18 / 04 / 2024

Türkiye'de bin 700'e yakın aktif yapı denetim kuruluşu var!

Türkiye'de bin 700'e yakın aktif yapı denetim kuruluşu var!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl, yapı denetim sistemini çok önemsediklerini belirterek "Ülke genelinde bugün itibariyle bin 700'e yakın aktif yapı denetim kuruluşu var" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl, yapı denetim sistemini çok önemsediklerini belirterek "Ülke genelinde bugün itibariyle bin 700'e yakın aktif yapı denetim kuruluşu var, yaklaşık 190 bine yakın inşaat işi ve 500 milyonun üzerinde bir metrekarenin de denetimi söz konusudur. Bu, müthiş bir denetim sistemi" dedi.


 Akınbingöl, Zonguldak'taki bir otelde, yapı denetim personellerine yönelik düzenlenen eğitim programında yaptığı konuşmada,  yapı denetim sistemi içerisinde iki ana unsurun yapı denetim kuruluşları ve denetçileri ile laboratuvarlar olduğunu söyledi.


İnşaat mühendisinin, mimarın ve teknik elemanın insan hayatı üzerinde çok önemli bir rolünün olduğunu vurgulayan Akınbingöl, "Ülkemizde yaşanan depremler büyük kayıplara mal oldu. Dolaylı ve doğrudan milyar dolarlarca zarar oluştu. Böylece depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu görmüş olduk. Bu bakımdan bizler çok ciddi bir iş yapıyoruz. Ülkemiz deprem bölgesi ve yapılarımızın sağlam, depreme dayanıklı olması lazım" diye konuştu.


Akınbingöl, 1999 depreminden sonra yeni bir denetim sistemi üzerinde çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:


"Amaç yapıların daha sağlam şekilde inşa edilmesinin sağlanarak insanların kaliteli ve güvenli bir yaşam seviyesine ulaşmasını temin etmekti. 2001 yılından 2011'e kadar bu sistem 19 ilde yürütüldü. 2010 yılında Bakanlığımızca bir araştırma yapıldı. Bu araştırmada 19 pilot il ile eski sistemin uygulandığı 62 kentte bir çalışma yapıldı. Buna göre yeni sistemin eskisine göre üç kat daha başarılı olduğunu ve yapılarda nitelikli malzeme kullanımı, enerji verimine yatkınlık gibi birçok unsura da çok daha kaydadeğer şekilde katkı sağladığı görüldü. Sistemin  böylece tüm ülkeye yayılmasına karar verildi. Yapı denetim sistemi çok önemli ve değerlidir."


 


- "Müthiş bir denetim sistemi"


Yapı denetim sisteminde kuruluşlara belge verdiklerini ve denetlediklerini, kurallara uymayanlar hakkında da idari işlem uyguladıklarını dile getiren Akınbingöl, "Ülke genelinde bugün itibariyle bin 700'e yakın aktif yapı denetim kuruluşu var, yaklaşık 190 bine yakın inşaat işi ve 500 milyonun üzerinde bir metrekarenin de denetimi söz konusudur.  Bu, müthiş bir denetim sistemi. Sistemde 60 bine yakın teknik personel bulunuyor. Bizler de personellerin çalıştığı şirketleri Bakanlık olarak denetliyoruz" ifadesini kullandı.


Murat Akınbingöl, sistemin vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulduğunu, daha başarılı şekilde nasıl işletilebileceği konusunu da düşündüklerini vurgulayarak laboratuvar kuruluşlarının da sistem içerisinde önemli bir unsur olduğunu sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön