19 / 04 / 2024

Türkiye Varlık Fonu’ndan, 3 büyük kamu bankasına milyarlarca lira geliyor!

Türkiye Varlık Fonu’ndan, 3 büyük kamu bankasına milyarlarca lira geliyor!

Türkiye Varlık Fonu, kamu bankalarının sermayelerini güçlendirmek için bir hamle daha yapıyor. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın sermaye yapılarını güçlendirmek için yeni bir para takviyesi geliyor.



Bundan önce 2020 ve bu yılın şubat ayında kamu bankalarında sermaye artırımı yapan TVF, o bankalar için üçüncü sermaye artırımına gidiyor.

Edinilen bilgiye göre, TVF çatısı altındaki Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank’ın çekirdek sermayelerini artırmak amacıyla her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı yapılacak.

 Türkiye Varlık Fonu’ndan, 3 büyük kamu bankasına milyarlarca lira geliyor!

Reuters’a konuşan bazı kaynaklar, söz konusu hamlenin seçim öncesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) vasıtasıyla sağlanacak krediler nedeniyle yapıldığını savunuyor.

İddialara göre, kamu bankaları son yıllarda ucuz krediler ve KGF ile ekonomiyi desteklerken, bu bankalardaki sermaye ihtiyacını da artırıyor.

Diğer bir görüş iddia ise, bu işlemin diğer bankalara da uygulanacağı ve toplam sermaye artırımının 50 milyar TL’yi bulabileceği yönünde.

Yine iddialara göre, bankalar son dönemlerde bilançolarında büyük karlar açıklasa da neredeyse çeyrek asrın en büyük enflasyonun yaşandığı bu ortamda reel karlılıkları enflasyonun altında bir seyir izliyor.

Konuyla ilgili TVF, Hazine adı geçen bankaların hiçbir yorumda bulunmaması da dikkat çekici olarak nitelendiriliyor.

Son olarak bu yılın şubat ayında kamu bankalarının sermayelerini 48,6 milyar lira artıran ve Ziraat Bankası’ndaki hisselerin tamamını elinde bulunduran TVF, gerçekleştirilen bu işlemin ardından VakıfBank’taki payını yüzde 64,8’e, Halkbank’taki ortaklık payını ise yüzde 87,7’ye yükseltmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön