25 / 04 / 2024

Türkiye’deki milyoner sayısı 2023’e kadar yüzde 3 artacak!

Türkiye’deki milyoner sayısı 2023’e kadar yüzde 3 artacak!

Londra merkezli Türk kökenli gayrimenkul danışmanlık markası GRED’in iş ortağı Knight Frank, Türk gayrimenkul pazarından bilgilerin de yer aldığı 2019 Servet Raporu’nu Türkiye’de ilk kez açıkladı...



Türk yatırımcılara konut ve perakende gayrimenkul konularında danışmanlık ve aracılık hizmeti veren GRED’in (Global Real Estate Development) iş birliği gerçekleştirdiği dünyanın sayılı gayrimenkul danışmanlık firmalarından Knight Frank, 2019 Servet Raporu’nu, bugün Türkiye’de ilk kez açıkladı.

GRED’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Gred Kurucusu ve CEO’su Meltem Türker, Knight Frank Ortağı Kate Everett – Allen, Knight Frank Uluslararası Proje Satışları Sorumlusu Matthew Goldsworthy ve London Square Developments Uluslararası Satışlar Müdürü Naomi Minegishi katıldı. 

Meltem Türker: “Brexit’in Ardından Poundun %25 Değer Kaybı, Londra’yı Türk Yatırımcılar için daha da Cazip Hale Getirdi”

Toplantıda konuşan GRED Kurucusu ve CEO’su Meltem Türker, GRED ve Knight Frank iş birliği ile 2019 Servet Raporu’nun Türkiye’de ilk kez açıklandığına dikkat çekerek, şunları söyledi: 

“Dünyanın sayılı gayrimenkul danışmanlık firmalarından biri olan ve gittiği ülkelerde o ülkenin en başarılı lokal emlak markasıyla iş birliği gerçekleştiren Knight Frank’in, Servet Raporu’nu İstanbul’da tanıtması, ülkemize verdiği değeri gösteriyor. Knight Frank’in dünyanın sayılı şehirlerinde seçkin isimlerle bir araya gelerek açıkladığı raporun GRED’in ev sahipliğinde İstanbul’da açıklanmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Gred olarak Knight Frank’in ülkemize verdiği değeri gösterebilmek amacıyla The Global Showcase (Global Vitrin) buluşmalarını düzenliyoruz. İkincisini düzenlediğimiz buluşmamızda İngiltere’nin başkenti Londra’dan yatırım yapılabilecek üç seçkin projeyi; Bermondsey, Spitalfields ve The Star & Garter’i tanıtıyoruz. Londra, Knight Frank’in raporunda hem yaşam tarzı hem de servet oranı açısından ilk sırada yer alıyor. Londra, her zaman için değerli bir pazar olarak öne çıkıyor. Brexit’in ardından İngiliz Poundu’nun Amerikan Doları veya Euro karşısında yüzde 25’e varan değer kaybı, Londra’yı Türk yatırımcılar için daha cazip hale getirdi.”

Kate Everett – Allen: “2023’e kadar 30 milyon $ Sahibi Kişi Sayısı Dünyada %22, Türkiye’de %3 Artacak”

Bu yıl 13’üncüsü açıklanan Knight Frank 2019 Servet Raporu; ultra net yüksek değerli kişilerin ülkelere göre dağılımına, servetin ortaya çıkmasını etkileyen faktörlere, küresel servet şehirleri indeksine ve lüks yatırım indeksine ilişkin bilgiler içeriyor. Geçen sene dünya çapında küresel servet büyümesinin yavaşladığı, yalnızca Asya’da büyüme gözlendiği belirtilen raporda, ABD – Çin arasındaki ticaret savaşlarına, Singapur’a ve lüks yatırımlarıyla yabancılar için cazibe noktası olmaya başlaya Güney Afrika’ya özel veriler yer alıyor.

Türkiye’deki milyoner sayısı 2023’e kadar yüzde 3 artacak!
 
