27 / 04 / 2024

Türkiye'de bitcoin ve altcoin yasasında şok gelişme: Yasa sızdırıldı!

Türkiye'de bitcoin ve altcoin yasasında şok gelişme: Yasa sızdırıldı!

Türkiye'de Bitcoin ve altcoin alanında uygulanacak olan yasa tasarısı adımı uzun süredir gündemde yer alıyordu. Geçenlerde bu yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacağı bildirildi. Ana akım medyada da yasayla ilgili çeşitli yazılar yer almaya başladı.



Türkiye'de  bitcoin ve altcoin için atılacak adım gündemde yer alıyordu. Geçtiğimiz günlerde bu tasarının TBMM’ye sunulacağının bilgisi geçilmişti. Ardından yasayla ilgili çeşitli maddeler de ana akım medyada yer almaya başladı.

Türkiye de bitcoin ve altcoin yasasında şok gelişme: Yasa sızdırıldı!

Bitcoin ve altcoin’lere yönelik yasa için çalışmalar hızlanıyor

Kriptokoin'de yer alan habere göre;  geçtiğimiz günlerde Türkiye'de kripto para ile ilgili bir yasa çıkması bekleniyordu. Türkiye'de pek çok uzman gelecekteki düzenlemelerle ilgili yorumlarını paylaştı. Nitekim AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da geçtiğimiz günlerde bir Twitter sohbetine katılarak uzmanları bugün Meclis'e çağırdı. Bu arada yasa taslağı ana akım medyada yer aldı. Buna göre kripto para hizmet sağlayıcısı olarak izinsiz faaliyet gösterenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Kripto para ticareti alanında yetkilendirilmemiş şirketlere en az 20 bin lira para cezası verilecek. Kripto para platformlarına izin verme yetkisinin de Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) verildiği belirtiliyor.

Taslağa göre, alım satım işlemlerinde sadece Türkiye'de yetkili kuruluşlar faaliyet gösterebilecek. Ayrıca kripto para hizmet sağlayıcıları, kripto para alanında oluşabilecek hack, siber saldırı veya teknik arızalardan kusurlarına göre sorumlu tutulabilecekler. Faiz hariç tüm gelirlerin en az %10'u dahil olmak üzere her yıl kurum tarafından belirlenecek bir oran, kripto para platformlarının faaliyet izinlerini aldıktan sonra kurul bütçesine gelir olarak kaydedilecek. SPK, kurumların mali yapılarının bozulduğunu tespit ederse, mali yapılarının güçlendirilmesini talep edebilecek. Faaliyetlerini geçici olarak durdurmaya ve yetkilerini sona erdirmeye de yetkili olacak.

Türkiye de bitcoin ve altcoin yasasında şok gelişme: Yasa sızdırıldı!

Müşterilerin zarara uğraması, zimmet suçu olarak kabul edilecek

Söz konusu taslağa göre faaliyet izni feshedilen tedarikçinin müşterilere zarar vermesi halinde hapis ve para cezası uygulanacak. Buna göre kripto sağlayıcıların ortaklarına veya müşterilerine zarar vermek zimmete para geçirme olarak değerlendirilecek ve 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Bunun dışında 20 bin güne kadar adli para cezası istenebilecek.

Bu yasa tasarısında ikincil düzenleme yürürlüğe girene kadar kripto para varlık platformları, kuruldan izin şartı aranmadan faaliyetlerine devam edebilecek. İkincil düzenleme yürürlüğe girene kadar  yeni platform kurulmayacak.  Yurt dışında faaliyet gösteren kuruluşlarda hesabı olup da Türkiye'de yerleşik olanlar 6 ay içinde hesaplarını ve kripto varlıklarını tasfiye edecek.

Forbes’dan Türkiye'ye Bitcoin tavsiyesi!

Bitcoin ve kripto para için ülke ülke uygulanan kurallar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön