmış olmalısınız" diyorlardı. Ancak bugün geldiğimiz noktada çok doğru bir karar aldığımızı görüyoruz. Bugüne kadar 2.3 milyarlık yatırım yaptık. 


 Fiber altyapı yatırımlarının ortak yapılması önerisine katılıyor musunuz? 

Herkes altyapı yatırımı yapmamalı. Koordinasyon, tesisi paylaşımı, geçiş hakları yönetmeliği hepsi önemli. Ortak yatırımı destekliyoruz. Rekabet altyapıda değil üst yapıda olmalı. 


TÜRKİYE'YE FİBER KABLO DÖŞÜYOR

2008'de Türkiye'ye fiber altyapı döşemek için yatırım hamlesi başlatan Turkcell Superonline, bu süreçte 2.3 milyar TL'yi aşan yatırım yaptı. 75 şehre değen 32 bin 500 kilometrelik fiber optik altyapı inşa eden şirket, 14 ilde 1 milyon 800 bin ev ve işyerinin kapısına kadar fiber internet hizmeti götürdü. Şirket bu süreçte 7.2 milyon kişiyi kapsayan (Bulgaristan nüfusu kadar) bir fiber alan yarattı. Türkiye'nin alternatif operatörler tarafından yapılan 45 bin 440 km'ye ulaşan fiber altyapısının 32 bin 500'ü Turkcell Superonline'a ait. Turkcell Superonline geçtiğimiz hafta internet müşterilerinin sayısını 1 milyona çıkararak önemli bir eşiği daha aşmış oldu. 


ŞEHİRLER AKILLANIYOR

Erkan, gelişmiş ülkelerde yerel yönetimlerin teknolojiyi kullanarak vatandaşlarına hizmet götürdüğünü söyledi. Bazı şehirlerde bu vizyonun çok yukarıda olduğunu anlatan Erkan, "Yatırımlarımız şehirlere akıl katıyor" dedi.


TAMİRCİ ÇIRAKLIĞI YAPTIM

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Erkan, "Ortaokul yıllarımda bir televizyon tamircisinin yanında çıraklık yaptım. Yaz aylarında ve okuldan kalan zamanlarımda hep çalıştım. Tekniğe merakım vardı. Haydarpaşa Teknik Meslek Lisesi'nde okudum. Ordan da elektronik mühendisliği kazandım. Kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü sevdiğim bir işi yapıyorum. Üniversite yıllarımda da Tahtakale'de dayımın toptan plastik işi yapan dükkânında çalıştım. Ticaret hayatının ne olduğunu gördüm" dedi.



Sabah


Geri Dön