Rapora ilişkin bir sunum gerçekleştiren Knight Frank Ortağı Kate Everett – Allen, şu detayları aktardı: 

“Büyük bir titizlikle hazırladığımız raporu servet danışmanı, aile şirketi ya da özel bankacılardan oluşan 600 kişiye dayandırdık. Bu kişiler toplamda 77 bin müşteri ve 3 trilyon dolar değerinde bir serveti simgeliyor. Rapora göre; geçen sene kişi başı geliri 30 milyon dolar olan Ultra Net Yüksek Değerli Kişilerin (UNYDK) yüzde 63’ünün gelirleri arttı. Ultra Net Yüksek Değerli Kişilerin sayısı 2017’de yüzde 10 artarken bu oran, 2018’de yüzde 4 olarak gerçekleşti. Türkiye’de ise milyonerlerin sayısı yüzde 1 azalarak 83 bin 947’ye gerilerken, Ultra Net Yüksek Değerli Kişi sayısı yüzde 2 düşerek 1.695’e geriledi. Gelecek 5 yıl içinde Ultra Net Yüksek Değerli Kişi sayısı 43 bin kişinin eklenmesiyle yüzde 22 artarak 250 bin civarına erişecek. Türkiye nezdinde ise 2023’e kadar milyoner sayısı yüzde 3 artışla 86 bin 467’ye, Ultra Net Yüksek Değerli Kişi sayısı da yine yüzde 3 artışla 1.752’ye yükselecek. Bugün için Ultra Net Yüksek Değerli Kişiler, en çok Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da yaşıyor. Orta Doğu’daki petrol zengini ülkelerin küresel öneminin alternatif enerji kaynakları dolayısıyla düşeceği ön görülürken, Afrika’da Güney Afrika Cumhuriyeti ve Güney Amerika’da da Brezilya’nın mevcut konumlarını koruyacaklarını düşünülüyor.”

“Servet Sahiplerinin yüzde 36’sı İkinci Pasaport Sahibi”

Kişilerin gelirleri arttıkça hükümetlerin de bu gelir sahibi kişileri kendi ülkelerine çekmek için bazı girişimleri olduğunu belirten Kate Everett – Allen, örneğin İtalya’nın 100 bin Euro’luk bir ödeme ile gayrimenkulde vergi konusunu hallettiğini dile getirdi. Everett – Allen, şöyle devam etti: 

“Ultra Net Yüksek Değerli Kişilerin önceliği, taşınmak… Bugün için Ultra Net Yüksek Değerli Kişilerin yüzde 36’sı ikinci pasaporta sahip, yüzde 29’u ise ikinci pasaport sahibi olmayı düşünüyor. Yüksek gelirli kişilerin yüzde 42’si hâlihazırda başka bir ülkeden ev sahibiyken, yüzde 22’si ise farklı bir ülkeden ev sahibi olmayı hedefliyor. Araştırmamıza katılanlar arasından başka bir ülkede ev sahibi olanların başında yüzde 83’le Suudiler ve yüzde 71’le Birleşik Arap Emirlikliler geliyor.” 

“Türkiye’de 1 milyon $’a 109 metrekare Satın Alabiliyorsunuz”

Knight Frank Ortağı Kate Everett – Allen, raporda dünyadaki fiyat hareketlerini izleyerek ülke bazlı gayrimenkul taleplerini ortaya çıkaran Prime International Residential Index’e (PIRI 100) göre ilk sırada %11,1’lik bir büyüme ile Filipinler’in başkenti Manila’nın yer aldığını belirterek, şunları söyledi: 

“Fiyat hareketleri ile ölçüm yaptığımız bir diğer konu da 1 milyon dolar karşılığı sahip olunabilen metrekare miktarı… Bu çerçevede listenin başında 16 metrekare ile Monaco geliyor. Monaco’yu 22 metrekare ile Hong Kong ve 31 metrekare ile Londra takip ediyor. Türkiye’de ise 1 milyon dolara 109 metrekare satın alınabiliyor ki böylece İstanbul, Ortadoğu bölgelerinde Dubai’den daha değerli olduğu ortaya çıkıyor.” 

Türkiye’deki milyoner sayısı 2023’e kadar yüzde 3 artacak!

