24 / 04 / 2024

Türkiye genelindeki 53 bin muhtara çevre konularında eğitim verilecek!

Türkiye genelindeki 53 bin muhtara çevre konularında eğitim verilecek!

Bakan Erdoğan Bayraktar: " Dünyamız kolay kirletilecek kadar küçük, kolay kirletilemeyecek kadar büyüktür. Çevre, çevrecilik ve çevreye duyarlılık bir fantezi değil hayatın değişmez gerçeğidir " dedi




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu arasında imzalanan protokolle Türkiye genelindeki 53 bin muhtara çevre konularında eğitim verilecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz'in imza koyduğu protokole göre, çöplerin kaynağında ayrı toplanması, atık yağların çevreye verdiği zarar, geri dönüşüm gibi konularda muhtarlara eğitim alacak.


Bakan Bayraktar, yaptığı konuşmada, günümüzde birçok teknolojik imkanın insanlığın hizmetine sunulduğunu ancak bir yandan da çevreden bir şeyler kaybolduğunu söyledi.


Artık daha fazla tüketen ve daha hızlı yaşayan bir toplum haline gelindiğini belirten Bayraktar, bunun sonucu olarak su, toprak, hava, deniz ve doğal kaynaklar üzerindeki baskının sürekli artığını vurguladı.


Bayraktar, çevrenin sürdürülebilir kullanımı için tedbir alınması gerektiğini ve kirlenmeye karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:


"Dünyamız kolay kirletilecek kadar küçük, kolay kirletilemeyecek kadar büyüktür. Çevre, çevrecilik ve çevreye duyarlılık bir fantezi değil, hayatın değişmez gerçeğidir. Bakanlık olarak görevimiz, çevreyi korumak adına yapılan çalışmaların yanı sıra çevrenin korunması amacıyla halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesidir. Protokol sayesinde çevre konusunda toplumun bilgilendirilmesi, çevre bilincinin artırılması, tabiatın korunarak tahribatın engellenmesi ve ayrıca yeşil alanların korunması ve çoğaltılmasıyla kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar hız kazanacaktır."


Her türlü çevre problemiyle mücadele konusunda adımlar atmaya kararlılıkla devam edeceklerine dikkati çeken Bayraktar, sürdürülebilir çevre ve kaliteli bir hayat sunmayı hedeflediklerini anlattı.


-"Muhtarların önemi daha artacak"


Bayraktar, Büyükşehir Yasası'ndaki düzenlemeyle muhtarların çok daha önem kazanacağını ifade ederek, "Çevreyi korumak için çaba sarf etmekteyiz. Fakat bu yetmez. Herkes kendisine düşen sorumlulukla ve çevre duyarlılığıyla hareket etmelidir" dedi.


Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Akdeniz de muhtarların alacağı eğitimleri önemsediklerini vurgulayarak, "İyi bir çevre bilinci, eğitimsiz düşünülemez. Çevre bilincinin geliştirileceği gibi muhtarlarımıza yeni görev alanları oluşturulacaktır" diye konuştu.


-Fahri denetim elemanı olarak görev yapacaklar


Protokol kapsamında, Türkiye genelinde 12 ay boyunca 400'ü kadın olmak üzere yaklaşık 53 bin muhtara çevre konularında eğitim verilecek.


Kasımda başlayacak uygulamayla, ilk etapta 250 muhtar eğitimlere çağrılacak. Bir haftalık eğitimler, daha sonra aşama aşama diğer muhtarlara da verilecek.


Eğitimin ardından sertifikalandırılacak muhtarlar, köy ve mahallelerinde toplantılar düzenleyerek vatandaşı çevre konusunda bilgilendirecek. Aynı zamanda "fahri denetim elemanı" olarak görev yapacak muhtarlar, çevreyi kirletenleri Bakanlığa ve ilgili yerlere şikayet edecek.


AA


Geri Dön