25 / 04 / 2024

Türkiye'de ortalama kira fiyatları düştü!

Türkiye'de ortalama kira fiyatları düştü!

Hürriyet Emlak, 2019 yılının 3. çeyreğine ait kira endeksini açıkladı. Endeks verilerine göre; Türkiye genelindeki ortalama kira fiyatlarının düştü...



Hürriyet Emlak, Endeksa iş birliğiyle hazırladığı emlak endeksi verilerini açıkladı. Veriler ülke genelindeki ortalama kira fiyatlarının düştüğünü (-1,43 puan) gösterdi. Verilere göre, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da ise kiraların artmaya devam etti. Mega kent İstanbul’da yer alan konutların kira fiyatlarında düşüş yönlü eğilime dikkat çeken Endeksa verileri, İstanbul’daki konutların 3. çeyrekte, 2. çeyreğe göre 2,25 puan düşüş gösterdiğini de ortaya koydu.

İstanbul’un tam tersine Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da kiralar artıyor. Hürriyet Emlak verilere göre; Ankara’da kiralar 3. çeyrekte 2. çeyreğe göre 1.36, İzmir’de 3.14, Bursa’da 3.54, Antalya’da ise 10.5 puan arttı.

En kısa geri dönüş süresi 1+1 konutlarda

Endeksa verilerine göre, 16 yılla en kısa geri dönüş süresinin 1 oda 1 salon daireler olduğunu ortaya koyan veriler, en uzun amortisman süresinin ise 20 yılla 4 oda 1 salon daireler olduğunu gösterdi.

Türkiye de ortalama kira fiyatları düştü!

Amortisman sürelerinde ise şehir bazında 13 yılla Ağrı ve Kilis en kısa geri dönüş süresiyle liste başında yer aldı. Gaziantep, Iğdır (14 yıl) ve Ardahan (15 yıl) listenin ilk beş sırasında yer aldı.

Türkiye de ortalama kira fiyatları düştü!

Şehir bazında en yüksek kira ortalamasıyla Muğla’nın 1.568 lirayla ilk sırada yer aldığı listede, Muğla’yı, İstanbul (1.486 TL),  İzmir  (1.475 TL), Antalya (1.334 TL) ve Gaziantep (1.289 TL) takip etti. 

Türkiye de ortalama kira fiyatları düştü!

Türkiye’de ortalama kira 1.307 TL

Ülke genelinde ortalama metrekare kira bedelinin 12 lira, ortalama kiranın 1.307 lira, geri dönüş süresinin ise 18 yıl olarak gerçekleştiğini gösteren veriler, birim kiranın en yüksek ve geri dönüş süresinin en kısa olduğu konut tipinin 1 oda 1 salon daireler olduğu da belirlendi.

Konut satın alabilecek potansiyel alıcılar harekete geçti

Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, "Verilere baktığımızda, 3. çeyrekte kira endeksinin Türkiye genelinde bir önceki çeyreğe göre düşüş gösterdiğini görüyoruz. Kira endeksinin İstanbul’da düşerken, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da yükselmeyi sürdürmesi ise verilerin en öne çıkan noktalarının başında geliyor. Konut kredi faizlerinin düşmesi potansiyel alıcıları harekete geçirdi. Satılık konutlara olan bu ilgi kiralık konutlara olan talebi bir miktar düşürse de orta vadede kira endeksinin yükselişe geçeceğini öngörebiliriz" diye konuştu.

Yılmaz, ekonomide yaşanacak olumlu gelişmeler paralelinde emlak sektöründeki canlanmanın artış göstereceğinin altını çizdi. Yılmaz, şu ifadeleri kullandı; "Geçtiğimiz yıl piyasalarda sıkça yaşanan kur/faiz dengesindeki değişkenlikler ve konut kredi oranlarının yükselişi emlak sektöründeki alıcıları geçici olarak farklı finansal enstrümanlara yönlendirdi. Ekonominin stabil bir görünüm sergilemesiyle konut satın alabilecek potansiyel yatırımcılar planladıkları yatırımları hayata geçirmeye başladı. Emlak sektörü ekonomik stabilizasyon ile yakın gelecekte gerek yabancı gerekse de Türk yatırımcılar için parlayan yıldız olmayı sürdürecektir"

Kira endeksi yeniden yükselişe geçebilir

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt "Türkiye genelinde son 2 yıldır kiralarda düşüş görüyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden birinin ise dolar ile kira sözleşmelerinin son bulması ile kira değerlerinin normal seyrine dönmesi olarak yorumluyoruz. Temmuz ayı itibarı ile gayrimenkul sektörü yükselişe geçti ve Eylül ayında rekor seviyede konut satışı gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde orta vadede kira endeksinin yükselişe geçeceğini öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Kiraların yüksek olduğu lokasyonlar yatırım fırsatı sunuyor

Hürriyet Emlak Projeland Genel Müdür Yardımcısı Maria Ren, kira geliri yüksek olan illerde sıfır konutların yatırım için oldukça avantajlı fırsatlar sunduğunu söyledi. Ren, "Hürriyet Emlak Projeland verilerine göre, kiraların yüksek olduğu illerin başında gelen Muğla’da konutların ortalama metrekare birim fiyatı 8.037 TL. A Plus segmentinde bu rakam 17.785 TL ortalamasına ulaşıyor. A segmentinde bu rakam 7.547 TL, B segmentinde 6.049 TL, C segmentinde ise 2.313 TL seviyesinde. Kira geliri yüksek olan lokasyonlar orta ve uzun vadede ciddi yatırım fırsatları sunuyor" ifadelerini kullandı.

Sıfır konut proje sayısı artmaya devam ediyor

Hürriyet Emlak Projeland verilerine göre İstanbul'da yaklaşık 2 bin aktif konut projesi bulunuyor. Kira ortalamasının yüksek olduğu 2'nci il olan İstanbul'da ise ortalama metrekare birim fiyatı 7 bin 295 lira. Üçüncü sıradaki İzmir'de ortalama fiyat 5 bin 289 lira. İzmir, 500’e yakın aktif konut projesi dikkat çekiyor. Antalya'da ise 150 civarında aktif konut projesi yer alıyor, ortalama fiyat 3 bin 795 lira. Beşinci sıradaki Gaziantep'te ise yaklaşık 100 konut projesi yer alıyor, ortalama fiyat ise 2 bin 747 lira. 


Geri Dön