26 / 04 / 2024

Türkiye'den İran'a inşaatta yatırım fırsatı!

Türkiye'den İran'a inşaatta yatırım fırsatı!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Enerji ağırlıklı sektörlerde İran'a karşı dezavantajlı olan Türk şirketler perakende, inşaat, turizmde fırsat bulabilir" dedi.



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Enerji ağırlıklı sektörlerde İran'a karşı dezavantajlı olan Türk şirketler perakende, inşaat, turizmde fırsat bulabilir" dedi. Türkiyeİhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte KPMG'ye hazırlatılan İranRaporu'na ilişkin konuşan Vardan, özellikle çimento, demir-çelik ve seramik gibi yoğun enerji tüketen sektörlerde İran'ın düşük enerji maliyetleriyle Türkiye'ye rakip olacağını, Türkiye'nin bu anlamda sıkıntı çekeceğini söyledi. Vardan, "Açılım fırsatlarla birlikte riskleri de beraberinde getiriyor. 250 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı bir fırsat; artan rekabet ise şirketlerimiz için bir risk" dedi.


HEDEF 30 MİLYAR DOLAR


Habertürk'e konuşan Vardan fırsatların da gözden kaçırılmaması gerektiğini, yaptırımlar nedeniyle Türkiye'nin İran'a ihracatının 2012-2015 döneminde yüzde 63 gerilerken, iki ülkenin ticaret hacminin 20 milyar dolarlardan 2015 sonunda 10 milyar doların altına indiğini hatırlattı. Vardan, hedefi ise iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2-3 sene gibi kısa bir sürede 30 milyar doların üzerine çıkarmak olarak belirledi.


Vardan, İran'daki teknoloji olarak geride kalmış petrol üretim tesislerinin yenilenmesi alanının yanı sıra otel, alışveriş merkezi ve hastane işletmeciliği gibi hizmet sektöründe de fırsat olduğunu kaydetti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, "Ambargonun kalkması inşaat malzemeleri, sağlık ve petrokimyayı olumsuz, enerji, otomotiv ve makine sektörlerini olumlu etkileyecek" dedi.


İHRACATÇILARIN HEDEFİNDE 2'İNCİ SIRADA YER ALIYOR


Büyükekşi, "İran 2012'de en çok ihracat yaptığımız 3'üncü ülkeydi. 3 yılda İran'a ihracatımız yüzde 63 düştü, kaybımız 5.7 milyar dolar. Toplam ticaretimiz yüzde 55.4 azaldı. Bütün zorlukların ortasında, fırsatlar yatar. Buradan yola çıkarak fırsatları nasıl değerlendiririz, takipçisiyiz" dedi. Ambargoların kalktığı ocak ayından itibaren İran'a ihracatın 4 ayda yüzde 25 arttığını kaydeden Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Anketi'ne göre de ülkenin ihracatçıların hedef ülke sıralamasında ABD'den sonra ikinci sırada yer aldığını kaydetti


'BANKACILIK ÖDEMELERİ HALEN ZOR, DÜZELMESİ BİRKAÇ AYI BULUR'


Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, yaptırımların kalkmasına rağmen İran bankalarının küresel sisteme dahil olmakta zorlandığını, ticaret hacminin artması için ödemeleri işleyen bankaların sisteme dahil olması gerektiğini kaydetti. Aygül, "Bu birkaç ayı bulabilir" dedi. Aygül ayrıca, İran'ın enerji sektörü ve altyapı yenilemesi için Avrupa'dan ithalat yapacağını, artan trafikten Türk lojistik sektörünün yararlanabileceğini belirtti.


TİCARETTE DEVRİM MUHAFIZI'NA DİKKAT


-Paylaşılan bilgilere göre, 5 yılda İran'ın ithalatı yüzde 9.3-11.6 artacak, Türkiye'nin ihracatı yıllık yüzde 13.7 büyüyecek.


-İran üzerinde bugüne kadar; ürün ithalatı sınırlandırılması, İran petrol ve gaz sektörüne yatırım yapılmasının engellenmesi, İran'ın uluslararası ticari ortaklarla iş yapmasının kısıtlanması ve İran bankalarının kara listeye alınması şeklinde yaptırımlar uygulandı. Toplantıda, İran Devrim Muhafızları'yla ticaret, iş yapan kişi ve kurumların önümüzdeki dönemde zorlanabileceği dile getirildi.


2 İRAN BANKASI BAŞVURDU


Aygül, İran'da her sektöre yer olduğunu, Türkiye'de şube açmak için BDDK'ya başvuru yapan 2 İran bankası olduğunu dile getirdi.


Akşam


Geri Dön