24 / 04 / 2024

Türkiye'de 2023’te raylı sistem uzunluğu 25 bin kilometreyi geçecek!

Türkiye'de 2023’te raylı sistem uzunluğu 25 bin kilometreyi geçecek!

Tükiye'de 2023’te raylı sistem uzunluğu 25 bin kilometreyi geçecek. Tüm hatlar yenilenecek. Demir yolu taşımacılık payı yolcuda yüzde 10, yükte yüzde 15’e ulaşacak ve Türkiye demir yolunda merkez haline gelecek...



Doğal gaz ve petrol boru hatları ile enerjide transit ülke olan Türkiye, demir yollarında da Asya-Avrupa-Afrika üçgeninde önemli bir demir yolu koridoru haline gelecek. 2023’te ray uzunluğu 25 bin kilometreyi geçecek. Tüm hatların yenilenmesi bitirilecek.

Yeni Şafak'tan Yasemin Asan'ın haberine göre; kara ve hava yollarında altyapıyı tamamlayan Türkiye, demir yollarındaki çalışmalara ağırlık verecek. Bu doğrultuda raylı taşımacılıkta Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığını sağlaması için TCDD ile TÜBİTAK ortaklığında Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü kuruldu. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu demir yolu teknolojileri milli olarak tasarlanacak, teknoloji transfer anlaşmaları organize edilecek. Enstitü daha emniyetli, hızlı ve verimli demir yolu taşımacılığı için yeni teknolojiler geliştiricek.

DEMİR YOLU SANAYİSİ GELİŞTİRİLECEK

Teknolojik atılıma paralel olarak ise demir yolu ağı genişleyecek. 2023 ve 2035 hedefleri doğrultusunda yüksek hızlı ve konvansiyonel demir yolu projeleri hayata geçirilecek, mevcut yolların, araç filosunun, gar ve istasyonların modernizasyonu, demir yolu ağının üretim merkezleri ve limanlara bağlanması, özel sektörle birlikte ileri demir yolu sanayi geliştirilecek.

ÇELİK AĞ YAYILIYOR

Söz konusu hedefler doğrultusunda Türkiye, yüksek hızlı tren ağlarını giderek artırıyor. Ankara-İzmir yüksek hızlı demir yolu hattının Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak kesimi ile Ankara-Bursa hattı bu yıl Uşak-Manisa-İzmir kesimi ise gelecek yıl işletmeye açılacak. Türkiye’nin Trans-Asya orta koridorunu destekleyecek şekilde Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ekseninde çift hatlı demir yolu koridorunu oluşturma hedefinden hareketle 1.213 km olan yüksek hızlı ile hızlı demir yolu hattının 12 bin 915 km’ye, 11 bin 497 km konvansiyonel demir yolu hattı 2023’e kadar 11 bin 497 km’den 12 bin 293 kilometreye çıkarılacak. Böylece 2023’te toplam ray uzunluğu 25 bin kilometreyi geçecek. Tüm hatların yenilenmesi bitirilecek. Demir yolu taşımacılık payı yolcuda yüzde 10, yükte yüzde 15’e ulaşacak. 

Hızlı trene yeni 6 bin km ray

2023-2035 yılları ise çelik altyapıya yeni kilometreler dahil edilecek. Bu dönemde 6 bin km ilave hızlı demir yolu yapılarak demir yolu ağı 31 bin kilometre olacak. Demir yolu ağının diğer ulaştırma sistemleri ile entegrasyonunu sağlayacak şekilde akıllı ulaşım altyapıları ve sistemleri geliştirilecek. Boğazlar ve Körfez geçişlerinde demir yolu hat ve bağlantıları bitirilerek Asya-Avrupa-Afrika kıtaları arasında önemli bir demir yolu koridoru olacak. Demir yolunun yük taşımacılığında payı yüzde 20’ye, yolcuda yüzde 15’e çıkacak.

İstanbul'daki raylı sistem hatları 10 maddede tüm detaylarıyla!

İstanbul'da raylı sistem uzunluğu 318 kilometreye ulaşacak!

Bu ilçelerde oturanlara 'metro' dopingi!


Geri Dön