20 / 04 / 2024

Türkiye Entegre Ulaştırma Koridoru'yla Uzak Doğu'ya bağlanıyor!

Türkiye Entegre Ulaştırma Koridoru'yla Uzak Doğu'ya bağlanıyor!

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Ceylan: "Avrupa ve Türkiye, başta Orta Asya ve Çin olmak üzere Uzak Doğu'ya bağlanacak" açıklamasını yaptı...




Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Ceylan, Avrasya bölgesinde refah ve barışı sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını, bu doğrultuda bölgesel ulaşım projelerinin inşasına önem verdiklerini söyledi. 

     Müsteşar Yardımcısı Ceylan, Avrasya İnceleme Merkezi'nin (AVİM) ev sahipliğinde  Ankara  Palas'ta düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin "Bölgesel Entegre Ulaştırma Koridorları" projesi hakkında bilgi verdi. 

     Kafkasya bölgesinde barış ve refahın sağlanmasında Yukarı Karabağ sorununun önemli yer teşkil ettiğini belirten Ceylan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bölgede huzurun hakim olması için verdiği mesajları dile getirdi. 

     Davutoğlu'nun, "Bir gün eminim, Kars'tan hareket eden bir araç, Erivan'a ve oradan da Bakü'ye gidecektir. Bu bizim vizyonumuz" sözlerini hatırlatan Ceylan, barış ve refahın sağlanmasına yönelik bölge kalkınma projesini anlattı. Projenin "Ortaklık, refah ve barış" adı altında 3 ana sütunu olduğunu belirten Ceylan, bölgesel ulaşım ağlarının genişletilmesinin, geliştirilmesinin amaçlarına ulaşma noktasında önemli olduğunu vurguladı. 

     

     -Pekin'den Londra'ya kesintisiz demiryolu- 

     

     Ceylan, Doğukapı-Kirkovan-Delican-Bakü ve Doğukapı-Erivan-Nahçıvan-Bakü demiryolu koridorlarının yanı sıra Doğukapı ile Bakü arasında inşa edilecek otoyolun bölgenin kalkınmasına büyük fayda sağlayacağını belirtti. 

     Fatih Ceylan, "Orta Koridor" olarak da bilinen "Modern İpek Yolu"nun da bölge ekonomisi açısından önemli projeler arasında yer aldığını söyledi. Projenin etkili ve işbirliğine elverişli alternatif güzergahlar sunacağına dikkati çeken Ceylan, bölgedeki sınır kapıları, Hazar Denizi'nde ulaşım problemlerinin devam etmesi ve bölgede devam eden çatışmların projenin gerçekleşmesini engelleyen zorluklar olduğunu anlattı. 


     Ceylan ayrıca, Modern İpek Yolu'nun parçası olarak bu yılın sonunda tamamlanması planlanan  Marmaray  Projesi'yle Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz demiryolu ağının oluşacağını, İstanbul ile İslamabad arasında da trenle ulaşıma imkan sağlanacağını aktardı. 


     Tüm projelerin bölge ülkelerine birçok zenginlik kazandıracağını dile getiren Ceylan, bölgesel istikrarın ve refahın sağlanması noktasında çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Ceylan, "Projeler, Güney Kafkasya'nın ulaşım altyapısının inşası noktasında bölgesel işbirliğini teşvik edici olacak. Ekonomik dayanışma ve bütünleşmenin yardımıyla refah ortamı oluşacak, insanların bire bir iletişime geçmişine imkan tanınacak ve bölgesel sahiplenme duygusu oluşturacak. Bu yolla, Yukarı Karabağ sorununa çözümüne zemin hazırlayacak, Avrupa ve Türkiye başta Orta Asya ve Çin olmak üzere Uzak Doğu'ya bağlanacak" diye konuştu. 


AA



Geri Dön