19 / 04 / 2024

Türkiye enerjide en fazla yabancı yatırımı çeken 3. ülke oldu!

Türkiye enerjide en fazla yabancı yatırımı çeken 3. ülke oldu!

Enerji sektöründe birçok dünya devinin ilgi gösterdiği Türkiye, Brezilya ve Kore’nin ardından en fazla enerji yatırımı çeken ülke oldu. Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Faruk Özgül “Yabancılar enerjide üzerimize atlıyor” dedi...



Türkiye yabancı yatırımcıların adresi olmaya devam ediyor. Sınır komşularında yaşanan siyasi gelişmeler ve bunlarla bağlantılı olarak yaşanan savaş ortamlarına rağmen, yabancı yatırımcılar Türkiye’den vazgeçmiyor. Bunun en büyük kanıtı ise bu yılın ilk 8 ayında 8 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın Türkiye’ye girmesi olarak göze çarpıyor. Yabancılar hem ortaklık hem de sıfırdan yatırım olarak en fazla enerji alanına ilgi gösteriyor. Geçen yıl yalnızca enerji sektörüne 2.5 milyar dolarlık yabancı yatırım geldi.


Enerji alanında Türkiye’nin önce gelen şirketleri arasında yer alan Özgül Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Faruk Özgül, Türkiye’nin enerji alanında büyük işlere imza attığını söyledi.


İlk 3 ülkeden biriyiz


Son 10 yılda Türkiye’nin gösterdiği ekonomik başarı ve devamında enerji sektöründe yaşadığı gelişmeyi değerlendiren Özgül “Türkiye’nin en büyük şirketleri yabancı şirketler ile enerji de yatırım yapıyor. Sabancı, Koç, Borusan gibi Türkiye’nin devleri ile dünya enerji devleri Türkiye’de ortaklığa gidiyor. Biz enerji yatırımları konusunda yabancıların üstüne atladığı bir ülkeyiz şu anda. Son yıllarda dünyada en fazla enerji alanında yatırım çeken ülkeler sıralamasında Brezilya ve Kore’nin ardından Türkiye geliyor” dedi.  Yabancıların Türkiye’ye özellikle enerji alanında yatırım yapmasının sebeplerini sıralayan Özgül şunları söyledi:


Yenilenebilir enerjiye ilgi var


“Bunun nedenleri ise şöyle; bir kere tüketim açığı var. Lokasyon olarak ihracata oldukça uygun bir ülke. Trafiğin tam ortasındayız.   Bir de gelişmekte olan ülkeyiz. Özgül Holding olarak da birçok görüşme yapıyoruz. Özellikle yenilenebilir ve konvensiyonel enerji alanında yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi oldukça yoğun. Artık yalnızca Avrupalı yatırımcı değil Amerikalılar da geliyor. Yalnızca ticarete değil, üretime geliyorlar. Enerjide yabancıların gözdesiyiz.”


Türkiye enerjide karar verici ülke


Türkiye’nin etrafında yaşanan enerji gelişmeleri ve bunların sonuçları hakkında yorum yapan Özgül, Türkiye’nin enerji konusunda karar verici bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Irak’ta yaşanan IŞİD sorununun Türkiye açısından bir arz güvenliği teşkil etmediğini de belirten Özgül “Yine bizi ilgilendiren bir başka konu Güney Kıbrıs. Buradaki enerjinin Türkiye üzerinden geçmesini istemiyorlar. Projede Türkiye güzergahı en ekonomik yöntem. Diğer türlü İtalya üzerinden Avrupa’ya göndermek istediklerinde 40 milyar dolar yatırım gerekiyor. Türkiye üzerinden olursa 10 milyar dolara bitiyor” dedi.


Kaan Zenginli-Star Gazetesi


Geri Dön