28 / 03 / 2024

Türkiye'de konut alımlarının yarısı peşin parayla yapılıyor!

Türkiye'de konut alımlarının yarısı peşin parayla yapılıyor!

TÜİK'in verilerinde esas dikkat çekici olan ise Türkiye'de ve Ankara'da konut alımlarının yarıdan fazlasının peşin parayla yapılması. 2013'te satın alman 1 milyon 145 bin konutun sadece 456 bini, yani yüzde 40'ı için kredi kullanılmış...



Türkiye istatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2013 yılı konut satış rakamları konut sektörüne ilişkin çarpıcı ipuçları veriyor. Verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları 2013'te önceki yıla kıyasla 443 bin 368 adet artarak 702 binden 1 milyon 145 bine yükseldi. Artış oranı yüzde 63 oldu. 


Bir başka ifadeyle geçen yıl Türkiye'de 2009 ve 2010 yılı toplamından daha fazla konut satıldı. 


* * * 


Ankara'da geçen yılki konut satışı 2012'ye göre 31 bin adet daha fazla oldu: 106 binden 137 bine çıktı. Oransal artış ise yüzde 30. Satılan konut sayısında önceki yıla göre artış İstanbul'da yüzde 40, İzmir'de yüzde 55 olarak gerçekleşti. Bu haliyle Ankara'da geçen yıl piyasanın İstanbul ve İzmir'e göre durgun olduğu düşünülebilir. 


Ancak, nüfusu İstanbul'un üçte biri olmasına rağmen 2008 yılından beri Ankara'da satılan konut sayısının İstanbul'un yüzde 85'i ila yüzde 60'ı arasında seyrettiğini unutmamak gerekir. 


* * * 


TÜİK'in verilerinde esas dikkat çekici olan ise Türkiye'de ve Ankara'da konut alımlarının yarıdan fazlasının peşin parayla yapılması. 2013'te satın alman 1 milyon 145 bin konutun sadece 456 bini, yani yüzde 40'ı için kredi kullanılmış. Geri kalan 689 bin konut ise peşin para ile alınmış. 


Ankara'da ise geçen yıl alman 137 bin konutun sadece 62 bini için kredi kullanıldı. Kalan 75 bin konut eşten dosttan borçlanarak da olsa kredi kullanmadan satın alınmış. Türk halkının konut alımını kendi öz kaynakları ile yapması, fiyatlarda balon oluşmasının önündeki en önemli güvence. 


* * * 


Merkez Bankası faizi artıracak mı artırmayacak mı tartışmaları geride bıraktığımız haftada sona erdi. 

Merkez faizde radikal bir artışa gitti. Dövize etkisi ne olur bilinmez ama yatırım ve üretim maliyetlerini etkileyeceği kesin. Merkez'in faiz artırımı konut ve inşaat sektörünü de elbette etkileyecek. Nitekim kararın hemen ardından konut kredisinde aylık faizler yüzde 0.95'ten yüzde 1.15'e çıktı. 


* * * 


Faiz artışının esas etkisi inşaat maliyetlerinde yaşanacak. Müteahhitler inşaat harcamalarını genellikle banka kredisi kullanarak finanse ediyor. Daha önce kredi kullanan müteahhitler de bu artıştan etkilenecek. Aynı para için daha yüksek para ödemek zorunda kalacaklar.

 

Bu da demektir ki, yeni konut maliyetleri önümüzdeki dönemde artacak. Ancak, maliyetlerin artması fiyatlara aynen yansıyacağı anlamına gelmemeli. Kimi müteahhit öz kaynaklarıyla yatırım yapacakları için maliyet artışından daha az etkilenecek. 



Ahmet KIVANÇ/ Habertürk Ankara


Geri Dön