26 / 04 / 2024

Türkiye, beton AR-GE’sinde önemli bir konuma yükseliyor!

Türkiye, beton AR-GE’sinde önemli bir konuma yükseliyor!

İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı'nca çalışmaların sürdürüldüğü “Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi” projesi, Türkiye’yi beton AR-GE’sinde önemli bir merkez hâline getiriyor...



Yapılan araştırmalara göre, depremde meydana gelen yıkımlarının önemli nedenlerinden bazılarının standart dışı beton kullanılması, uygulama ve proje hataları olduğunu belirlendi. Türkiye’deki nüfusun yüzde 70’inden çoğunun “deprem tehlikesi yüksek” bölgelerde yaşam sürdüğü ve 6,7 milyon konutun depreme dayanıksız olduğu için yenilenmesinin gerektiği bilinmektedir.

Depreme karşı dayanıklı yapılaşmanın ve kentsel dönüşümün gündemde olduğu son yıllarda ileri seviyede analizler yapabilen ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilen bir araştırma merkezi ihtiyacı doğdu.
Bu gelişmeler kapsamında önemli bir projeye imza atılarak, İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı dâhilinde “Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi” kurulması kararlaştırıldı.

Özel  AR-GE ve teknoloji danışmanlığı ihtiyaçlarına cevap verilecek

Merkez, hem İstanbul’un beton kalitesinin belirlenmesinde ileri seviye testlerin yapılabilmesini sağlayacak hem de inşaat ve hazır beton sektörlerinin özel AR-GE ve teknoloji danışmanlığı ihtiyaçlarına cevap verecek.
 Merkez, sektörün ve bütün paydaşların ortak kullanımına açık ileri düzey beton araştırmaları yapabilen, yenilikçi ve uzun ömürlü beton üretim teknikleri geliştiren, nitelikli ve çevreci beton üretimi konusunda danışmanlık yapan bir merkez olarak çalışmalarını sürdürecek. Çevre konusunda da önemli çalışmaların gerçekleştirileceği merkezde sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, atıkların değerlendirilmesi ve alternatif ham maddelerin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapılabilecek. Proje, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) bünyesinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı desteği ve Yıldız Teknik Üniversitesinin birlikteliği ile oluşturuldu.
İSTAÇ, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi de projeye ortak olarak katkı sağladı.  Merkezde üretim öncesi ve sonrasında da hizmet verilerek, üreticilere tasarım aşamasında ve ürün uygunluk kontrol safhasında da destek verilmesi planlanıyor. 

Üreticilerin yanı sıra vatandaşlar da Merkez'den faydalanabilecek

Merkez, müteahhitlere, hazır beton, prekast beton, çimento, agrega, kimyasal katkı ve mineral katkı üreticilerine, binalarındaki beton kalitesinin tespitinde ileri seviye testlere ihtiyaç duyan vatandaşlara ve belediyelere hizmet sunacak. Vatandaşlar kendi mevcut binalarından merkezin imkânları ile ya da uzman kuruluşlar aracılığı ile aldırdıkları örneklere analiz yaptırabilecek. Merkez 2019 Kasım ayında hizmet vermeye başlayacak.

THBB Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi Projesi hakkında

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) Yıldız Teknik Üniversitesi ortaklığı ile oluşturulan “Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi” projesi çalışmalarına 1 Ekim 2018 tarihinde başlandı. 

İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı kapsamında çalışmaları yürütülen Proje ile THBB bünyesinde sektörün ve bütün paydaşların ortak kullanımına açık ileri beton araştırmaları yapabilen, yenilikçi ve uzun ömürlü beton üretim teknikleri geliştiren ve sektöre özel, nitelikli ve çevreci beton üretimi konusunda AR-GE ve danışma hizmeti veren bir merkez kuruldu.

Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezinde yapılabilecek AR-GE çalışmaları şu şekildedir:

1) Özel Beton Araştırmaları: Uzun servis ömrüne sahip beton vb. malzeme deneyleri, özel çevresel etkilere karşı dayanıklı betonlar, beton servis ömrü hesaplamaları, 100 yıllık beton tasarımı, kalıcılığa bağlı eş değer beton performansı tasarımları vb. çalışmalar,

2) Çevre: İnşaat yıkıntı atıklarının beton üretiminde yeniden değerlendirilmesi, endüstriyel yanma atıklarının beton üretiminde değerlendirilmesi, taban külleri, endüstriyel cüruflar vb., endüstriyel atık suların ve beton endüstrisi geri kazanım sularının beton üretiminde değerlendirilmesi,

3) Özel Beton Dizayn Çalışmaları: Havayı temizleyen, CO2, NO2 gibi gazları adsorplayan özel beton, harç ve sıvaların geliştirilmesi, kendi kendini iyileştiren beton tasarımlarının geliştirilmesi, antibakteriyel betonlar, harçlar ve sıvalar, hidrofobitesi artırılmış betonlar ve su yalıtımı sağlayan beton tasarımlarının geliştirilmesi, yüksek sıcaklığa dayanıklı beton ve harç tasarımları, tarihî yapıların güçlendirilmesi için özel tamir harçlarının geliştirilmesi vb. çalışmalar yapılabilecek.

Türkiye Hazır Beton Birliği atıkları geri dönüştürüyor!


Geri Dön