25 / 04 / 2024

Türkiye'de en çok hangi tip konutlar tercih ediliyor?

Türkiye'de en çok hangi tip konutlar tercih ediliyor?

Emlak danışmanlığı sektörüne yeni bir soluk kazandıran Emlakjet, 400 bini bulan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında yapılan hareketleri analiz ederek hazırladığı Mart 2021 emlak verilerini açıkladı. 



Emlak danışmanlığı sektörüne yeni bir soluk kazandıran Emlakjet, 400 bini bulan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında yapılan hareketleri analiz ederek hazırladığı Mart 2021 emlak verilerini açıkladı. 

Emlakjet tarafından yayınlanan verilere göre; koronavirüs yasakları hafiflerken, emlak sektörü hareketlendi. Mart'ta aylık satılık konut fiyatlarında yüzde 3 artış ile arayışta Antalya ili lider olurken, yıllık fiyat değişiminde de yüzde 34’lük artış ile en yüksek oranda oldu. 

Mart 2021'de satılık ev arayanların oranı 2021'in başından beri yüzde 6 gerilerken, kiralık ev arayanların oranında artış yaşandı. Emlakjet Mart 2021 kullanıcı araştırmasının verilerinde; en çok (yüzde 48) 3 oda 1 salonlu konutlarda yaşamak istendiği belirlendi. Emlakjet kullanıcıları 3 oda 1 salon konutlarda oturmayı hayal ederken, ilan analizlerine göre yeni binalarda 2 oda 1 salon evler, 3 oda 1 salon evlere göre daha yüksek oldu.

Mart 2021'de TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2019'un Mart ayına göre yüzde 2,4 arttı ve 111 bin 241 oldu. 2021'de satışlar ilk kez 100 bin bandını aştı. Yabancıya satış ise döviz kurundaki yaşanan yükselişle beraber Mart'ta geçen yıla göre yüzde 40 artış gösterdi.

Türkiye de en çok hangi tip konutlar tercih ediliyor?

Emlakjet verilerie bakıldığında; kullanıcıların büyük çoğunluğu satılık konut aramayı sürdürürken, kiralık aramalarda aydan aya sayıların arttığı belirlendi. Mart 2021'de ev arayanların yüzde 60’ı satılık yüzde 40’ı ise kiralık ev ararken, Türkiye’de en çok ev araması yapılan 5 şehir İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa olarak kaydedildi.

Türkiye de en çok hangi tip konutlar tercih ediliyor?

Mart ayında ve yıllık olarak satılık konut fiyat artışında şampiyon Antalya 

Satılık konutlarda aydan aya fiyat artışında liderlik; aylık yüzde 3 ve yıllık yüzde 34 artışla Antalya'nın oldu. İstanbul ve İzmir’de Mart 2021'de satılık konut fiyat oranlarında önceki aya göre belirgin bir değişiklik yaşanmadı. Aylık satılık fiyat değişimi oranında Antalya’yı yüzde 2 artış ile  Ankara  ve yüzde 1 artış ile Bursa illeri izledi. 

İlçelerde ise, en çok ev araması yine İstanbul-Beylikdüzü’nde yapılırken, aylık satılık ev fiyat değişimi ise eksi yüzde 2 ile aşağı yönde seyretti. Beylikdüzü’nde satılık ev fiyat değişimi geçen ay da eksi yüzde 1 yönünde seyretmişti. Mart'ta ilçelere göre konut aramasında Konya’nın Selçuklu ilçesi ikinci sırada olurken, Selçuklu'yu sırasıyla Ankara-Çankaya, Gaziantep-Şahinbey ve İstanbul-Pendik izledi. İlçeler bazında aylık satılık evfiyat değişiminde en çok artış ise yüzde 2 ile Gaziantep Şahinbey'de yaşandı. Şahinbey'de yıllık satılık ev fiyat değişimi ise yüzde 22 olarak belirlendi. 

Türkiye de en çok hangi tip konutlar tercih ediliyor?

En çok 3+1 daire tercih ediyor, yaş ilerledikçe daha büyük ev arıyoruz

Emlakjet Mart 2021 araştırmasında ayrıca kullanıcılara “Kaç odalı bir evde yaşamak istersiniz?” sorusu soruldu. Türkiye’nin yaklaşık yarısı (yüzde 48) bu soruyu, 3 oda 1 salon evde yaşamak istediği şeklinde yanıtladı. 2 oda 1 salon konutta oturmak isteyenlerin oranı yüzde 31 olarak kaydedilirken, üçüncü sırada yüzde 14 ile 4+1 konut tercih edenler oldu. 1 oda 1 salon ev tercih edenlerin oranı ise yüzde 7 olarak kaydedildi. 

