26 / 04 / 2024

Türkiye konut fiyat artışında zirvede!

Türkiye konut fiyat artışında zirvede!

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından global konut fiyatları endeksi 2021 ilk çeyrek sonuçları yayınlandı. Rapora, Türkiye’nin üç büyük ili listeye damga vurdu. 



İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından global konut fiyatları endeksi 2021 ilk çeyrek sonuçları yayınlandı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; dünyadaki 150 kentin yer aldığı rapora, Türkiye’nin üç büyük ili listeye damga vurdu. 

Türkiye konut fiyat artışında zirvede!

Son 12 aylık fiyat değişimi değerlendirildiğinde dünyada evlerin en fazla değerlendiği il yüzde 33.9 ile  İzmir  oldu.  Ankara  yüzde 30.3 ile ikinci sıraya yerleşti. Yeni Zelanda'nın Wellington kenti yüzde 30.1 ile üçüncü sırada olurken, İstanbul yüzde 28.8 ile dördüncü sıraya yerleşti.

Türkiye'deki ev fiyat yükselişlerinin nedenlerinin yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı olduğu belirtiliyor. 

Türkiye konut fiyat artışında zirvede!

SON 14 YILIN REKORU

Kentsel ev fiyatları 2007 yılından bu güne en yüksek artışını görürken listedeki 150 kentin 43'ünde yüzde 10'un üzerinde senelik yükseliş kaydedildi. 

Knight Frank raporuna göre, 150 şehirde ec fiyatları 2021 yılı Mart ayı sonunda son 1 senede ortalama yüzde 7.4 yükseldi. Fiyatlarda en çok gerileme kaydedilen yer yüzde 4.4 ile Dubai olarak gerçekleşti. 

Türkiye konut fiyat artışında zirvede!

DÜNYA METROPOLLERİNDE DURUM

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ev fiyatları değerlendirildiğinde Boston'da yüzde 14.8, Washington'da yüzde 12.2, Los Angeles'ta yüzde 13.4, New York'ta yüzde 12.3, Miami'de yüzde 12.2 ve San Francisco'da yüzde 12.1'lik yükseliş yaşandı. 

Avrupa başkentlerinde ise Paris'te yüzde 6.3, Berlin'de yüzde 5.9, Londra'da yüzde 3.9 yükseliş yaşanırken, Lizbon'da yüzde 3.8, Madrid'de yüzde 1.5'lik gerileme kaydedildi.

Moskova'da ev fiyatları yüzde 22.4 yükselirken, St. Petersburg'da ise bu oran yüzde 22.1 olarak kaydedildi. 

Asya gayrimenkul pazarında ise Seul, yüzde 26.1'lük ev fiyat yükselişiyle ön planda.

Türkiye konut fiyat artışında zirvede!

TÜRKİYE ZİRVEDE

Knight Frank tarafından hazırlanan küresel konut fiyatları endeksine göre, 2021 ilk çeyreği itibariyle ev fiyatlarının en çok yükseldiği ülke Türkiye olarak kaydedilmişti. Bu dönemde Türkiye’de ev fiyatlarında yüzde 32 artış kaydedildi. Türkiye’yi yüzde 22.1 yükselişle Yeni Zelanda, yüzde 16.6 artışla Lüksemburg takip etti. 

Kovid-19 salgınının yarattığı sağlık krizine karşı ekonomilere parasal ve mali teşviklerle destek sunulması dünya çapında gayrimenkul patlamasını getirdi. Balon endişeleri yükselirken, bazı ülkeler gayrimenkul piyasalarını soğutmak için harekete geçti. 

Rapora göre, hükümetler ev fiyatlarını baskılamak için daha müdahaleci bir performans gösteriyor. Yeni Zelanda, Kanada, Çin, Güney Kore ve İrlanda, fiyatlardaki yükselişi frenlemek amacıyla 2021'in ilk yarısında bazı yasal düzenlemeler hayata geçirdi.

Dünya genelinde konut fiyatları hangi şehirlerde arttı?

Konut fiyatları 3 büyük şehirde arttı!

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!


Geri Dön