27 / 04 / 2024

Türkiye'nin 7 dev projesinde sona gelindi!

Türkiye'nin 7 dev projesinde sona gelindi!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakam Ahmet Arslan, Türkiye'nin en büyük 7 projesinde sona yaklaştıklarını açıkladı. Bakan Arslan, "Dünyanın gıptayla izlediği 7 dev projemiz, günden güne sona doğru ilerliyor. " dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakam Ahmet Arslan, Türkiye'nin en büyük 7 projesinde sona yaklaştıklarını açıkladı. Bakan Arslan, "Dünyanın gıptayla izlediği 7 dev projemiz, günden güne sona doğru ilerliyor. Bu dev yatırımların 4'ünü bu yıl içinde tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine vermeyi planlıyoruz" dedi. 


ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin coğrafi anlamda Avrupa ve Asya'mn köprüsü konumunda olduğuna işaret ederek, "Topraklarımızın bu özelliğini gerçek anlamda kullanabilmemiz amacıyla Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın liderliğinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız tarafından ülkemiz, baştan başa bölünmüş yollarla donatıldı, Türkiye'nin dört bir yanı havayoluyla ulaşılır hale geldi. Ülkemiz yüksek hızlı tren sahibi ülkeler ligine yükseldi, denizciliğe yapılan yatırımlarla denizci kimliğine tekrar kavuştu. Bununla birlikte dünyanın merakla izlediği dev projeler de Bakanlığımız tarafından hayata geçirildi. Şu anda da yapımı devam eden 7 dev projemiz bulunuyor. 


Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, İstanbul Yeni Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osman Gazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Ovit Tüneli projelerimiz bir bir sona doğru yaklaşıyor" diye konuştu. Bakan Arslan, söz konusu dev projelerin özellikle doğaya ve tarihi dokulara zarar vermeyecek şekilde yapıldığına işaret ederek, "Bu projeler maddi ve sosyal yararlarının yanı sıra bu yönleriyle de dev projelerdir" dedi. 


262 BİN KİSİNİN EKMEK KAPISI 


Bugüne kadar ulaşım altyapısına yapılan yatırımların ülkeye zaman ve yakıt tasarrufu bakımından önemli katkılar sağlandığını belirten Arslan, sadece bölünmüş yollarda bir yılda zaman ve yakıttan elde edilen tasarrufun, 16 milyar lirayı aştığının altını çizdi. Karayollarına son 10 yılda, ortalama yıllık 15.5 milyar lira yatırım yapıldığına işaret eden Arslan, "Ulaştırma yatırımlarımıza yaptığımız harcama geri dönüşünü fazlasıyla yapmakta" dedi. Bu kapsamda yapılan dev yatırımların vatandaşa sağladığı sosyal katkılarının yanı sıra ülke ekonomisine de önemli katkıları olacağını vurgulayan Bakan Arslan, 7 projenin ekonomik etki analizlerine bakıldığında sağladıkları katkının yıllık yaklaşık 13.8 milyar lira olduğunu söyledi. 


Arslan, "Bu projelerimizde, işçisinden, büro personeline ve mühendisine kadar toplam çalışan sayısı 65 bin 500 kişidir. İstihdam edilenlerin önemli bir kısmı vasıflıdır. Ayrıca 2 bin 112'si de mühendistir. Ortalama 4 kişilik aileyi ele alırsak 262 bin kişiye ekmek kapısıdır. Bu rakamlar sadece inşaatları devam ederken sağladıkları ekonomik değeri ve istihdamı gösteriyor. Bu projeler hizmete alındıklarında sağlayacakları ekonomik katkı ve istihdam çok daha yüksek olacak. Sadece İstanbul Yeni Havalimanı hizmete açıldığında 210 bin kişiye istihdam sağlayacak" diye konuştu. 


