19 / 04 / 2024

Türkiye'de acil dönüşmesi gereken 1,5 milyon konut var!

Türkiye'de acil dönüşmesi gereken 1,5 milyon konut var!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada "Türkiye'de acil dönüşmesi gereken 1,5 milyon konut var" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  İzmir  depreminden sonra binası az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşların evlerine girebileceğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan Bakan Murat Kurum, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, toplantıda İzmir'de hayata geçirilecek olan projeleri, İzmir'in dönüşümünü, şu ana kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak işleri görüştüklerini söyledi.

Depremden hemen sonra tüm bakanlıklar, kurumlar, belediyeler ve gönüllü kuruluşlarla vatandaşların yarasını sarmak üzere harekete geçildiğini belirten Murat Kurum, enkazdan vatandaşları kurtarmak için özverili ve uyumlu bir çalışma sergileyen arama kurtarma ekiplerine teşekkürlerini sundu.

Murat Kurum, hasar tespit çalışmalarının hızla yürütüldüğünü dile getirerek, "Bu kapsamda acil yıkılması gereken binalara ilişkin yıkım sürecini de başlattık ve hızlı bir şekilde vatandaşlarımızı güven içerisinde taşıma sürecini sağlayıp, riskli binaların da yıkım sürecini yürütüyoruz." diye konuştu.

Bakan Murat Kurum, depremzede İzmirlilere ihtiyaçlarını ve taleplerini mahallelerindeki koordinasyon merkezlerine iletmeleri çağrısı yaptı.

Sahada 7 bin 129 personelle, 1026 araçla enkaz kaldırma, hasar tespit yardımlarının ulaştırılması, sağlık hizmetleri, barınma, teknik hizmetler ve ikmal faaliyetlerinin yürütüldüğünü dile getiren Murat Kurum, 36 vatandaşın tedavisinin hastanelerde devam ettiğini, tedavi görenlerden 5'inin ağır olmak üzere 7'sinin yoğun bakımda olduğunu belirtti.

- "12 binamızın dün itibarıyla yıkımını tamamladık"

Kurum, hasar tespit çalışmalarının 1316 uzmanla hızlı şekilde sürdürüldüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

"Özellikle yoğun yıkımın olduğu 4 mahallemizde hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah önümüzdeki hafta salı günü hedefimiz, tüm İzmir genelinde hasar tespit çalışmalarını tamamlamaktır. Bugüne kadar 47 bin 689 binada 278 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptık ve acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 283, 4 bin 100 bağımsız bölüme ulaştı. 2 bin 508 az hasarlı, 338 de orta hasarlı binamız var. 12 binamızın dün itibarıyla yıkımını tamamladık ve hızlı bir şekilde de ağır hasarlı, acil yıkılacak binaların yıkım sürecini yürütüyoruz. Bu noktada da yine valiliğimiz koordinasyonunda gerekli tüm süreci, detaylı ve titizlikle takip etmek suretiyle ağır hasarlı binaların yıkımını da çok kısa sürede, vatandaşlarımızı güvenli ortamları almak suretiyle gerçekleştirmiş olacağız."

Murat Kurum, bugüne kadar çadırlara yaklaşık 3 bin 370 başvuru geldiğini, başvuruların anında karşılandığını belirtti.

Hasar tespit çalışmalarına giden personelin, vatandaşları detaylıca bilgilendirdiğini dile getiren Murat Kurum, ancak apartmanında olmayan vatandaşların hasar tespitlerini "hasartespit.cbs.gov.tr" adresinden öğrenebileceklerini söyledi. Kurum, "Şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda binası az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlarımız evlerine girebilirler. Orta hasarlı binalara ilişkin güçlendirme yapmak zorundayız. Bu konuyu da bugün istişare ettik. Orta hasarlı binalarda oturan vatandaşlarımız binalarını bir yıl içerisinde güçlendirmek durumundalar. Buna ilişkin de belediyelerimizin, bakanlığımızın verebileceği her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.

Bunu da tüm ilgili kurumların koordinasyonu çerçevesinde yapacaklarına değinen Murat Kurum, "Yapılacak tüm iyileştirmelere, hem plan noktasında hem teknik olarak hem de maddi olarak yapılacak tüm destekleri vereceğimizi burada bir kez daha ifade etmek isterim." diye konuştu.

Murat Kurum, 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilan edilecek düzenlemeleri de hayata geçireceklerini, bu süreçte vergi, harç gibi muafiyetlerden de  vatandaşların yararlanacağını söyledi.

Şu an acil ağır hasarlı bölüm sayısının 4 bini geçtiğini belirten Murat Kurum, 1 milyon 380 bin metrekarelik rezerv alanına yaklaşık 4 bin civarında konut inşa edeceklerini söyledi.

Murat Kurum, ilave rezerv alanlarla İzmir'in kentsel dönüşümle ilgili rezerv konut ihtiyacının karşılanabileceğini dile getirerek "Bu alan içerisinde, zemin artı 4-5 katı geçmeyen, örnek bir şehircilik anlayışı ile içinde yeşil alanlarının, sosyal donatıların olduğu her türlü sosyal alt yapıyı içinde barındıran bir proje gerçekleştiriyoruz. Zemin etütlerini de yaptık, oldukça sağlam kayalık bir zemin." dedi.

- "Projeler de zemin artı 5 katı geçmeyecek"

Geri kalan konutlar için de proje alanları belirlediklerini dile getiren Murat Kurum, şunları söyledi:

"Enkaz alanlarında ve etrafındaki riskli alanlarda gerçekleştireceğiz. Yani yıkılan tüm binalar ve etrafındaki riskli binaları içeren projeleri yerinde yapacağız. Bu projeler de zemin artı 5 katı geçmeyecek. Bölgenin, vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yürütülmektedir. İkisi de eş zamanlı en geç 1 ay içerisinde başlayıp, söz verdiğimiz gibi bir yıl içerisinde de vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız."  

Bakan Murat Kurum, 2012 yılından  bu yana bakanlık olarak 15,5 milyar liralık kentsel dönüşümde kira, taşınma, kamulaştırma yardımı olmak üzere yardımlar yaptıklarını, 1 milyon 395 bin konutun dönüşümünü de Kentsel Dönüşüm Yasası ile sağlamış olduklarını belirtti.

Böylece 5 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğini teminat altına aldıklarını belirten Murat Kurum, TOKİ'nin sosyal konutları ile de vatandaşlara sağlam konutlarda oturma imkanı verdiklerini belirtti.

Murat Kurum, Türkiye'de acil dönüşmesi gereken 1,5  milyon konut olduğunu, 81 ildeki belediyelerden illerinin kentsel dönüşüm master planını hazırlayıp bakanlığa göndermelerini istediğini söyledi.

Bu kapsamda çalışmaları kararlı bir şekilde sürdürdüklerini dile getiren Murat Kurum, sözlerine şu şekilde devam etti:

"İzmir Büyükşehir Belediyemiz de buradalar bu konuda. Bundan sonraki sürece ilişkin, bundan önce olduğu gibi yapılacak tüm çalışmalara destek vereceğimizi, planlama, riskli alan ilanı, rezerv alan ilanı noktasında bu süreçteki binaların taşınması ve yeni yapılacak projelere ilişkin Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile yaptığımız tüm alanlarda vatandaşımıza konut yapım bedelinde yüzde 40'a varan oranda sübvanse ediyoruz. Bu süreçte vatandaşlarımıza taşınma ve kira yardımı veriyoruz. Bu noktada 81 ilimizin olduğu gibi yine İzmir'imizin de tüm ihtiyaçlarını karşılayacak çalışmaları yapacağımızı ifade etmek isterim."  

Bakan Murat Kurum, hasar tespit çalışmalarının yanında taşınma, kira, eşya yardımlarına da devam edildiğini, Seferihisar'da tsunamiden etkilenen 222 konut ve iş yerinin zarar tespit çalışmalarının tamamlandığını ve bu kapsamda 1 milyon 904 bin lira ödeme yapıldığını belirtti.

Yardımların, hasar tespit çalışmaları doğrultusunda vatandaşların hesaplarına yatırıldığını dile getiren Murat Kurum, "Bu noktada eksiklik olduğunu düşünen vatandaşlarımız da çadırlarımızdaki koordinasyon merkezlerimize, muhtarlıklarımıza taleplerini iletebilirler. Bu kapsamda AFAD ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız kanalıyla 12 milyon lira yardım vatandaşlarımızın hesaplarına yatırıldı." dedi.

Kurum, esnafa, anonim şirketi olmaması kaydıyla 2 bin 500 lira kira yardımı yapıldığını, Bayraklı'da bin konteyner ve Ege Üniversitesi kampüsü içinde de 312 konteyner kurulumu için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

- "Yaklaşık 8 bin 500 vatandaşımız çadırlarda kalıyor"

Bölgeye toplam 4 bin 469 çadır sevk edildiğini, bunlardan 3 bin 11'inin kurulduğunu dile getiren Murat Kurum, "900 boş çadırımız var. Şu anda yaklaşık 8 bin 500 vatandaşımız çadırlarda kalıyor. Kızılayımızla beslenme ihtiyaçlarını, bütün sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimizle birlikte yürütüyoruz. Kızılay koordinasyonunda şu ana kadar 427 bin vatandaşımıza sıcak yemek hizmeti verildi ve günlük 100 bin kişi kapasiteli hizmetimiz devam ediyor." diye konuştu.

