18 / 04 / 2024

Türkiye'de cadde mağazacılığının artırılması gerekiyor!

Türkiye'de cadde mağazacılığının artırılması gerekiyor!

Hulusi Belgü, Türkiye'de cadde mağazacılığının artırılması gerektiğini belirterek, kentsel dönüşümlerde mutlaka perakendenin önünün açılacağı dükkanların yapılması gerektiğini, Avrupa'da 6-7 metre yükseklikte mağazaların yapıldığını söyledi.



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, gelecek günlerde perakendecilerle AVM'cilerin bir araya geleceği bir dizi toplantının yapılacağını belirterek, "Birlikte ekonomiyi nasıl canlandırabiliriz? Perakende sektörünün problemleri ne? Bunları değerlendirip, bu problemleri çözmek için birbirimize yardımcı olma kararlılığındayız. Biz rakip değiliz, sorunlarımızı kol kola çözmemiz gerekiyor." dedi.


Belgü, perakendecilerin yaşadığını ifade ettiği kira bedelleri sıkıntısına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, perakende sektörünün son 10 yılda ciddi hamle yaptığını, son dönemde ise dünyada ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yaşanılan olumsuz olayların perakendecilerin kendilerine dönerek problemli mağazalarını kapatmalarına sebep olduğunu anlattı. 


Perakendecilerin sağlıklı bir yapıya kavuşması adına bunun önemli olduğunu vurgulayan Belgü, zarar eden mağazaların kapanması gerektiğini söyledi. 


Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo'nun AVM'ler ile perakendecilerin birlikte proje geliştirmesi gerektiği sözünün anımsatılması üzerine Belgü, şunları kaydetti:


"Biz perakende ile beraberiz, bütün işlerimizi beraber yapıyoruz. BMD ve AYD iç içe dernekler... Bunları kendi aramızda da konuşuyoruz. Bazı projeler geliştirilebilir. Önümüzdeki günlerde perakendecilerle AVM'cilerin bir araya geleceği bir dizi toplantı yapılacak. Birlikte ekonomiyi nasıl canlandırabiliriz? Perakende sektörünün problemleri ne? Bunları değerlendirip, bu problemleri çözmek için perakendeci olmuş, AVM yatırımcısı olmuş fark etmez, birbirimize yardımcı olma kararlılığındayız. Biz rakip değiliz, sorunlarımızı kol kola çözmemiz gerekiyor. Elimizden gelen her türlü yardımı perakendeciler için yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Yapacağımız toplantıda perakendeciler ve AVM'cilerin yanı sıra tedarikçiler var, devlet var. Ne şekilde destek alabileceğimizi konuşacağız."


 "Yabancı perakendeci için Türkiye bulunmaz bir yer"

Hulusi Belgü, kira/ciro oranlarında problem olduğunda perakendecilere her zaman destek olduklarını ifade ederek, "Kalıcı bir kira indirimi yapılmaz ama geçici kira indirimi verilir. Problemli olan bütün perakendecilere, AVM yatırımcılarının elinden geldiğince yardımcı olması lazım." dedi.


 Kalıcı bir kira indirimi için AVM yatırımcılarının devletten, bankalardan aynı şekilde destek alması gerektiğini vurgulayan Belgü, AVM yatırımı için ciddi paralar harcandığını, faiz ödendiğini, yatırımcının üstünden bazı maliyetler kalkması halinde bunu perakendeciye memnuniyetle yansıtabileceklerini söyledi.  


Belgü, yurt dışındaki perakendeci için Türkiye'nin bulunmaz bir yer olduğunu belirterek, dünyadaki şirketlerin 2008 yılından bu yana ciddi problemler yaşadığını, ancak Türkiye'deki ticaretin büyümeye devam ettiğini kaydetti. 


Moody's'in Türkiye kararını da değerlendiren Belgü, Türkiye'ye uzun vadeli bakılması gerektiğine işaret ederek, "Ülkemiz 15 Temmuz'da çok ciddi bir badire atlattı. İnsanların kafasında Türkiye'ye yatırım yapmak konusunda tabii ki soru işareti olacaktır. Ekonomimizi canlı tutarak, üretimimize devam ederek, inancımızı kaybetmeyerek buna katkımızı sürdürmemiz lazım. Sonra notları tekrar yükselteceklerdir. Ben Türkiye'nin geleceğine çok pozitif bakıyorum." şeklinde konuştu.


-  "Cadde mağazacılığı da artırılmalı"

AYD Başkanı Belgü, AVM sektörüne de değinerek, Türkiye'de 369 AVM bulunduğunu, perakende büyümeye devam ettikçe AVM yatırımları için Türkiye'nin cazip bir ülke olduğunu söyledi. Şu anda 10,5 milyon metrekarelik kiralanabilir alan bulunduğunu bildiren Belgü, 2020'ye kadar bunun 12,5 milyon metrekareye çıkacağını, yaklaşık yüzde 19'luk büyümeden bahsedildiğini söyledi. 


Belgü, AVM yatırımlarında yabancı yatırımcıdan çok Türk yatırımcının etkin olduğuna dikkati çekerek, "Yabancılar piyasadan çıkmadı ama yeni yatırım da yapmıyor." dedi.      


Ankara, Bursa, Denizli ve Eskişehir'de artık AVM yapılmaması gerektiğini vurgulayan Belgü, "İstanbul'da 105 AVM var. İstanbul'un bazı bölgelerinde çok ciddi yoğunluk var. Bu yoğunluk olan yerlere AVM yapmamak lazım. Bazı göç alan yerlerde ise AVM ihtiyacı bulunuyor. Mesela Büyükdere Caddesi'nde birisi bir  AVM daha yaparsa çılgınlık yapmış olur, iddialı bir şey yapması lazım." diye konuştu. 


Belgü, Türkiye'de cadde mağazacılığının da artırılması gerektiğini belirterek, kentsel dönüşümlerde mutlaka perakendenin önünün açılacağı dükkanların yapılması gerektiğini, Avrupa'da 6-7 metre yükseklikte mağazaların yapıldığını söyledi. 




AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekikde yer aldı...



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, gelecek günlerde perakendecilerle AVM'cilerin bir araya geleceği bir dizi toplantının yapılacağını belirtti. Perakendecilerin sağlıklı bir yapıya kavuşması adına bunun önemli olduğunu vurgulayan Belgü, zarar eden mağazalann kapanması gerektiğini söyledi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo'nun AVM'ler ile perakendecilerin birlikte proje geliştirmesi gerektiği sözünün anımsatılması üzerine Belgü, şunları kaydetti: "Biz perakende ile beraberiz, bütün işlerimizi beraber yapıyoruz. Bunları kendi aramızda da konuşuyoruz. Biz rakip değiliz. Yapacağımız toplantıda perakendeciler ve AVM'cilerin yanı sıra tedarikçiler var, devlet var. Ne şekilde destek alabileceğimizi konuşacağız." 




Yeni Şafak


Geri Dön