29 / 03 / 2024

Türkiye’nin ilk monorayı İzmir’de kurulacak!

Türkiye’nin ilk monorayı İzmir’de kurulacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir’de yapım çalışmalarının başladığı yeni fuar kompleksine ulaşımı 2 kilometrelik monoray sistemi ile sağlayacak. Sistem, İZBAN’a entegre olarak çalışacak



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek olacak yeni bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor. Alan düzenleme ve yapım çalışmalarının başladığı Gaziemir’deki yeni fuar kompleksine ulaşım konusunda da harekete geçen yapan İzmir’in yerel yönetimi, İZBAN’a entegre olacak ve sadece fuar alanına ulaşım sağlayacak 2 kilometrelik monoray sistemi üzerinde çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da yaklaşık 400 milyon liraya mal olacak fuar kompleksine ulaşımı rahatlatacak yeni imar yolları planlıyor.


Modern ve konforlu

Yükseltilmiş kolonlara yerleştirilecek kirişler üzerinde çalışacak monoray sistemi, İZBAN’ın ESBAŞ istasyonundan başlayacak ve Akçay Caddesi’ni keserek çevreyolu-Gaziemir Kavşağı-çevreyolu paralelinden devam ederek yeni fuar alanına ulaşacak. Gidiş- dönüş tek hat olarak planlanan monoray sistemi, 2 kilometrelik güzergahta İZBAN ve yeni fuar alanı arasında kesintisiz ulaşım sağlayarak yolcu taşıyacak. Yeni fuar kompleksine gelmek isteyen yolcular, metro ve İZBAN ile ESBAŞ istasyonuna geldikten sonra modern ve konforlu monoray sistemi ile taşınacak. Ziyaretçiler, fuar dönüşünde de yine aynı sistemi kullanabilecek. Dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen monoray, Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulmuş olacak. 


Monoray nedir?

Şehir içi demir yolu ulaşım çeşitlerinden birisi. Adından da anlaşılacağı haliyle vagonlar, mono yani tek bir adet ray üzerinde veya altında asılı şekilde gidiş ya da geliş istikametinde hareket ederler. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi, bir kolon üstüne oturulan iki kiriş ve bu iki kirişin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynı anda gerçekleştirilmektedir. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön