26 / 04 / 2024

Türkiye'de konut stoğu yoksa dönüşüm hayal olur!

Türkiye'de konut stoğu yoksa dönüşüm hayal olur!

Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Bakgör, kentsel dönüşüm için: "Elde fazla konut stokunuz yok. Binaları yıktıktan sonra binlerce insanı nereye taşıyacaksınız?" diye sordu...



İnşaat sektörüyle birlikte ekonomiyi de büyütecek kentsel dönüşüm hâlâ seramoni etabında. Dönüşüm henüz halka inmiş değil. Belki 20 seneden fazla zamanda bile gerçekleştirilmesi zor olan, bugünün maliyet hesaplarıyla 500 milyar dolara malolacak dönüşümde taraflar belirsizliğin içinde yol haritası arıyor. 


Konuyu, spor yorumcusu Erman Toroğlu'nun reklam filmiyle tanıttığı Prestij Park projesini hayata geçiren Bursa merkezli firma Bak Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Bakgör ile masaya yatırdık. Kentsel dönüşümün apayrı bir hayat projesi olduğunu, şeffaflığın yanında resmi kurumların çok iyi ve anlaşılabilir olmasının gerektiği bu sürecin Türkiye'de yeni start aldığını ve gidilmesi gereken oldukça uzun bir yol olduğunu belirten Bakgör, kentsel dönüşümde unsurların eksik v kaldığı safhada sıkıntının her zaman olacağım, sıkıntının başladığı yerde de vatandaşın boy hedefi olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. 

Parselde dönüşüm Dönüşümün henüz altyapısının oluşmadığım, sorunsuz bir süreç için en önemli unsurun konut stoku olduğuna dikkat çeken Ferhat Bakgör, "Kentsel dönüşüm yapıyorsunuz, ancak elde insanları oturtacağınız konut stokunuz yok. Konut açığının sürekli arttığı Türkiye'de, binaları yıktıktan soma insanları nerede oturtacaksınız? Birbiriyle çelişen sözler kullanmamak lazım" dedi. 

Türkiye'de konut stokunun A sınıfında olduğunu, özellikle C sınıfında stokun bulunmadığım belirten Bakgör, kentsel dönüşümün yapılacağı yerlerin C sınıfı konutlarm yer aldığı bölgeler olduğunu hatırlattı. 

Kentsel dönüşümün sadece eski evi yıkıp aynı şekilde yenisini yapmak olmadığım, kentsel dönüşümün aslında bir bilincin ve hayat şeklinin değişimi olduğuna vurgu yapan Ferhat Bakgör, "Yapılan işlem kentsel dönüşüm değil, parsel dönüşümü" diye konuştu. Bak Yapı'nın bu konsepte kentsel dönüşüme katılmayacağını çünkü stoka çalışmadıklarını belirten Bakgör, "Biz lokomotif iş yapıyoruz, ürettiğimizi hemen satıyoruz. Çünkü Türkiye'de bir yıl sonra ne olacağı belli değil. Kredi faizlerinin oynak olduğu ortamda yaptığınız konutu en kısa zamanda sattığınız takdirde kazanma imkanı bulabilirsiniz" dedi.


Taleple sistem çöktü Sektörün son 10 yılda beklentilerin üzerinde büyüdüğünü, bu gelişmeye kanunlar dahil hiç kimsenin yetişemediğine işaret eden Bakgör, gayrimenkulde talebin patladığını, kanun ve yönetmeliklerin bu patlamanın altında kaldığım, ayrıca hukuki tecrübesizlik ve halkın bilinç eksikliği nedeniyle sektörde sorunun çıkılmaz bir hal aldığım kaydetti. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Bakgör şu ifadeleri kullandı: "Halkta bilinçsizlik hat safhada. Vatandaş l'e 3 veya 4 istiyor. Devlet de oradaki yapılaşma ile ilgili yol güzergâhı, yeni bir imar planı yapmayız diyor. Sektör böyle bir ortamda yolunu bulmaya çalışıyor. Dönüşümde başta devlet olmak üzere bu süreçte aktör olacak tarafların rolü tam olarak netleşmemiş. Belediyeler eski imarlar nedeniyle emsal sorununu aşamamış. Türkiye'de halk arsa tapusu üzerinde oturuyor." Eylül ayında İstanbul Prestij Park projesinin ikinci etabına yönelik lansman gerçekleştireceklerini belirten Ferhat Bakgör, "Reklam tanıtımlarına yine Erman Toroğlu ile devam edeceğimizi zannediyorum. Satışlarda yüzde 60'tayız. 

Fiyatlarda yüzde 15 -20 oranında bir yükselmeler oldu. En düşük fiyatımız 1+1'lerde 139 bin TL'de. 

171 m2 olan 3+1 dairelerimiz 279 bin TL'ye yükseldi. Prestij Park'ta tüm etaplar 2016 yılında bittiğinde 400 bin TL daire fiyatlarım görürüz" dedi. 


Bursa'ya yeni proje 

ESENYURT'taki İstanbul Prestij Park projesi üzerinde 1.5 yıldır çalıştıklarını ve yüzde 60'lık satış grafiği yakaladıklarını belirten Ferhat Bakgör,"Şimdi Bursa'da 1000 konutluk bir proje başlatacağız. Proje, İstanbul Prestij Park konseptinde 60 dönümlük bir arazi üzerinde gerçekleştirilecek. Arazide işlemler bitti, şartlar tamam. Proje ile ilgili detaylara başladık. Ekim ayı başında Bursa'daki projenin lansmanını yapacağız" diye konuştu.


Sedat Yılmaz/Sözcü Gazetesi


Geri Dön