29 / 03 / 2024

Türkiye'de 200 bin bina kentsel dönüşüme girdi! 

Türkiye'de 200 bin bina kentsel dönüşüme girdi! 

Tektaş İmar Barışı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, Türkiye'de 200 bin binanın kentsel dönüşüm kapsamına girdiğini söyledi. Ayrıca, 1.2 milyon adet binanın kentsel dönüşüm için sırada olduğunu belirtti. 



Kentsel dönüşüm süreci 2012 yılında başlamıştı.2012'den bu zamana Türkiye'de 200 bin bina kentsel dönüşüm kapsamına girdi. Kentsel dönüşüme girmek için 1.2 milyon bina sıra bekliyor. 

Türkiye de 200 bin bina kentsel dönüşüme girdi! 


Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya şimdiye kadar yaklaşık 150 milyar TL'lik bir dönüşüm gerçekleştirildiğini ifade ederek, deprem riskli tüm binaların yenilenmesi durumunda 900 milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaşılacağını belirtti.


Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının dünyadaki örnekleri arasında en büyüğü olduğu söyleyen Hakan Çatalkaya, şöyle konuştu: 

"Bugüne kadar 200 bin bina kentsel dönüşüm kapsamına girdi. Bu da yaklaşık 1 milyon adet bağımsız bölüme tekabül ediyor. Bugünkü maliyetler düşünüldüğünde, 100 metrekare bir dairenin 150 bin TL olduğu kabulü ile, 150 milyar TL'lik bir dönüşüm gerçekleştirildi. Ancak halen 1.2 milyon binaya denk gelen 6 milyon bağımsız bölümün de bakanlığın açıkladığı yeni kentsel dönüşüm stratejisi ile yenilenmesi gerekiyor. Bunun da bütçesi 900 milyar TL'ye ulaşacak."

Yılda 300 bin bağımsız bölümün yenileneceğini öngördüğünü söyleyen Çatalkaya, bu konunun deprem kuşağındaki Türkiye için çok önemli olduğunu kaydetti. İstanbul özelinde beklenen depreme dikkat çeken Çatalkaya, "İstanbul'da 7 şiddetinde bir deprem olacağı tahmin ediliyor. Mevcut durumda İstanbul'da bulunan 600 bin binanın 400 bini deprem riski taşıyan binalar. Bunların 30 bini beklenen depremde çökebilir ve 150 bin ila 500 bin kişi arasında can kaybı yaşanabilir." dedi.

7 MADDEDE DEPREM TESTİ

Oturulan binaların deprem riski ile ilgili ön tespitin vatandaşlarında yapabileceğini söyleyen Çatalkaya 7 unusra dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Çatalkaya, söz konusu maddeleri şöyle sıraladı:

"Bina 1999 yılında önce yapıldıysa, projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa, inşaatta hazır beton kullanılmadıysa, binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C10 altındaysa, bina kolon ve kirişlerinde çatlaklıklar varsa, bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları veya benzeri şeyler varsa."

Binaların bir deprem kimlik belgesinin olması gerektiğinin altını çizen Çatalkaya, "6 milyon bağımsız bölüm yenilenip olası bir depreme karşı hazır hale getirilmeli. Bunun için de binalara enerji kimlik belgesi gibi deprem kimlik belgesi verilmesi gerekiyor. Bu uygulama ile birlikte ev ve işyeri kiralamak veya satın almak isteyenler bina deprem kimlik belgesine bakarak kararını verebilecekler." dedi.

Kentsel dönüşüme bakanlıktan tam destek!

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları nelerdir?

 


Geri Dön