Kurum, çadır kentlerdeki son duruma ilişkin şöyle konuştu:

"Çadır kentlerde, içinde Kovid-19 testi dahi yaptırılabilecek polikliniklerimiz kurulmuş durumdadır. Acil poliklinik hizmetleri verebiliyoruz. İl Emniyetimizle, Valiliğimizle çadır kentlerin etrafında güvenlik tedbirleri alıyoruz. Çadır kentlere giriş çıkışlarımız bundan sonraki süreçte kontrollü bir şekilde yapılacak. Burada vatandaşımızın sağlığı bizim için her şeyin ötesinde. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, Gençlik ve Spor Müdürlüğümüz, Kızılayımız, il müftülüğümüz, çocuklarımıza, gençlerimize ve yetişkinlerimize yönelik psikososyal destek çalışmalarını yürütüyorlar. Bu kapsamda da 23 bin çocuğumuza, yavrumuza psikososyal destek verildi."

İzmir'in yaralarını hızlı şekilde sarmayı amaçladıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "İşin başında itibaren uyum içinde bu süreci yürütüyoruz. Taşınma süreçleri, riskli binaların yıkım süreci, geçici barınma alanlarının yapım süreci dahil tüm çalışmaları bu koordinasyon içinde sürdürüyoruz. İnşallah bitimine kadar da bu anlayıştan ayrılmayacağız. Bu noktada İzmir'imizin, İzmirli kardeşlerimizin yanındayız. Cumhurbaşkanımız da konuyu yakinen takip etmektedir. Buradaki sürece ilişkin anbean kendisini bilgilendiriyoruz ve verilebilecek tüm desteklerin verilmesi noktasında kendisinin talimatları bu yöndedir." şeklinde konuştu.

Bakan Murat Kurum, depremde yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

- "Güçlendirme yapılmadan orta hasarlı binalara giremeyiz"

Vatandaşların hasarlı binalara girmek istemelerine yönelik tartışmalara ilişkin soru üzerine Bakan Kurum, ilk günlerde hasarlı binalara girilmemesi yönünde çağrıda bulunduklarını anımsattı.

Bakan Murat Kurum, vatandaşların hasar tespit durumunu bilmeden binalara girmesini doğru bulmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda hasar tespit çalışmalarını ilk günden itibaren yoğun şekilde sürdürdük. Şu an Bayraklı ilçemizin hemen hemen tamamında hasar tespit çalışması tamamlandı. Aldığımız verileri de şeffaf bir şekilde Bakanlığımız internet sitesinden duyuruyoruz, "hasartespit.csb.gov.tr" adresinde, binaların hasarlarının ne olduğuna ilişkin detaylı bilgilendirme mevcuttur. Dolayısıyla vatandaşlarımız bundan sonraki süreçte az hasarlı ve hasarsız olduğunu gördükleri binalara girebilirler. Diğer taraftan orta hasarlı binalar güçlendirilmek durumunda, güçlendirme yapılmadan orta hasarlı binalara giremeyiz. Ağır hasarlı binaların da yıkım ve yapım sürecine ilişkin projelendirme ve çalışmalar yine Bakanlığımızca yürütülüyor."

- "Tek bir taşınma rayici uygulanacak"

Bakan Murat Kurum, taşınmak isteyen bazı vatandaşların nakliye fiyatlarıyla ilgili şikayetlerinin hatırlatılması üzerine, "Taşınma sürecini yürütüyoruz. Ağır hasarlı binalarda vatandaşlarımızın güven içerisinde, can güvenliği riski olmadan, valiliğimiz koordinasyonunda hasarlı binalarımızın da taşınma sürecini yürütüyoruz." dedi.

Dün taşınma şirketleriyle bir toplantı gerçekleştirildiğini dile getiren Murat Kurum, "Artık tek bir taşınma rayici uygulanacak. Bunun dışında herhangi bir fiyat uygulanmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu tür bir uygulama gördüğümüz takdirde de gerekli işlemi Valiliğimiz yapacaktır. Hem taşınma hem de kira sürecini takip ediyoruz. Fahiş bir fiyat artışının yaşanmaması adına da takibimiz yapılmaktadır. Tespitimiz halinde gerekli işlem yapılacaktır." şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu katılım göstedi.


Geri Dön