23 / 04 / 2024

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümü başlıyor: Karabağlar

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümü başlıyor: Karabağlar

Toplamda 540 hektar alanda, 27 bin 500 yapıyı kapsadığı için Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm alanı olan İzmir Karabağlar'da 2 ay içinde inşaatın başlaması planlanıyor.



Sadece 137 ruhsatlı yapının bulunduğu Karabağlar kentsel dönüşüm bölgesinde, yıkılacak 27 bin 500 binaya karşılık 37 bin 800 konut yapılacak. Burada hak sahiplerinin tüm taleplerini karşılamak için ticaret alanları oluşturulmasına karar verdi. Bu alandaki dükkanların satışından elde edilecek gelirle bölgedeki hak sahiplerinin tüm taleplerinin karşılanması hedefleniyor. 


Karabağlar'da 540 hektar alanda kentsel dönüşüm çalışmalarında yetkili olan Yeni Hedef Harita Şehircilik İnşaat'ın Kentsel Dönüşüm ve Kentleşme Uzmanı Erdoğan Balcıoğlu. projenin yürütüleceği 15 mahalledeki toplam 27 bin 500 konutun sadece 137'sinin ruhsatlı olduğunu, geri kalanların büyük çoğunluğunda mülkiyetin belgelendirilmesi konusunda sıkıntı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:


"Vatandaşın 4 katlı binası var ama yapının ne ruhsatı ne de elinde mülkiyetini belgeleyen resmi bir evrak var. Bu sorunu çözmek için Bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde, kentsel dönüşüm bölgesinde ticaret adaları oluşturulması konusunda mutabakata vardık. Karabağlar Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm bölgesi. Oluşturulacak ticaret alanları bölgede konutu bulunan bütün vatandaşların tüm taleplerini karşılarken, devlet de buradaki dükkanların satışından, projeye koyduğu finansmanın bir kısmım karşılamış olacak. Şu anda Bakanlık da imar planları üzerinde çalışıyor. Bu planlarda ticaret adalarının nerelere kurulacağı belli olacak." 


Balcıoğlu, şimdiye kadar konutlarını kentsel dönüşüm kapsamında yıktırmak üzere kendileri ile anlaşan 150 hak sahibini geçici olarak ikamet edecekleri konutlara yerleştirdikleri bilgisini verdi. Bu sayı bin kişiye ulaştığında 3 bin konutu kapsayacak ilk etapta altyapı çalışmalarını başlatacaklarını aktaran Balcıoğlu, 2 ay içinde bu aşamaya gelmiş olacaklarım kaydetti. 


Balcıoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarında genel çerçevenin devlet tarafından çizildiğini ve temel kriterin bu çalışmaların uzlaşma kapsamında yürütülmesi olduğunu belirterek, firmalarının da uzlaşma konusunda kimseyi zorlamadan, onlara farklı seçenekler sunduklarını belirterek. "100 metrekarelik bir daireyi 75 bin TL'ye mal edeceğiz. Vatandaştan alınan her 100 metrekarelik daire için de bu bedel ödeniyor. Daha büyük ya da küçük daireler için fark ödemesi yapılacak. Konutları aynı adada olacak hak sahipleri kendi aralarında anlaşarak inşaatlarını yapacak müteahhidi seçebilecek. Proje kapsamında KDV oranı yüzde 1. Belediye ruhsat bedelleri, harç ve ücretlerden muaf" şeklinde bilgi verdi.

 

Yerinde dönüşüm olacak Karabağlar'da konutu dönüştürülecek hak sahibine eski parselinin bulunduğu yerde yapılacak yeni konutlardan vereceğini söyleyen Erdoğan Balcıoğlu şöyle konuştu: "Yerinde dönüşüm yapıyoruz. Eski parselin olduğu yerde yapılacak bloktan daire veriyoruz. Bu parsel yeni projede yeşil alana denk gelirse en yakın blokta daire veriyoruz. Önce boş alanlarda bloklar yapılacak. Proje kapsamında konutu yıkılacak hak sahibi evi tamamlanıncaya kadar bu bloklarda ikamet edecek. Ya da başka bir yerde oturmak isterse devlet 18 ay boyunca 680 TL kira yardımı yapacak. Yapacağımız konutların büyüklüğü net 80 metrekare ile 130 metrekare arasında değişik büyüklüklerde olacak. 3 ya da 6 katlı konutlar yapılacak." 


Görüşmeler yürütülüyor İzmir'in Karabağlar ilçesindeki Bozyaka. Devrim, Cennetçeşme, Umut, Yeşilyurt, Uzundere, Limontepe gibi bölgelerdeki çok sayıdaki mahallede kentsel dönüşüm için hak sahipleri ile görüşmeler yürütülüyor. 


Dünya



Geri Dön