28 / 03 / 2024

Türkiye, boyaya yılda 2,2 milyar dolar harcıyor!

Türkiye, boyaya yılda 2,2 milyar dolar harcıyor!

İspanya'nın yılda 700 bin ton civarında boya üretmesine karşın, Türkiye'nin üretimi 850 bin tona çıktı. Bitlis, boya sektörü olarak katma değerli üretim yaptıklarını ve Batı ülkelerinden bu yönüyle bir eksikleri de olmadığını söyledi.



Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı Ahmet Faik Bitlis, boya üretiminde Türkiye olarak İspanya'yı geçtiklerini açıkladı.  İspanya'nın yılda 700 bin ton civarında boya üretmesine karşın, Türkiye'nin üretimi 850 bin tona çıktı. Bitlis, boya sektörü olarak katma değerli üretim yaptıklarını ve Batı ülkelerinden bu yönüyle bir eksikleri de olmadığını söyledi. 

Boya üretiminde Avrupa beşinciliğine yükseldiklerini söyleyen Bitlis, şimdi de pazarlarda daha rekabetçi stratejilerle atbaşı giden Fransa ve İngiltere'yi geçip üçüncülüğe yükselmeyi hedeflediklerini vurguladı. 

Her iki yılda bir Paintistanbul adıyla boya sektörünü bir araya getirmek için fuar ve kongre düzenlediklerini hatırlatan Bitlis, "Fuar, değişen dünya düzenine adapte olmak için de gerekliydi. Nitekim artık ortada bir şirket olmak zorlaştı. Ya bir alanda iyice uzmanlaşacaksınız yahut belli coğrafyalara odaklanarak büyük bir şirket haline geleceksiniz. 

Fuar bu olasılıkları üreticilere sunuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Şu an Türk boya sektörünün iç pazar büyüklüğü (boya tüketimi) 2,2 milyar dolara ulaştı. Bu gelirin yüzde 83'ünü sektördeki 20 büyük şirket elde ederken, geri kalanını 600 KOBİ kazanıyor. En büyük boya üreticisi Almanya'da ise pastayı 260 şirket bölüşüyor. Almanya'da şirket sayısı azlığını, devletin sektörlerle ilgili koruyucu politikalarına bağlayan Bitlis, benzer uygulamanın Türkiye'de de başlaması halinde şirketlerin kendileri ile yarışmayı bırakıp, başka ülkelerdeki rakipleri ile kıyasa başlayacaklarını vurguladı. 

Dünya boya pazarının yıllık geliri 100 milyar dolar, üretilen boya ise 40 milyon ton. Türkiye'nin pazardan aldığı pay yüzde 2. Küresel boya pazarının ekonomik ve ticarî değerinin 2010-2030 yılları arasında yılda yüzde 3,5 büyümesi bekleniyor. 2030 yılında sektörün değerinin 200 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor. Stratejik Danışmanlık şirketi Roland Berger, en büyük büyümenin yüzde 5 ile Asya'da görüleceğini tahmin ediyor. Bu öngörüye göre Asya pazarını Çin ve Hindistan yönlendirecek. 

Ancak Avrupa 2030 yılında da dünyanın en büyük ikinci boya pazarı olmaya devam edecek. Şu an Asya'nın boya sektörü pastasından aldığı pay yüzde 36. Pastada Kuzey Amerika'nın yüzde 19, Latin Amerika'nın yüzde 7, Avrupa'nın yüzde 29 payı var. Bu rakamların 2030'da Asya için yüzde 54, Kuzey Amerika için yüzde 12, Latin Amerika için yüzde 8, Avrupa için yüzde 16 olacağı öngörülüyor. 

BOSAD ve CNR işbirliği ile 3'üncüsü düzenlenen Paintistanbul Boya Sanayi, Hammadde ve Yardımcı Maddeler Fuarı 23-25 Ekim'de yapılacak. 


Kent Gazetesi


Geri Dön