Yaşlara göre oda sayısı tercihinde ise tüm yaş gruplarında 3 oda 1 salon evler en çok tercih edilen oldu. 1 oda 1 salon evlere en çok talebi (yüzde 10) 18-25 yaş grubu gösterdi. 4 oda 1 salon ve daha fazla odalı evlere talep ise yüzde 18 ile en çok 55 yaş ve üzeri kullanıcı grubundan geldi. 

Türkiye de en çok hangi tip konutlar tercih ediliyor?

Kullanıcılar 3 oda 1 salon evlerde yaşamayı hayal ederken, Emlakjet'in yaptığı ilan analizine göre; 5 yaşından genç binalarda 2 oda 1 salon evlerin oranı, 5 yaştan büyük binalara göre daha fazla oldu. Yeni yapılmış “sıfır” binalarda 3 oda 1 salon evler tüm evlerin yüzde 32’sini meydana getirirken, 2 oda 1 salon evlerde ise bu oran yüzde 37 olarak belirlendi.

Mart ayı verilerine ilişkin açıklamalrda bulunan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, Mart ayı gayrimenkul satışlarında 2021'de ilk kez 100 bin konutun üzerinde satış yaşandığına dikkat çekerek, “Pandemi kısıtlamalarının gevşetilmesi bu artıştaki en önemli etkenlerden.  Yine de 2021 yılının ilk çeyreği geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13 aşağıda kapandı. Pandeminin gidişatı ve faiz oranlarının değişimi gayrimenkul sektörü için yılın geri kalanında belirleyici olacak. Bu ay yayınladığımız oda sayısı raporu ilginç bilgileri gün yüzüne çıkardı. En çok 3+1 daireler talep görürken, binalarda yaş azaldıkça 2+1 dairelerin oranında artış söz konusu. TÜİK’in verilerine göre 2012’de 3,69 olan ortalama hane halkı büyüklüğü 2016’da 3,35 olarak yayınlandı. Hane halkının zamanla küçülmesi, yatırımlık gayrimenkule ilgilinin artması ve yazlıklarda küçük yaşam alanlarının da tercih edilmeye başlaması, 2+1’lerde oluşan arz artışının sebepleri olabilir.

Nisan ayında ele aldığımız satılık bütçe dosyasına göre en çok arama 250 bin TL ile 500 bin TL arasındaki daireler için yapılıyor. 500 bin TL altı daire arayan gruplar tüm kullanıcıların yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu gruptaki satılık ilanlarsa tüm ilanların yalnızca yüzde 55’ini oluşturuyor. Satılık piyasasındaki bütçesine göre konutu bulamayıp kiralık konuta yönelen kullanıcılar da kiralıklara talebi arttıran faktörlerden” diye konuştu.

Türkiye de en çok hangi tip konutlar tercih ediliyor?

Yazlık arayışı arttı

Emlakjet’in raporuna göre Mart 2021'de yazlık aramalarının bir önceki aya göre yüzde 22 arttığına vurgu yapan Emlakjet Prestige Üyesi, Bluehouse Gayrimenkul Yöneticisi Ebru Gülay ise, “Bodrum bölgesinde çoğunlukla satılık villadan oluşan karma bir portföye sahibiz. Son dönemde hem yazlık aramaların hem de havaların ısınmasıyla sezonluk kiralık aramalarının arttığını gözlemledik. Bu trend önümüzdeki aylarda artarak devam edecektir. Müşterilerimizin oda sayısı tercihi aile büyüklüğüne ve elbette bütçeye göre değişiyor. Bu anlamda, bir standarttan bahsetmek çok zor. Yazlık seçimlerinde geçmişte çoğunlukla geniş, hatta 3-4 katlı konutlar aklımıza gelirdi. Ancak yazlık konut kavramı giderek butikleşiyor. Küçük aileler, şehirden uzaklaşmak isteyen ve evden çalışan profesyoneller 2+1 yazlık konutları sık sık tercih ediyor.” açıklamasında bulundu.

Ocak'ta en çok site içinde balkonlu ev arandı!


Geri Dön