16 / 04 / 2024

Türkiye, yabancı yatırımcı için hala çok çekici!

Türkiye, yabancı yatırımcı için hala çok çekici!

Turizmden de sorumlu bakan olarak ilginç bir göstergeden bahsedeceğim size: 25,5 milyon ziyaretçiyle, Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı, 2015 yılının ilk 8 aylık diliminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre hemen hemen aynı.



Dış Ticaret, Turizm Tanıtım ve Yurtdışındada yaşayan Fransızlar'dan sorumlu Bakan Mathias Fekl, "Fransa Cumhurbaşkanı'nm Türk dostlarımız ile yeniden bir işbirliği inşa etmek istediğini ifade etmesi ile birlikte, 2012 yılından bu yana Fransa ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler son derece olumlu, her iki ülke için de faydalı olacak bir dinamik kazandı. Hedefimiz Fransa ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 12 milyar eurodan, 20 milyar euroya çıkarmak" diyor. 

Türkiye'nin yabancı yatırımcı için hala çekici bir ülke olduğunu söyleyen Fekl.Türk yatırımcılara ise şu öneride bulunuyor: "Afrika'da iş yapmak istiyorsanız, Fransa'yı merkez seçmek avantaj sağlayacaktır." Fekl'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle: "Türkiye ile Fransa arasındaki ticari ilişkiler, neredeyse yarım bin yıllık dostluk ve ittifaklık ilişkimize benzer şekilde, eski, çeşitli ve yoğun. Bununla beraber, ilişkilerimiz daha da iyi olabilir. Zaten ziyaretimin anlamı da tam olarak bu. 

Türk dostlarıma vermek istediğim mesaj şöyle: Her ne kadar ikili ticaret hacmimiz 12 milyar euronun üzerinde olsa da, Fransa Türkiye'nin altıncı sıradaki müşterisi ve aynı zamanda altıncı konumdaki tedarikçisi. Her ne kadar Fransa'dan Türk yatırımcılara şu mesajı vermek isterim: Avrupa pazarının merkezinde yer alan Fransa.birçok ülkeyle serbest ticaret anlaşmalarına sahip. 

Almanya ve ABD'den daha düşük yerleşme maliyetleri sunuyor. 

ye'ye yönelik satışlarda 2002-2012 yılları arasında iki kattan fazla artış gerçekleşmiş ise de, pazar payımız yapısal bir biçimde düşüş gösteriyor. 2004 yılında yüzde 6,4 olan pazar payımız; 2014 yılında yüzde 3,4'e geriledi. Bu durum büyük ölçüde Türkiye'nin ticari ilişkilerinin Yakındoğu, Ortadoğu, Kafkas ülkeleri ile Asya ülkelerine yönlenmiş olmasından kaynaklanıyor. 

Ocak 2014 yılında Türkiye'ye gerçekleştirdiği devlet ziyareti sırasında Cumhurbaşkanımız, hedef olarak iki ülke arasmdakrtijpari ilişkilerin 12 milyar eurodan 20 milyar euroya yükseltilmesini belirledi. 

Bu konuda inancım tam: karşılıklı çıkarımız, devlet başkanlarımız tarafından ortaya konulan hedefi hep beraber gerçekleştirmektir." 


İLİŞKİLERİMİZ OLUMLU BİR DİNAMİK KAZANDI

 "Fransa Cumhurbaşkanı'nın Türk dostlarımız ile yeniden bir işbirliği inşa etmek istediğini ifade etmesi ile birlikte, 2012 yılından bu yana Fransa ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler son derece olumlu, her iki ülke için de faydalı olacak bir dinamik kazandı. Bu durum, iş dünyası, şirketler, girişimciler ve istihdam açısından olumlu bir ortam yaratıyor. Tüm dünya tarafından kabul edilen Fransız teknolojilerinin kalitesine güveniyoruz. Bu kapsamda Türk ortaklarımızla işbirliklerimizi artırmayı planlıyoruz. Her ne kadar yoğun olsa da, ekonomik ilişkilerimiz, siyasi ve tarihi ilişkilerimizin seviyesine ulaşmış değil. Cumhurbaşkanımızın Ocak 2014'teki ziyareti yeni bir dinamik yarattı; Cumhurbaşkanımıza çok sayıda şirket yöneticisi, KOBİ ve ara ölçekli şirket eşlik etti. Bu da Fransız şirketlerin Türkiye'ye yönelik ilgisinin bir kanıtı."


