26 / 04 / 2024

Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?

Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?

Altın fiyatları Merkez Bankası Fed'in faiz kararı öncesinde yatırımcıların merkezinde olmaya devam ediyor. Peki Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?



Altın fiyatları Merkez Bankası Fed'in faiz kararı öncesinde yatırımcıların merkezinde olmaya devam ediyor. Peki Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?

Türkiye de yastık altında kaç ton altın var?

İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Esen, Radyo Sputnik’te altın yatırımı ile ilgili olarak önemli değerlendirmeler yaptı. Esen, her dönem gündemde olan  yastık altı altınlarla ilgili önemli bilgiler verdi. Türkiye’de 5 bin ton ‘yastık altı’ diye tabir edilen altın olduğunu söyleyen Esen'in konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde: “Yaklaşık 12 yıl önce Dünya Altın Örgütü, Merkez Bankası ve İstanbul Altın Rafinerisi’nin çalışmalarının ortaya konulması sonrası çıkan rakamlar tamamen matematiksel bir hesaplama ile şu şekilde oluştu. İlk olarak Türkiye’de ne kadar üretim yapılıyor, ne kadar ithalat, ihracat yapılıyor ve ne kadar altın iç piyasada hesapların dışında görünmez şekilde kalıyor. Bunu yapabilmek için yaklaşık 25 yıllık dönemi ele aldık. Çalışmanın sonundaki rakam 3 bin 800 ton dolaylarında bir rakamdı. Kayıt dışı yani 25 yılın öncesini ele aldığımızda ise 5 bin ton az kalan bir rakam ancak hayal kurmayalım, matematiksel bir takım gerçeklerin üzerine gidelim diye 5 bin ton rakamını ortaya koyduk. 5 bin ton rakamı gerçekten çok inandırıcı hesaplarla ortaya konuldu ve tek bir kurumun bulduğu bir sonuç değil. En azı gösteren bir sonuç.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön