25 / 04 / 2024

Türkiye'de bu yıl 24 bin 245 yabancı gayrimenkul yatırımı yaptı!

Türkiye'de bu yıl 24 bin 245 yabancı gayrimenkul yatırımı yaptı!

Geçmişte büyük alanlı yatırımları tercih eden yabancılarda kişi başına düşen alanlar küçüldü. Geçen yıl 11. sırada yer alan Katar ise atak yaptı ve 5. sıraya çıktı.



YABANCILARIN Türkiye'de konut, arsa ve fabrika gibi gayrimenkulün tüm fonksiyonlarına yaptığı yatırımda kişi başına düşen alanlar küçülürken, yatırımcı sayısında yüzde 37,1'lik artış yaşandı. 

Bu alanda sayısını en fazla artıran ülke Katar olurken, onu Azerbaycan izledi. Türkiye'ye bu yılın 9 ayında konut, arsa ve fabrikayı içeren gayrimenkulün tüm alanlarına 24 bin 245 yabancı yatırım yaptı. Bu yatırımcıların yatırım yaptıkları toplam alan 5 milyon 636 bin 78 metrekare olurken, kişi başı ortalama alan 232 metrekare olarak kaydedildi. 


Kişi başına düşen alan azaldı

Geçen yılın aynı döneminde yatırım yapan kişi sayısı 17 bin 686 kişi olurken, toplam alan 4 milyon 407 bin 390 metrekare, kişi başına düşen alan ise 249 metrekare oldu. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yatırım yapılan alanın büyüdüğünü ancak yatırım yapan kişi sayısının daha fazla büyüdüğünü, buna paralel olarak da yabancıların parsel başına yatırım yaptıkları alan büyüklüğünün ise azaldığını anlattı. 


Zirve Suudi Arabistan'da

Gayrimenkul yatırımlarında Türkiye'yi tercih eden ülkeler sıralaması temelde 2014 ile aynı olsa da 2015'teki listede farklılıkların gözlemlendiğini belirten Yazıcı, "2014'ün 9 ayında en fazla yatınm yapan ülkeler sırası ile Suudi Arabistan, İngiltere, Kuveyt, Almanya ve BAE iken, 2015'te bu sıralama Suudi Arabistan, İngiltere, Kuveyt, Almanya ve Katar şeklinde değişmiş durumda" dedi. Katar'ın geçen senenin aynı döneminde 11. 

sırada yer aldığını anımsatan Yazıcı, aynı dönemde en çok yatınm yapan ülkeler sıralamasında 12. olan Azerbaycan'ın ise bu sene 9. sıraya yükseldiğini dile getirdi. Yazıcı, Azerbaycan'dan gelen yatırımlar kişi bazında geçen seneye göre yüzde 17 artarken, yatırım yapılan alan büyüklüğünün ise yüzde 20 artış gösterdiği bilgisini verdi. Yazıcı, Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke vatandaşları sıralamasında 8. sıraya yerleşen Rusya'nın yatırımlarını alan bazında yüzde 9,6, kişi bazında ise yüzde 17 azalttığını söyledi. 


İngilizler sayılarını yüzde 71 artırdı

İNGİLTERE'nin geçen senenin 9 ayına kıyasla bu sene toplam alan bazında yüzde 51 ile daha fazla yatırım yaptığını, benzer şekilde yatırım yapan kişi sayısının da yüzde 72 artış gösterdiğini vurgulayan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "İngilizler geçen seneye kıyasla daha küçük alanlara yatırım yapmayı tercih ettiler. Bunu bir anlamda küçük yatırımcıların da ülkemize olan ilgisi artıyor diye yorumlayabiliriz. ABD vatandaşları geçen seneye nazaran yüzde 37 daha fazla alana yatırım yaparken, yatırım yapan kişi sayısında da yüzde 37 artış yaşandı. ABD'de ise istikrarlı bir artış söz konusu." 



Yeni Yüzyıl


Geri Dön