 400 FRANSIZ ŞİRKET 100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR 

"Bugün Türkiye'de 400'e yakın Fransız şirket faaliyet gösteriyor ve bu şirketler 100 bin kişiye istihdam sağlıyor. Fransa'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımlar özellikle eczacılık, inşaat, konut, kimya ve ulaştırma malzemeleri sektörüne odaklanıyor. Türkiye'deki Fransız yatırımları son 10 senedir artış kaydediyor. BNP Paribas'nın, aktif büyüklüğü sıralamasına göre Türkiye'de en büyük 10 banka arasında yer alan ve 9 bin 300 çalışanı bulunan TEB ile iştiraki vasıtasıyla yatırımı bulunuyor. Aynı şeküde 7 bin 300 çalışanı ile Carrefour, 6 bin 200 çalışanı ile Renault veya bin 600 çalışanı ile Türkiye'deki en büyük ilaç üretim fabrikalarından birine sahip Sanofi'yi örnek gösterebiliriz." 


TÜRK ŞİRKETLERİ FRANSA'DA TANINMIYOR 

"Fransa, dünyada en fazla yabancı yatırımcı çeken ülkelerden birisi. 

Fransa'da yatırımı bulunan ve iki milyon kişiye istihdam sağlayan 20 binden fazla yabancı şirketin varlığı ile ülkemiz, Avrupa'da sanayi yatırımı akışının birinci sıradaki destinasyonu konumunda. Avrupa düzeyinde havacılık, uzay ve nükleer; dünyada ise turizm sektörlerinde, Fransa birinci sırada yer alıyor. Ancak ne yazık ki, Fransa ve Türkiye arasındaki karşılıklı yatırım düzeyinin dengesiz olduğu görülmelidir. Fransız şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarının yaratmış olduğu 100 bin istihdama karşılık Türkiye, 2 bin istihdama tekabül eden yüzden az Türk şirket ile, Fransa'da yabancı yatırımcılar sıralamasında 29. konumda. Ayrıca Türkiye'nin Renault, Sanofi veya ADF gibi, Fransa'da görünürlük sağlayabilecek yapısal hiçbir yatırımı bulunmuyor. Yıldırım, Yıldız Holding, Beko ve Vestel Fransa'ya yatırım yapmış olmalarına rağmen, henüz yeterince bilinmiyorlar." 


FRANSA'DA OLMAK. AFRİKA'DA İŞ YAPMAK İÇİN AVANTAJ SAĞLIYOR

 "Türkiye'nin sahip olduğu büyük holdingler ve Türk ekonomisinin önemi göz önünde bulundurulduğunda, Fransa'daki Türk yatırımları mütevazı kalıyor. Bu nedenle Türk yatırımcılara şu mesajı vermek isterim: Ülkemiz çok sayıda avantaj sunuyor. 500 milyon tüketicinin bulunduğu Avrupa pazarının merkezinde yer alan Fransa, üst düzey altyapılara, birçok ülkeyle serbest ticaret anlaşmalarına sahip. Almanya ve ABD'ye kıyasla daha düşük yerleşme maliyetleri sunuyor. Fransa, Afrika'da iş yapmak için önemli fırsatlar sunan bir merkez konumunda ve bugün Çinli, Amerikalı, Brezilyalı veya Japon çok sayıda şirket Afrika'daki faaliyetlerini yürütmek üzere Paris'i merkez seçmiş durumda." 


TÜRKİYE YABANCI YATIRIMCI İÇİN HALA ÇOK ÇEKİCİ BİR ÜLKE

 "Turizmden de sorumlu bakan olarak ilginç bir göstergeden bahsedeceğim size: 25,5 milyon ziyaretçiyle, Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı, 2015 yılının ilk 8 aylık diliminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre hemen hemen aynı. Ancak, 2015 yılının başından bu yana dolara göre yüzde 25, euroya göre ise yüzde 15 değer kaybeden Türk Lirası'ndaki bu düşüşün, zamanla yatırımcıların güvenini aşındırma riski yaratabileceği doğru. 

Neyse ki, yılın ilk 7 aylık diliminde 2014 yılma oranla yüzde 22 oranında artış gösteren Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı yatırımlar akışı gibi bazı göstergeler, Türkiye'nin hala çok çekici bir ülke olduğunu gösteriyor. Fransız şirketleri sıklıkla bana Türk şirketleri ile çalışma ve Türk pazarına yatırım yapma arzularından söz ediyorlar." 


ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE İŞBİRLİKLERİ 

"Öte yandan, Mısır ve Rusya'da düz cam üretimi için Saint Gobain-Şişecam ortaklığı; Türkmenistan Deniz Kuvvetleri'nin radar donanımı için Thales-Aselsan ortaklığı veya Cezayir Setif şehrinin tramvayı için Alstom-Yapı-Merkezi ortaklığında görüldüğü üzere üçüncü ülkelerde Fransız-Türk işbirlikleri de oldukça önem taşıyor. Yükselen ekonomilere sahip spesifik Ülkelerin taleplerine cevap vermek için, çoğu zaman tamamlayıcı olan kabiliyetlerimizin birliğine inanıyor ve güveniyorum." 



Dünya 


Geri Dön