4 PROJE TAMAMLANIYOR


Bakan Arslan, söz konusu projelerin söz verilen tarihlerde yetiştirilmesi amacıyla 7 gün 24 saat esasına göre çalışıldığını belirterek, 7 dev projenin 4'ünü tamamlamak üzere olduklarının altını çizdi. Türkiye'nin üçüncü boğaz köprüsü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Orhangazi Köprüsü'nün yaz aylarından açılacağını belirten Arslan, "Bu iki proje de sadece ülkemiz için değil yapım teknikleri bakamından dünyada da takip edilen büyük projelerdendir. Bu iki projenin yanı sıra lastik tekerlekli araçlar için boğazı deniz altından birleştirecek Marmaray'ın kardeşi olan Avrasya Tüp Tünel Projesi'ni de söz verilen tarihten önce açmayı planlıyoruz. Bu projeyi bu yılın sonunda hizmete vereceğiz ve İstanbullu vatandaşlarımızın trafik çilesini önemli ölçüde azaltacağız" diye konuştu. İpek Yolu'nu tekrar canlandırmak amacıyla Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı projesini başlattıklarını anımsatan Arslan "Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü görevim sırasında başlattığımız ve uluslararası büyüklükte olan bu dev projenin Bakanlığım döneminde tamamlanacak olması da benim için büyük bir öneme sahiptir. Kıtaları birleştirecek, Demir İpekyolu'nun kalbi olacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı 'nı bu yılın sonunda tamamlamayıp, 2017 yılı başında da hizmete vermiş olacağız. Bakü-Tiflis-Kars hattı;  Marmaray  ve yapımı devam eden hızlı tren projeleriyle yalnızca Türkiye değil, Gürcistan ve Azerbaycan da Asya-Avrupa koridorunun en ekonomik ve en güvenli seçeneği haline gelecek" dedi. 



1) OVİT TÜNELİ 


TÜRKİYE'DE Rize-Erzurum arasındaki karayolunun İklz'dereİspir mevkinde bulunan Ovit Dağı Gecidi'nln karayolu tüneli İle geçilmesini hedefleyen bir ulaşım projesidir. Clft tüp olarak insa edilen tünel, 14.7 kilometre uzunluğundadır. Tamamlandığında Türkiye'nin en uzun. dünyanın ikinci uzun tüneli olacak. 719 milyon liraya mal olacak olan tünelde 600 kisi istihdam ediliyor. Çalışanların 50'si mühendistir. Bölgeye ekonomik katkısı yıllık yaklaşık 60 milyon liradır 


 2) İSTANBUL-GEBZE-HALKALI BANLİYÖ HATLARI 


2018 yılında hizmete alınması hedeflenen banliyö hattının maliyet! 1 milyar 42 milyon Euro. Toplam çalışan sayısı 829 kisi. Çalışanların 50'si mühendis. Projenin bölgeye yıllık ekonomik katkısı yaklaşık 500 milyon liradır. 


3) BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU 


Boğaz Tüp Geçiş (Marmaray) projesi ve inşası devam eden Bakü-Tiflis-Kars projesinin hayata geçirilmesi ve ayrıca bu projeleri destekleyen dlger demiryolu projelerinin insasıyla; Asya-Avrupa arasında çok büyük hacimde taşınabilecek yüklerin önemli bir bölümü Türkiye'de kalacak. Böylece Türkiye, uzun vadede milyarlarca dolar tasıma geliri elde edebilecek. Hattın isletmeye alınmasıyla 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük tasıma kapasitesi, 2034'te ise 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük tasıma kapasitesi olacağı tahmin ediliyor. Projede bugüne kadar toplam 8.237 kisi istihdam edildi. Proje bugüne kadar 988 milyon liralık ekonomik katkı sağladı. 


4) İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU VE KÖRFEZ GEÇİÇİ KÖPRÜSÜ 


İSTANBUL-İZMİR Otoyolu toplam 433 km uzunluğundadır. Proje içerisinde yapımı devam eden İzmit Körfez Gecisi Köprüsü ise en büyük orta açıklıktı asma köprüleri arasında dünyada 4. sırada yer alıyor. Köprünün Haziran ayında hizmete açılması hedefleniyor. İstanbul-İzmir Otoyolu ve izmit Körfez Geclsl projesinin maliyeti 6.3 milyar dolar. İstanbul-İzmir Otoyolu ve Körfez Gecisi Köprüsü projesinde 7918 kisi fiilen çalışıyor. Calısanların700'ü mühendis. Yan sektörlerle birlikte toplam çalışan sayısı 35 bin kisi. Projede çalışan maaşları. araç gereç giderleri ve imalat giderlerin toplamı yıllık 4.5 milyar lira. 


5) YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ


YAVUZ Sultan Selim Köprüsü, birçok özelliği ile dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre tası olma niteliğinde. Kullanılan yeni yapım teknikleri ve malzeme teknolojileri ile İleri düzeyde bir mühendislik yapısıdır. Halen dünyada inşaatı devam etmekte olan en önemli mühendislik yapılarının basında geliyor. 


Yavuz Sultan Selim Köprüsünün tasarım, yapım ve malzeme temininde, alanlarında dünyada önemli yerleri, bilinirlikleri ve tanınırlıkları olan teknik personel grubu ve şirketler ile çalışılıyor. Birçok 'enleri bünyesinde barındıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü, taşıyıcı sisteminin seçimiyle de dünya mühendislik literatüründe seçkin bir yerde bulunuyor. Taşıyıcı sistemin, asma köprü ile gergin eğik askılı köprünün birleşimi seklinde olup, yüksek rijitlikii asma köprü veya hibrid köprü olarak adlandırılıyor. Hem bir asma köprü hem de bir gergin eğik askılı köprü olma özelliğini bünyesinde birlikte barındıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bu özelliği ile de dünya mühendislik yapıları arasında önemli bir konumda bulunuyor. Üzerinde, gidiş ve geliş istikametlerinde 4'er karayolu şeridi ile karayolu şeritlerinin ortasında konumlandırılan 2 demiryolu şeridi olmak üzerinde toplam 10 serit bulunuyor. 59 metrelik genişlik He dünyanın en geniş asma köprüsü. Yine 322 metreyi asan kuleleri İle de dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü niteliği taşıyor. 1.408 metre ana açıklığı ve yan açıklıkları ile beraber Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün toplam boyu 2.164 metre. Bu yönü ile üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Yatırım maliyeti 2.5 milyar dolar. 3. Köprü ve bağlantı yolları projesinde 6 bin kisi çalışıyor. Köprü inşaatının bölgeye yıllık ekonomik katkısı 1,750 milyar lira. 


6) İSTANBUL YENİ HAVALİMANI İSTANBUL 


Yeni Havalimanı ihalesinde 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV ile umak-Kölin-Cengiz-MapaKalyon Ortak Girişim Grubu vermişti. Yatırım maliyeti ve yıllık kira bedeli toplamı 33 Milyar Euro'yu gecen bir proje olarak, bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük proje olma özelliğine de sahip. Yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak ve bölge ülkelerine de hizmet veren önemli bir aktarı merkezi olacak. 1,1 milyar avro yıllık kira geliri ve 200'ü askın uçağın aynı anda yolcu alabileceği 1,5 milyon metrekarelik terminali olacak. 2018 yılında ilk etabı tamamlanarak hizmete alınacak. 

• Beyaz yaka çalışan sayısı: 700 büro personeli 

• Mavi yaka çalışan sayısı: 3.948 vasıflı Isd 

• Mühendis sayısı: 262 

• Taşeronlar dahil toplam çalışan sayısı: 13.000 

• Fiziksel İlerleme yüzde 14 ve bugüne kadar yapılan yatırım tutarı yaklaşık (1 milyar 535 milyon 200 bin Euro) 5 milyar lira. 

• İstanbul Yeni Havalimanı küresel büyüme senaryosuna göfe 2025 yılında 209.525 kişiye doğrudan istihdam oluşturacak. 

• GSMH'ye yüzde 4.52lik katkı sağlayacak, • 100.000 milyon yolcu eşiğine ulaşacak. 



7) AVRASYA TÜP GEÇİŞİ PROJESİ 


MARAMARAY'IN yanında inşa edilen Karayolu Avrasya Tüp Gedsi Projesi, denizin 106 metre altında inşa edilen dünyanın ilk projesi olma özelliğine sahip. 14.6 kilometre uzunluğundaki projenin 3.4 kilometrelik bölümü deniz altından geçiyor. Bu proje çerçevesinde tarihi yanmada bölgesinde mevcut yol ve kavşaklar da iyileştiriliyor, İstanbul'un siluetine ve tarihi dokusuna da herhangi bir olumsuz etkisi yok. Projenin toplam yatırım bedeli 1,250 milyar dolar. 2016 yılı sonunda hizmete alınması hedefleniyor. Bu projede toplam 1.800 kisi istihdam ediliyor ve çalışanların 150'si mühendis. Bölgeye yıllık ekonomik katkısı yaklaşık 560 milyon lira. İsletmeye alındığında sağlayacağı ekonomik katkı; • Zamansal tasarruf: 52.000.000 saat/yıl • Yakıt tasarrufu: 160.000.000 TL/yıl (38 milyon litre yakıt) • Çevresel katkı: 82.000 ton emisyon miktarında azalma (Karbon monokslt, Karbon dlokslt, Azot oksitler, Partı• Devlet geliri: Projede, araç geds ücretlerinden elde edilecek gelirin paylaşımı sayesinde yılda yaklaşık 100.000.000 TL devlet geliri sağlanacak.


Star EK


Geri Dön