Knight Frank 2019 Servet Raporu’na göre 2018’de Satılan En Değerli Eşyalar

Knight Frank’in 2019 Servet Raporu, nadir bulunan viskilerden eski paralara, şaraptan sanata, saatlerden arabalara, pırlanta ve mücevherden pul ya da mobilyaya kadar alım – satımı yapılan lüks eşyalara da ilişkin bilgiler içeriyor. Bu çerçevede geçen sene satışı gerçekleştirilen en pahalı eşyalar şöyle:

1.    Sanat Eseri; David Hockney, Sanatçının Portresi (Havuzda 2 Figür) / 90 milyon $
2.    Nadir Viski; The Macallan 1926 / 1,5 milyon $
3.    Mücevher; The Marie Antoinette İnci Kolye / 36 milyon $
4.    Saat; 1970 Rolex Daytona Unicorn / 5,9 milyon $
5.    Klasik Araba; 1962 Ferrari 250 GTO / 48,4 milyon $
6.    Şarap; 1945 Romanee – Conti / 558 bin $
7.    Pul; 1918 Jenny Invert 24 Cent / 1,6 milyon $
8.    Para; 1621 Polonya Altın Parası, 100 Ducat / 2,2 milyon $
9.    Pırlanta; The Wisnton Pink Legacy, 19 karat / 50 milyon $
10.    Değerli Mobilya; 1766 Chippendale Fildişi Kakmalı Komodin / 5 milyon $ 

Matthew Goldsworthy: “Londra, Servet Miktarı ve Yaşam Tarzı Açısından En Çok Tercih Edilen Şehir”
Knight Frank Uluslararası Proje Satışları Sorumlusu Matthew Goldsworthy de, İngiltere’deki gayrimenkul pazarına ilişkin bilgiler aktardı. İngiltere’deki düzenlemelerin siyasi ya da kanuni açılardan birçok kez değişikliğe maruz kaldığını, süreçlerin Avrupa’da yaşananlar ya da mevcut sosyo – politik konjonktür çerçevesinde de değişebildiğini belirten Matthew Goldsworthy, şöyle konuştu: 

“Hem vergisel değişimler hem de siyasi belirsizlik dolayısıyla İngiltere’deki ev fiyatlarındaki artış, yüzde 1,7’ye kadar yavaşladı. Londra özelinde baktığımız zaman gayrimenkul fiyatlarında bölge bölge ciddi değişimler gözleniyor. Bugün için büyüme adına en verimli bölgelerin Londra’nın doğusu ve güneyi diyebiliriz. Londra'da toplam 72 bin yeni konuta ihtiyaç var ancak geçen sene bu ihtiyacın 32 bini karşılanabildi. Rapora baktığımız zaman Londra, servet miktarı ve yaşam tarzı açısından en çok tercih edilen şehir olarak öne çıkıyor.” 

Naomi Minegishi: “Londra’da 200 bin Pounddan başlayan fiyatlarla Ev Sahibi Yapıyoruz”

London Square Developments Uluslararası Satışlar Müdürü Naomi Minegishi ise, 2010 yılından bu yana Londra’da faaliyet gösterdiklerini, toplam 183 milyon pound yatırımla 9 projede satış gerçekleştirdiklerini ve 5 yeni proje hedeflediklerini dile getirerek, şunları dile getirdi: 

“Londra’da 50 birimden 500 birime kadar farklı projeler inşa ediyoruz. Londra’da yaşamak isteyenlere 200 bin pound ile 10 milyon pound arası ev sahibi olmak imanı sağlıyoruz. Bu projelerden ilk Bermondsey… Toplam 406 daireden oluşan Bermondsey, merkezi konumunun yanı sıra sanat galerisi, ticari ve perakende alanları, spor salonları ve concierge hizmetiyle ferah bir yaşam sunuyor. Bir diğer proje Spitalfields… Spitalfields, 1+1 ve 2+1 dairelerden oluşan butik bir proje olarak öne çıkıyor. Spitalfields’da fiyatlar, 745 bin pounddan başlıyor. Star & Garter ise Londra’da gerçek anlamda lüks bir yaşam sunuyor. Thames Nehri manzaralı konumuyla 2+1, 3+1 veya 4+1 formattaki dairelerden oluşan Star & Garter, Richmond Park gibi Londra’nın ünlü yürüme alanlarına olan yakınlığı, SPA ve spor alanları vb. hizmetleriyle öne çıkarken bu projede fiyatlar 2 milyon pounddan başlıyor.” 


Geri Dön