16 / 04 / 2024

Türkiye’de kentsel dönüşümle yapı stoğu yenilenecek!

Türkiye’de kentsel dönüşümle yapı stoğu yenilenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye’de kentsel dönüşümle, yapı stoğunu yenilemeyi, doğal afetlere karşı dayanıklı yaşam alanları geliştirmeyi hedeflediklerine dikkat çekti.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Bakanlık olarak atık su ve bunlardan elde edilen atıkların bertaraf edilmesi konusunda, belediyeleri, sanayi tesislerini desteklerini belirterek, "Atık su arıtma tesislerinden kaynaklı enerji giderlerinin yüzde 50’si̇ni̇ karşılamaya başladık. 2011 yılından bugüne kadar 156 milyon lira ödeme yaptık." dedi.


Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından rektörlük konferans salonunda düzenlenen Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi Açılış Çalıştayı’na katılan Bakan Sarı, çevre kirliliği ve iklim değişikliği̇ gibi sorunların siyasi sınır tanımadığını, dünyanın herhangi bir noktasında gerçekleşen çevre sorununun bütün dünyayı etkilediğini söyledi.


Bakanlık olarak altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı ve çevreye duyarlı şehirler oluşturmayı hedeflediklerini aktaran Sarı, hükümet olarak kentleri "kimlikli, kişilikli, marka ve yaşanabilir" şehirler haline getirmek istediklerini dile getirdi.


Bakan Sarı, Türkiye’de kentsel dönüşümle, yapı stoğunu yenilemeyi, doğal afetlere karşı dayanıklı yaşam alanları geliştirmeyi hedeflediklerine dikkati çekerek çevre sorunlarına karşı etkin bir mücadele verdiklerini, atık su arıtma ve atık yönetimi hizmetlerini yaygınlaştıracaklarını, bu alanda bütüncül yönetim sağlayacaklarını kaydetti.


Bu hedeflere ulaşmak için verilen destekleri arttırdıklarını bildiren Sarı, "2015 yılı sonu itibariyle belediye nüfusunun yüzde 79'una atık su arıtma hizmeti̇ verilmesini̇ sağladık. Hedefimiz, 2017 yılında bu oranı yüzde 85’e çıkarmak ve 2023 yılında tüm belediyelerimizi̇ atık su arıtma tesisine kavuşturmaktır." diye konuştu.


Sarı, atık su arıtma tesislerinin belediyeler tarafından etkin bir şekilde işletilmesi için bazı yönetmelikler çıkardıklarına işaret ettiği konuşmasında, "Belediyeler, sanayi tesisleri ve organize sanayi bölgelerinin atık su arıtma tesislerinden kaynaklı enerji giderlerinin yüzde 50’sini karşılamaya başladık. 2011 yılından bugüne kadar 156 milyon lira ödeme yaptık." ifadelerine yer verdi.


Gediz'e öncelik


Yapılan çalışmaların yeterli olmadığını ve daha fazla çalışmaları gerektiğini vurgulayan Bakan Sarı, su havzalarını temizliğine büyük önem verdiklerini bu yüzden Türkiye'nin tarım üretiminin yüzde 10'unu, sanayi üretiminin ise yüzde 15'ini karşılayan Gediz Havzası'nın temizliğine öncelik verdiklerini aktardı.


Gedi̇z Nehri havzasında kirliliğin önlenmesi ve su kalitesinin i̇yileştirilmesi amacıyla Gedi̇z Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planını hayata geçirdiklerini anımsatan Sarı, proje kapsamında atık bertaraf tesisi ve atık su altyapı yatırımlarına 286 milyon lira kredi ve hi̇be desteği sağladıklarını anlattı.


Gediz Atık Su Arıtma Tesisi'nin tamamlanıp i̇şletmeye alındığını ifade eden Sarı, yapımı süren Turgutlu ve Mani̇sa atık su arıtma tesislerinin de tamamlanmasıyla Gediz Havzası'ndaki en önemli kirlilik kaynaklarının bertaraf edileceğini vurguladı. 


Türkiye'de atık su arıtmada en önemli sorunun, bu tesislerde oluşan çamurun değerlendirilmesi konusunda yaşandığına dikkati çeken Bakan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Türkiye'de arıtma tesislerinden kuru halde yıllık yaklaşık 650 bi̇n ton arıtma çamuru oluşuyor. Bu çamurun yaklaşık yüzde 71'i depolanıyor. Geri̇ kalan kısmı i̇se ek yakıt olarak veya toprakta kullanılıyor. Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi ile havzadaki arıtma çamuru sorununu çözeceğiz." dedi. 


DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün de söz konusu projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına, DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlandığına dikkati çekerek Gediz Havzası’ndaki arıtma çamuru miktarının tespit edilerek azaltılması, işlenmesi, geri kazanımı ve bertarafını hedeflediklerini ifade etti.


AA


Geri Dön