26 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk sokak tipi yaşlılar yaşam merkezi kuruluyor!

Türkiye'nin ilk sokak tipi yaşlılar yaşam merkezi kuruluyor!

Artvin'in Şavşat ilçesinde yapımına Mayıs ayında başlanan Türkiye'nin ilk sokak tipi yaşlılar yaşam merkezi, konuklarına köyünde ve mahallesindeymiş hissi verecek. Proje Osmanlı sokaklarından esinlenerek hazırlanıyor...




Şavşat ilçesine 5 kilometre mesafede doğayla iç içe, şehrin stresinden uzak, etrafı çam ağaçlarıyla çevrili 1500 rakımlı Yavuzköy köyünde yapımına mayıs ayında başlanan merkez, Osmanlı sokakları ve yöre mimarisine uygun inşa edilecek. Modern yaşam merkezinde bakıma muhtaç yaşlı çiftlerin birlikte kalabileceği iki katlı dokuz binanın yanı sıra yaşlıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği sosyal tesis de bulunacak. Sosyal tesiste fizyoterapi odası, yemekhane, mutfak, konferans salonu ve çamaşırhane ile görevlilerin kullanacağı idare odası yer alacak.



Artvin Valisi Kemal Ciirt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez tamamlandığında bakıma muhtaç yaşlıların hizmetine sunulacağını ifade ederek, "Yaşam merkezinden 52 kişi istifade edebilecek. Merkez imece usulü ile devlet-vatandaş işbirliğide yapılıyor. Şavşatlı hayırsever Naime Yılmaz hanımefendinin projeye nakdi olarak çok büyük katkıları oldu. Ayrıca Şavşatlı bir mimarımız projeyi çizip bir miktar da para yardımında bulundu" dedi.


Sosyal devlet olmanın gereği vatandaşa hizmet etmek zorunda olduklarını dile getiren Cirit, "Yaşam merkezinin yapımı hızlı şekilde devam ediyor. Ülkemizde 150'yi aşkın huzurevi var. Devletimiz burada yaşamını sürdüren yaşlılarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. İlimizde yapılan yaşam merkezi farklı bir yapılanmayı önümüze getiriyor. Bugüne kadar yaşam merkezi için 2 milyon lirayı aşkın para kullanıldı" diye konuştu.



Vali Cirit, Şavşat'ta yaşayan nufusun çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğuna dikkati çekerek, "Bu projemizde köylerimizdeki yaşlılarımızı yaşadıkları yere benzeyen bir yere yerleştirmeyi hedefledik. Yaşlılarımız her zaman istedikleri yere gidemiyor. Doğal olarak köylerinde, yaylalarında yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Bu da kendince büyük bir zorluğa sebebiyet veriyor. İlçenin rakımının yüksekliği, doğal güzelliği dikate alınarak yaşlıların yaşamını doğal ortamda sürdürmeleri için en güzel yerin Şavşat olduğu kanısına varıldı. Bütün bunlar düşünülerek huzurevi yapımına başlandı" ifadelerini kullandı.



Projenin Osmanlı sokaklarından esinlenerek hazırlandığını vurgulayan Cirit, şöyle devam etti:


"Köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 5 bin metrekarelik alana kurulacak sokak tipi yaşlılar merkezi yöre mimarisine de uygun yapılıyor. Bu tip bir proje Türkiye'de ilk defa Şavşat'ta yapılıyor. Başarılı olunduğu takdirde diğer bölgelere de örnek teşkil edecek. Bu merkezde öncelikle Şavşat ve köylerinde bulunan, ekonomik durumu iyi olmayan, bakacak kimsesi bulunmayan yaşlılar kalabilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şavşat Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve hayırsever Naime Yılmaz'ın desteğiyle yaptırılacak yaşam merkezinde Şavşat ve diğer ilçelerde yaşayan sosyal yoksunluk içindeki yaşlılara yatılı kurum hizmeti sunulacak."


Yaşlılar ve köylüler durumdan memnun

Yavuzköy Köyü Muhtarı emekli öğretmen Fahamettin Topçu, yaz aylarında yaklaşık bin kişinin köyde ikamet ettiğini, kışın genellikle genç nüfusun kentlere göç ederken, yaşlıların köyde kaldığını, köylerine devletin böyle anlamlı bir yatırım yapmasından dolayı son derece memnun olduklarını söyledi.


Yavuzköy'ün Doğu Karadeniz'in en güzel köylerin biri olduğunu dile getiren Topçu, "Son yıllarda hükümetimizin yaşılara yönelik çok güzel çalışmaları var. Bunlardan biri de köyümüze kurulan huzuevidir. Huzurevinin yapıldığı arsada bulunan okulumuz öğrenci yetersizliği nedeniyel kapatıldı. Devlet büyüklerimizle görüşerek buranın değerlendirmesi talebinde bulunduk. Görüşmelerin ardından Şavşatlı olan bir hayırseverimizin büyük katkılarıyla huzurevi yapılmasına öncülük ettik. Bugün binalar hızla yükseliyor. İnşallah kısa sürede tamamlanacak ve yaşlılarımızın hizmetine sunulacak. Köylüler olarak bizler de inşaata elimizden geldiği kadarıyla işçilikle yardımda bulunuyoruz" dedi.


Topçu, köyün nufüsünün her yıl göç nedeniyle azaldığına işaret ederek, "Köyümüzün yaş ortalaması 60'tır. Gençlerimiz işsizlik nedeniyle büyük şehirlere göç edince yaşlılara bakacak kimse kalmadı. Huzurevinin yapılması büyük bir hizmettir. Köyümüzde kimsesi olmayan, yardıma muhtaç dedelerimiz, ninelerimiz köylerinden ayrılmadan doğal yaşamlarını burada huzur ve sağlık içinde geçirebilecek" diye konuştu.


Köylülerden Sayım Topçu (77) ise Yavuzköy köyünde doğup büyüdüğünü ve yaşamı boyunca köyden pek ayrılmadığını ifade ederek, merkezin köylerinde yapılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.


AA


Geri Dön