19 / 04 / 2024

Türkiye'nin mega projeleri peş peşe tamamlanıyor!

Türkiye'nin mega projeleri peş peşe tamamlanıyor!

Beş yıl önceki Gezi Parkı kalkışmasıyla durdurulmak istenen mega projeler peş peşe tamamlanıyor.




Türkiye, yüksek hızlı büyüme kaydettiği ve enflasyon ile faizi yüzde 5-6’ya kadar çektiği 2013'te Gezi Parkı olaylarıyla önünü kesmeye çalışanlara en büyük cevabı mega projelerle verdi. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, bundan tam beş yıl önce İstanbul Taksim’de bulunan Gezi Parkı'ndaki birkaç ağacın başka yere taşınmasını bahane eden mihraklar, sokak eylemleri ile başlayan protestoları bütün ülkeye yayarak adeta terör estirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde yapılan bu eylemler sırasında yurt dışında olduğu için Başbakan Vekili Bülent Arınç ile görüşen Taksim Platformu Üyeleri, Türkiye’nin asırlık projelerinin durdurulmasının da aralarında yer aldığı bir dizi talepte bulundu. Türkiye'yi rekabet halinde olduğu batılı ülkelere karşı ekonomik olarak zayıf bırakmayı amaçlayan bu talepler ise hükümetten karşılık bulmadı ve mega projeler birer birer hayata geçirlemeye başlandı.


İSTİKRARLA PEŞ PEŞE TAMAMLANIYORLAR

Aradan geçen 5 yıl içinde Gezi kalkışmasıyla durdurulmak istenen Türkiye’nin mega projeleri şimdi peş peşe tamamlanıyor. Gezicilerin durdurulmasını istediği Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Yeni Havalimanı, Nükleer Santral ve Kanal İstanbul projeleri sırayla tamamlanarak hizmete açılıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bütün engellemeler rağmen tam zamanında tamamlandı. İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 90’ı tamamlanırken, Mersin Akkuyu’da temeli atılan santrali Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali de olacak. Sondaj çalışmalarına başlanarak ilk kazma vurulan Kanal İstanbul projesinin debu yıl ihalesinin yapılması hedefleniyor.

Türkiye nin mega projeleri peş peşe tamamlanıyor!


Üçüncü köprü hizmete girdi

Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için kilometre taşı niteliğindeki İstanbul Boğazı’na yapılan “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Mayıs 2016 tarihinde hizmete açıldı. Böylece Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında 3 milyar dolara inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa’yı üçüncü kez birleştirdi. Yeni köprü sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın da önüne geçildi. Üçüncü köprünün 29 Mayıs 2013 tarihinde temeli atılmıştı.

Türkiye nin mega projeleri peş peşe tamamlanıyor!

3. havalimanı için geri sayım


Bütün fazları bitince dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Üçüncü Havalimanı’nda açılmasına sadece aylar kaldı. Yüzde 90’ı tamamlanan havalimanında ilk uçak 29 Ekim tarihinde iniyor. Toplamda 35 milyar dolarlık bu yatırımlar tamamlandığında ilk etapta 90 milyon kişiye hizmet verecek. Yeni havalimanıyla İstanbul; bölgesel çapta uluslararası hava transfer merkezi haline gelmiş olacak.  3. havalimanın temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atıldı.

Türkiye nin mega projeleri peş peşe tamamlanıyor!


Akkuyu NGS’de temeller atıldı


Mersin’de hayata geçirilecek olan planlanan Akkuyu Nükler Güç Santrali’nin temeli 3 Nisan’da atıldı. 20 milyar dolarlık projeyle Akkuyu’da toplam 4.800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek. Türkiye’nin enerji arz güvenliği için önem taşıyan nükleer santral, elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Türkiye, nükleerde tecrübe edinme adına 600 Türk mühendisinin Rusya’da yetişmesine de imkan sağlıyor.

Türkiye nin mega projeleri peş peşe tamamlanıyor!


Kanal İstanbul’da sondaj başladı

 

Çılgın proje Kanal İstanbul için 1/100 bin ölçekli güzergah ve rezerv yapı planı tamamlandı. Son plana göre; Kanal İstanbul 45.2 kilometre uzunluğunda olacak. Projenin sondaj çalışmaları için de ilk kazma 15 Ocak tarihinde vuruldu. 65 milyar lira yatırımla yapımı planlanan projede, inşaat aşamasında 6 bin kişi, işletme aşamasında bin 500 kişi çalışacak.

 

 


Geri Dön