24 / 04 / 2024

Türkiye’nin kredi risk priminde düşüş

Türkiye’nin kredi risk priminde düşüş

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, mayıs ayından bu yana en düşük değerde.



Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, özellikle 27 Temmuz'daki FED'in faiz kararının ardından düşüş eğilimine girmişti, şimdi o düşüş gerçekleşti. Türkiye Mayıs ayından bu yana en düşük değeri Temmuz ayında gördü.

Dün ABD'de beklentilerin altında kalan enflasyon verisinin ardından gelişen ülke kredi risk primlerinde aşağı yönlü hareket başladı, buna bağlı olarak Türkiye'nin de 5 yıllık kredi risk primi (CDS) de düşüşünü sürdürerek 664 puana indi.

ABD Merkez Bankası FED, özellikle yılbaşından bu yana enflasyonla mücadelede etkili adımlar atmaya devam ediyor. Bu yönde atılan adımlar ve beklentiler, yatırımcıların kararları üzerinde de etkili oluyor.

Son dönemde ülkede güçlenen resesyon endişeleri, FED’in politika alanını daraltacağı ve keskin hamlelerden kaçınmak zorunda kalacağına yönelik beklentileri öne çıkarttı. Açıklanan son verilere göre ABD'de enflasyonun son 41 yılın zirvesinden geri gelmesi, bu beklentileri güçlendirdi.

Emtia fiyatlarındaki gerileme ve azalan jeopolitik riskler de kredi risk primlerindeki düşüşte etkili oluyor.

Düşüşe devam

Dün açıklanan veriler sonrası ise dünya genelinde gelişen ülke risk primleri gerilemesi sürdü. Böylece, Türkiye'nin de 5 yıllık kredi risk primi değeri, 9 Mayıs'tan bu yana en düşük seviye olan 664 baz puana, Brezilya'nın 5 yıllık CDS değeri 250 baz puana, Meksika'nın 5 yıllık CDS değeri 140 baz puana ve Güney Afrika'nın 5 yıllık CDS değeri 238 baz puana düştü.

14 Temmuz'da oldukça yükselerek 898,33 baz puan seviyesine kadar çıkan Türkiye'nin 5 yıllık CDS değeri, özellikle 27 Temmuz'daki FED'in faiz kararının ardından düşüş eğilimine girmişti. Brezilya'nın 5 yıllık CDS değeri 26 Temmuz'da 299, Meksika'nın 176 ve Güney Afrika'nın 352 baz puan seviyesinde bulunuyordu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön