26 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk köylü kadın muhtarının müze olacak evi çöktü!

Türkiye'nin ilk köylü kadın muhtarının müze olacak evi çöktü!

Türkiye’nin ilk köylü kadın muhtarı olan Satıkadın’ın (Satı Çırpan) Ankara’nın Kazan ilçesindeki evini müze yapmak üzere tadilata başlayan belediye ekipleri, kerpiçten yapılmış olan binanın tadilat sırasında yer yer çökmesiyle büyük tehlike atlattı...



Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda yapıldığı tahmin edilen kerpiç binada müze yapmak üzere belediye ekipleri tarafından tadilat çalışmaları başlatıldı. Tadilat işlemlerine binanın çatısından başlayan ekipler burayı onarırken çürümüş olan çatının bir bölümü ile duvarın bir kısmı çöktü ve altındaki 2. katın zeminini de çökerterek bir alt kata kadar indi. Çöken çatının altında kalmaktan son anda kurtulan belediye ekipleri, olayın şokunu uzun süre üzerlerinden atamadı.


Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise Kazan’ın ilkler ve enlerle anılan bir ilçe haline geldiğini belirterek, ”Kazan bugün Türkiye’nin en hızlı gelişen Ankara’nın ve dış ilçeleri içerisinde gelişmişlikte 1. sırada olan bir ilçe haline geldi. Kazan bu kadar hızlı gelişirken kendi öz değerlerini de asla geri planda bırakmıyor. Bizler çocukluğumuzda Satıkadın’ın yaşadığı bu konağı görmek için özellikle bu taraflara gelir sonra da köyümüze geri döndüğümüzde konağı daha önce görmemiş olan arkadaşlarımıza anlatırdık. Biz bu değerlerimize sahip çıkıyoruz. Gelecek kuşaklara Satıkadın’ı, onun şahsında vücut bulan Türk kadınının cesareti ve azmini onlara en iyi şekilde anlatacağız. Aklımızda çok değişik projeler var. Biz Satıkadın’ın evini aslına uygun olarak restore etmeyi planlıyorduk. Ancak maalesef yapı çok yıpranmış, Allah'tan biz tadilata başladıktan sonra çöküntü oldu. İçinde yaşayan ailesi varken ya da bizim tadilatımız bittikten ve müze olarak hizmet vermeye başladıktan sonra olsaydı Allah korusun bir facia ile karşılaşabilirdik. En büyük tesellimiz ölen ya da yaralanan olmamasıdır. En kısa sürede aslına uygun bir şekilde yeniden ve çok sağlam bir şekilde inşa edip halkımızın hizmetine sunacak ve açılışını da yine aile üyeleri ile birlikte yapacağız. Bu müzede Satıkadın'ın kullandığı eşyaları da sergileyeceğiz. Elbette onun yaşamını da gelen ziyaretçilere en iyi şekilde anlatacağız. Böyle bir duyarlılığı gösterdikleri için Satıkadın’ın ailesini tekrar kutluyor, Kazan halkı ve tüm  Ankara  Halkı adına kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.


Satıkadın'ın evi geçtiğimiz aralık ayında müze yapılmak üzere ailesi tarafından Kazan Belediyesi'ne bir protokol ile bağışlanmıştı. Protokolü Satıkadı'nın ailesi adına torunu olan Zekai Çırpanoğlu ve Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yıldönümü anma töreni sonrasında imzalamıştı. Satıkadın’ın torunu Zekai Çırpanoğlu imzalanan protokol sonrası yaptığı konuşmada, Türk kadınının hak ettiği değerinin anlaşılması adına böyle bir karar aldıklarını vurgulayarak, “Satıkadın’ın ailesi olarak biz torunları bir araya geldik ve evin müze olarak değerlendirilmesi için Kazan belediyesine bedelsiz devredilmesi kararını aldık. Babaannemizi rahmetle anıyoruz. Onun yaşadığı evin bizim hatıralarımızla birlikte müze olarak değerlendirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması bizler için övünç kaynağı olacak.” demişti.


Bugün Gazetesi


Geri Dön